Waarom werkt je vertrouwde deodorant na een tijdje niet meer?

Om te beginnen heb je twee verschillende varianten: een deodorant en een anti-transpirant. Veel mensen halen deze door elkaar. De deodorant sprayt een luchtje over je oksel en de anti-transpirant stopt de zweetproductie doormiddel van aluminium-zirkoniumzouten. De meeste winkels verkopen een mix van beide producten want een deodorant voorkomt het zweten niet maar pakt oppervlakkig de bacteriën aan en verbloemd penetrante zweetluchten.

Dus als jouw deodorant niet werkt kan het zijn dat je toch écht een anti-transpirant nodig hebt. Zelfs dan kan het zijn dat je onaangenaam blijft rieken: de anti-transpirant heeft namelijk een gebruiksaanwijzing. Je moet deodorant of anti-transpirant nooit aanbrengen op natte oksels. Droog ze dus goed af met een handdoek, en desnoods föhn je ze nog een beetje. Als je flink zweet werkt een roller beter dan een spray omdat je dan een dikkere laag aan kunt brengen, het liefst vermengd met een beetje water. Een anti-transpirant mag je meerdere malen per dag gebruiken en gaat pas na een aantal dagen z’n werk doen. Gek genoeg kun je hem beter ’s avonds aanbrengen en je moet ‘m goed in de huid masseren zodat de aluminiumzouten die de zweetklieren verstoppen goed hun werk kunnen doen. Douchen heeft geen invloed op de anti-transpirant, je spoelt deze niet zomaar weg. Scheren daarentegen kan er wel voor zorgen dat je de werkzame deeltjes uit de zweetklieren weghaalt. Scheer dus voorzichtig en duw niet te hard met het mesje op de huid.

Soms stink je gewoon erger
Ja. Je ruikt het goed. Er zijn dagen waarop je ontiegelijk stinkt, zélfs als je niet hebt gesport. Sterker nog: na het sporten kun je frisser ruiken dan na een werkdag. Zweet van een work-out bestaat voornamelijk uit water, angstzweet bestaat voor 80 procent uit water en 20 procent uit vetten en eiwitten. Dat ruikt stukken minder fris! Dus na een spannende meeting, presentatie of vervelend gesprek is het niet zo gek dat jij minder lekker riekt.

Je lichaam verandert ook
Hormonen gaan hun eigen gang en ja, ze hebben wel degelijk invloed op overmatige transpiratie. Als jouw hormoonhuishouding van slag is kun je extra gaan transpireren, dit is een reactie van het lichaam op je hormonen. Ook alcohol, kruidig eten, stress en bepaalde medicatie beïnvloeden zweten. Als je écht overmatig transpireert is daar wel degelijk iets aan te doen en kun je het beste even bij je huisarts aankloppen.

Lees ook: Niet leuk! Een hete vrijpartij veroorzaakt puistjes.