De zomertijd is er weer: waarom dat volgens wetenschappers juist goed nieuws is
Dit weekend was het weer zover: de klok mocht een uur vooruit (ezelsbruggetje – vóórjaar). Elk jaar weer zorgt het voor de nodige discussie, want is het nu echt zo nodig om het te doen? Sommigen beweren dat het niet gezond is, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont nu het tegenovergestelde aan. Oké, de eerste nacht is een uurtje korter, maar daar staat iets positiefs voor de komende maanden tegenover.
Gedachte achter zomertijd
Wist je dat de zomertijd eigenlijk niet de originele tijd is? Dat is namelijk de wintertijd (die we net dus achter ons hebben gelaten). Pas eind jaren ’70 is men op dit idee gekomen, want hoe lekker is het als het ’s avonds langer licht is. Het idee erachter was dat we op die manier meer energie besparen en in onze vrije uurtjes meer daglicht kunnen opvangen. Nu, bijna 50 jaar later wordt er wat van gevonden, want – zo zeggen tegenstanders – zou het ons bioritme flink in de war schoppen.
Bovendien zijn er in de week nadat de klok is verzet meer ongelukken in het verkeer en… hartaanvallen. Een team van Spaanse onderzoekers is diep in de materie gedoken en heeft onderzocht wat het verzetten van de klok naar de zomertijd nu voor ons betekent. Hun conclusie? De impact op onze gezondheid valt reuze mee. Juist de positieve effecten van de zomertijd zouden meer belicht mogen worden.
Meer daglicht. Meer energie
Je merkt het aan de vogels die weer vroeg van zich laten horen en ook aan hoeveel actiever huisdieren zijn – meer daglicht doet mens en dier goed. Het is een positieve boost voor ons humeur en geeft meer energie (plus minder criminaliteit, want langer licht). Misschien wel het allerbeste aan de ‘nieuwe’ tijd, is dat de dagen langer voelen. De maanden dat het tijdens of gelijk na werk als midden in de nacht voelt, zijn met de noorderzon vertrokken. Laat die avonden met op de bank bingen inwisselen voor buiten borrelen, een boek lezen of rommelen maar komen – ready for you!
Positieve impact op bioritme
Bang dat je bioritme compleet in de war is gehusseld door de tijdswissel? Don’t worry. De eerste paar dagen kan het oppakken van het nieuwe ritme even wennen zijn, maar in no-time ben je het uurtje minder slaap van dit weekend vergeten. De Spaanse onderzoekers vonden zelfs een positief effect van het verzetten van de tijd op onze biologische klok. Volgens onderzoeker José María Martín-Olalla helpt het onze dagelijkse routine juist beter af te stemmen op de zonsopgang – een natuurlijk ritme waar we al eeuwenlang op mee bouncen. Oftewel: we zijn deze periode meer in sync met de natuur.
En de zorgen over de negatieve effecten? Volgens de onderzoekers is dat op zwak bewijs gebaseerd. Hoe zij dan de toename van het aantal verkeersongevallen verklaren? Die studie houdt geen rekening met het feit dat alle wekelijkse ongelukken in het verkeer elk jaar met tot wel 15% schommelen. “Het verzetten van de klok heeft een effect, maar het is erg klein vergeleken met de andere factoren die een rol spelen”, zegt onderzoeker Jorge Mira Pérez.
Good vibes only!
Waarom je LinkedIn profiel ook toe is aan een lenteschoonmaak