Wat de Nederlandse mode kan leren van Turkse designers

Mode is booming! Kleren kunnen je net dat beetje zelfvertrouwen geven. Ze kunnen je bescherming bieden en blij maken. Kleding kan je zelfs troost bieden wanneer je minder lekker in je vel zit. Kleding laat zien wie je bent en waar je staat. Iedereen heeft zo z’n lievelingsitems. Zelfs mensen die kleren niet belangrijk vinden, hebben vaak een favoriete trui of broek in de kast. Mode is behalve iets heel moois ook heel vervuilend. Op Voor De Wereld Van Morgen lezen we zelfs dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende ter wereld is. Hoe flaneer je in de mooiste outfits en houd je tegelijkertijd rekening met een eerlijke modewereld? We bezochten enkele Turkse designers en gingen naar huis met waardevolle lessen. 

Het verduurzamen van mode begint bij jezelf. We moeten beseffen dat mode tijdlozer kan zijn, dat je met minder items net zo goed voor de dag kunt komen.

Waardevolle lessen van Turkse designers

In Istanbul bezochten we Özlem Süer die een loyale groep liefhebbers voor haar ontwerpen heeft. Haar atelier is een verzamelplaats voor enkele van haar mooiste ontwerpen. Onder in de ruimte werken vakmensen aan deze unieke creaties. De productie is lokaal in eigen atelier en er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige en waar mogelijk duurzame materialen. Ook naamgenoot Özlem Tuna, product designer, produceert het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Haar verfijnde serviesgoed van keramiek wordt nu net buiten Istanbul gemaakt en dat vindt ze al te ver. Ze brengt dagelijks een bezoekje aan het atelier om feeling te houden met de ambacht die nodig is voor haar product.

ozlem tunu

Lokale productie

Dat lokale productie beter is voor de mode-industrie is een fait accompli. Modehuizen proberen steeds vaker dichterbij huis te produceren. In Istanbul zitten van oudsher veel ambachtslieden en lokale producten waardoor Turkse designers makkelijker lokaal kunnen produceren. Daarnaast is kleinschalige productie belangrijk voor de ontwerpers die wij spraken. Veel leading women die actief zijn in de modewereld vinden gelimiteerde collecties belangrijker dan massaproductie. Zo heeft designicoon Lug Von Siga helemaal niet de behoefte om nóg groter te worden. Ze verkoopt haar kledingstukken vanuit haar showroom waar ze zelf dagelijks aanwezig is. Hierdoor kent ze bijna al haar klanten. Wanneer wij haar bezoeken vertelt ze dat ze op een kruispunt staat. De vraag naar haar kleding is groter dan het aanbod. Om grotere aantallen te leveren, moet ze verkassen naar een groter atelier, buiten Istanbul. En dat is précies wat ze niet wil. Daarom blijft ze trouw aan haar huidige verkooppunten die een kleine selectie van haar items mogen verkopen.

Made to order

We waren zeer vereerd dat we de bejubelde juwelendesigner Sevan Bicakci een bezoek mochten brengen. Hij ontwerper zeer exclusieve sieraden. De optelsom van hoogwaardige materialen, kunstzinnige ontwerpen en maandenlange ambacht zorgen ervoor dat zijn statement pieces echt one of a kind zijn. Soms werkt hij wel drie maanden aan een ring. Dat maakt zijn creaties ook zo kostbaar maar onvervangbaar.

turkse designers

Trends? Welnee

Dat trends ons onverzadigbare shopgedrag beïnvloeden, daar zijn alle Turkse designers die wij bezochten het mee eens. Neem Ümit Ünal die sinds de start van zijn merk trouw blijft aan zijn eigen stijl. Trends vormen geen basis voor een duurzame garderobe. Volgens Ümit moet je op zoek gaan naar dingen die passen bij je karakter en figuur. Zijn unisex ontwerpen gaan jarenlang mee en zijn alles behalve trendgevoelig.

Wil je jouw garderobe graag verduurzamen? Blijf dan loyaal aan je stijl, less is more en vergeet trends. Doe je huiswerk en ontdek duurzame labels. Koop basics die aan het lijf gegoten zitten, comfortabele items blijven langer in de kast hangen. Probeer alles zo veel mogelijk een nieuw leven te geven. Het geeft veel voldoening als je zelf van iets ouds weer iets nieuws maakt. Ben je écht uitgekeken op een item? Breng de kleding dan naar een tweedehands winkel.

Wil je zelf een bezoek aan Istanbul brengen? Neem dan een kijkje op Goistanbulturkiye.com voor meer inspiratie