Buikvet na je dertigste kwijtraken

Een sixpack is een ver van mijn bedshow maar een strakke buik? Dat moet kunnen toch… alleen HOE DAN? Vier jaar geleden was ik stukken slanker dan nu, dit had te maken met verschillende factoren. Ten eerste was ik ietsje jonger, daarnaast at ik gezond en sportte ik veel en ik ging door een emotionele rollercoaster door de ziekte van mijn vader. Nu, een paar jaar later, zit er opeens vet rondom mijn middel. Volgens mijn graceful movement teacher Andreas Trussat én een voedingsdeskundige net iets teveel.

En dat wil ik niet. Alles waar té voor staat is niet goed en zeker niet als het over je eigen lichaam gaat. Alleen hoe hard ik het ook probeer, de vetrol blijft. Misschien heeft het te maken met mijn hormoonhuishouding die door insuline en cortisol pieken aardig in de war is? Maar zelfs dan: ook je hormoonhuishouding kun je weer op de rit krijgen. Ook als je dertig bent, dus no excuses, over een maandje is mijn buikvet als sneeuw voor de zon gesmolten.

Oorzaken buikvet
First things first: er zijn een aantal dingen die de kans op buikvet vergroten. Dagelijkse dingen die je moet veranderen als je van je zwembandjes af wilt. Ik deel hier mijn persoonlijke bevindingen maar na wat research blijkt dat dit advies voor veel mensen geldt.

Suiker
Ja lekkere suikerbuiken van me! We consumeren dagelijks meer suiker dan we beseffen. Denk aan een sapje, frisdrank en bewerkte producten. Als je dan óók nog snoept, snap je dat de suiker lekker in jouw lijf gaat zitten. Je krijgt er namelijk zoveel van binnen, daar wil jouw buik van meeprofiteren. Suiker zorgt voor insulinepieken en een voortdurend hoge insulineproductie verstoort de stofwisseling. Zolang er insuline in je bloed circuleert, stopt je lichaam met het verbranden van vet. Dat je het weet…

Alcohol
Verschillende nderzoeken hebben aangetoond dat alcohol de vetverbranding in de weg staat en dat een overschot aan calorieën door alcohol voor een groot deel wordt opgeslagen als buikvet. Nu snap je de term ‘bierbuik’.

Transvetten
Dit zijn super ongezonde vetten die je het liefst elimineert uit je dieet. Transvetten verhogen ontsteking en kunnen leiden tot insulineresistentie en de ophoping van buikvet.

Te weinig eiwitten
Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten is een van de belangrijkste factoren om van je buikvet af te komen. Eet voldoende vis, ei en peulvruchten. Zuivel is ook eiwitrijk maar bevat ook veel ongezonde vetten en hormonen.

Verkeerde darmbacteriën
Je darmen zijn je tweede brein, als hier iets niet lekker zit, merk je dat aan alles. Indien jouw darmflora niet in orde is, krijg je vage klachten en uiteindelijk kan het leiden tot ziektes. Gewichtstoename is ook een gevolg van een verkeerde darmflora en bij de meeste mensen is deze niet optimaal. Hoe vaak heb jij een anti-biotica kuurtje gehad? Dit dood alle bacteriën en ook diegene die je eigenlijk zo hard nodig hebt. Een gezond en slanker lichaam begint bij je darmen… gezonde voeding en probiotica dragen hier aan bij.

Onvoldoende beweging
Door meer te bewegen verbrand je overtollige energie en zorg je voor een goede balans van je hormoonhuishouding. Hierdoor verlies je sneller buikvet. To be honest, we bewegen echt te weinig! Eigenlijk zou je een uurtje per dag aan de bak moeten. Ga wandelen, hardlopen maar doe vooral ook aan krachttraining. Ik zweer bij mijn wekelijkse lessen van Andreas Trussat waarbij ik anderhalf uur lang stuk ga aan de barre en op de mat. Voor een goed doel… een strakker lichaam en een betere houding.

Slapen en gewicht
Slaap is een van de meest onderschatte dingen in deze maatschappij. Eigenlijk heb je minimaal zeven uur slaap er nacht nodig. Volgens de Mayo CLinic kwam uit een onderzoek naar voren dat vrouwen die minder dan zes uur per dag slapen waarschijnlijk eerder vijf kilo aankomen dan vrouwen die zeven uur per dag slapen. Dat scheelt nogal… dus ladies: slaap je slank!

Stress en cortisol
Cortisol is een onmisbaar hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren. Het staat ook wel bekend als het ‘stresshormoon’. Als je stress hebt, zorgt het stofje cortisol ervoor dat jij door kunt gaan. Helaas krijg je als je lange tijd veel stress ervaart pieken in je cortisol. Overmatige cortisol productie is weer gerelateerd aan buikvet. Niet op het moment van de stress maar vooral in de periode nadien.

Eet gezonde vetten
Een tijdlang volgde ik een dieet waarbij ik alle vormen van vet moest vermijden. Dus ook avocado, vette vis en pompoen waren uit den boze. Funest! Want toen ik stopte met mijn dieet werd ik dikker dan ooit. Als je voldoende gezonde vetten eet heb je zelfs minder behoefte aan suiker.

Minderen met enkelvoudige koolhydraten
Denk aan suiker, gebak, brood, witte rijst… gluten. Voor mij is het belangrijk dat ik minder gluten eet. Dit komt omdat gluten moeilijk verteerbaar zijn en eigenlijk toevoegen hebben aan je gezondheid. Ook als je er niet gevoelig voor bent, heb je er geen baat bij.