Wat zijn Parabenen? De waarheid achter de grootste bad guy in beautyproducten

Boycot jij parabenen maar heb je eigenlijk geen idee wat het zijn? Tijd voor een update! Niet alle beautyproducten zijn goed voor je huid, sommige zijn beter dan anderen. In een wereld waarin we steeds bewuster worden over wat we eten, is het niet gek dat we ook kritischer worden over de ingrediënten die we op onze huid smeren. Maar welke ingrediënten zijn goed en welke slecht? Inmiddels kent bijna iedere de grote boosdoener op de zwarte lijst: parabenen.

Er is ons dus verteld dat parabenen slecht zijn voor onze gezondheid en onze huid maar WAT zijn het eigenlijk? Bacteriën? Chemische bestandsdeeltjes? Om eerlijk te zijn had ik geen idee, het is een beauty mythe die we massaal accepteren zonder er veel vanaf te weten.

Wat zijn parabenen
Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allemaal als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Het wordt gebruikt als conserveermiddel in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het voorkomt de groei van schimmels en bacteriën waardoor het product langer mee gaat. Wanneer je parabenen wilt vermijden moet je dus niet alleen het label kritisch op parabenen bestuderen maar ook butyparaben, methylparaben en propylparaben zijn exact hetzelfde.

Waarom zijn parabenen slecht voor ons?
Parabenen zorgen ervoor dat een producten het maand, of zelfs jaren overleeft in ons badkamerkastje. Wanneer we de producten gaan gebruiken, worden de parabenen geabsorbeerd door je lichaam. Dit kan allergieën of eczeem veroorzaken en in 2004 liet een Britse studie zelfs zien dat er sporen van vijf verschillende parabenen terug te vinden waren in het borstweefsel van negentien van de twintig deelnemende vrouwen. Parabenen worden er van verdacht dat ze de hormoonbalans in het lichaam verstoren, ze hebben een nadelige invloed op de productie van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Uit onderzoek blijkt dat parabenen zich aan oestrogene receptoren kunnen binden en zo het effect van natuurlijke oestrogenen min of meer kunnen nabootsen (dit werd voor het eerst gerapporteerd in een studie van Routledge uit 1998). Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben al wettelijke stappen ondernomen om sommige EDC’s te verbieden en kwetsbare bevolkingsgroepen (zwangere vrouwen en kinderen) actief te informeren. Echter is het overtuigende bewijs van de relatie tussen hormoonverstorende stoffen en een vergroot risico op o.a. borstkanker nog niet aanwezig.

Zijn parabenen allen slecht voor mensen?
Nee, parabenen hebben niet alleen een slechte impact op het menselijk lichaam, ook het milieu heeft eronder te lijden. Een wetenschappelijke studie toonde aan dat er parabenen in het lichaam van zeezoogdieren werden gevonden. Onderzoekers denken dat dit komt omdat de producten waarmee we ons wassen via het afvoerputje rechtstreeks in het milieu terecht komen.

Dus moeten we per direct parabenen vermijden?
Dat bepaal je zelf. Om nu rigoureus de bezig over je beautyplank te halen is wellicht wat overdreven maar let wel op bij de volgende aankopen die je doet. Fabrikanten worden steeds bewuster en vinden andere manieren om producten langer houdbaar te maken. En soms is het niet nodig om allerlei spullen op te potten en kun je beter eerst de potjes die je koopt meteen leegmaken! Dan heb je al die conservatieven niet eens nodig. Het is niet nodig om allemaal chemische middeltjes te gebruiken die mogelijk slecht zijn voor je gezondheid. In deze tijd is er voor bijna elk product een natuurlijke vervanger maar laat je vooral niet verleiden! In deze tijd is ‘greenwashing’ namelijk een nieuwe trend waarbij merken doen alsof ze helemaal natuurlijk zijn terwijl er nog genoeg troep in de producten zit. De meiden van Nourished Nederland schreven hier eerder een interessant stuk over.