Piercings, zet ze nóóit zelf of in een onervaren shop

Het lijkt zo onschuldig, een klein gaatje in je oor prikken. Toch is het niet slim om zelf met een nails aan de slag te gaan. Huppetee, met een hete naald of ergens in in klein sieradenwinkeltje zitten die oorbellen er zo in. Maar voor hoelang?

Het piercing pistool
Waarschijnlijk is ‘ie ook ooit op jouw oor gericht geweest, het pistool bij de plaatselijke bijouterie. Het pistool wordt geladen met kleine knopjes, je oorlel krijgt een likje alcohol ter ontsmetting en dan wordt er keihard geschoten. In een keer raak. Tevreden kijk jij naar een nieuw stel oorbellen die in jouw oorlellen gloeien. En dat voor een prikkie. Toch is het niet de meest verstandige manier om jouw oren te verfraaien.

Desinfectie vs. sterilisatie
Met een lapje alcohol over je oor vegen is iets heel anders dan steriliseren. Natuurlijk helpt alcohol om het oppervlak te ontsmetten en het aantal levensvatbare micro-organismen te verminderen, maar ze verdwijnen nooit helemaal. Dit gebeurt tijdens het steriliseren van de hulpmiddelen wél. Je moet er toch niet aan denken dat je Hepatites oploopt door het schieten van een oorbel? Ja ja, het risico is minimaal, maar het is er wel. Vooral babies, kleine kinderen en ouderen zijn hier vatbaar voor. Nu vraag je je af: waarom steriliseren ze zo’n piercing pistool dan niet? Dat kan niet omdat deze van plastic is en smelt als je ‘m verhit.

Het resultaat is minder goed
De knopjes die met het pistool in jouw oorlel worden geschoten zijn vaak té bot om secuur te werken. Hierdoor kan het zijn dat gaatjes eerder uitscheuren, of niet precies op de goede plek zitten. Zelf heb ik ooit twee gaatje pal naast elkaar gehad, dit leek uiteindelijk wel een gat! Zo scheef zaten ze… en als je teruggaat naar de bijouterie wordt je vreemd aangekeken. ‘Nee mevrouw, dit is precies waar ze horen te zitten’, om nog maar even over de onkunde te spreken.

Doorboren van energiebanen
In de acupunctuur wordt piercen als zeer onverstandig gezien. Volgens acupuncturisten kun je veel lichamelijke klachten verhelpen door met fijne naaldjes in energiebanen te prikken. Energiebanen staan in contact met andere organen of lichaamsdelen. Een oorbel of piercing doorboort energiebanen waardoor er juist klachten kunnen ontstaan.