Over de lente en al z’n gezondheidsvoordelen

We love spring! De dagen zijn plots véél langer en alles wordt weer groen buiten. Hoe fijn! Nadat we maanden met geurkaarsen en rode wijn binnen hebben gehokt, is het nu tijd om eruit te gaan. We willen frisse lucht opzuigen en vitamine D absorberen. Het is tijd voor nieuwe energie, en dat is zeker niet het enige voordeel van de lente!

1. Verse bloemen in huis
In de lente begint alles te bloeien en groeien, logisch dat er daarom meer soorten bloemen beschikbaar zijn. Verse bloemen. Een flink boeket doet het altijd goed in huis! Volgens de University of Pittsburgh Medical Center zijn er ook best wel wat bloemen die heuse gezondheidsvoordelen hebben. Zo boost echinacea jouw immuunsysteem, remt lavendel stress en heeft kamperfoelie een antibacteriële werking.

2. Open de ramen en gordijnen
En laat een frisse wind door je huis waaien. De dagen worden langer, en dat betekent dat we langer kunnen profiteren van zonlicht. Dit wil zeggen: meer vitamine D! Met de ramen open voel je je ook meer verbonden met de natuur, die verbondenheid kan vermoeidheid wegnemen en het is een oppepper voor je humeur.

3. Eet seizoensproducten
We zeiden het al: alles groeit en bloeit. De meeste groente en fruit zijn het verst in de lente, hierdoor bevatten ze meer vitamines, mineralen en antioxidanten. Vooral seizoensgroenten zijn verser dan vers, en in de lente eten we massaal meer asperges, andijvie, kropsla, courgettes, broccoli, bospeen, radijs, rabarber, veldsla en tuinbonen om maar wat te noemen. Ook avocado’s aardbeien, kersen, perziken, grapefruits en sinaasappels zijn vers van de pers.

4. Ruik de lente!
Etherische oliën worden steeds populairder. Het is bewezen dat het gebruik ervan een positief effect heeft op ons welzijn. Zo helpen geuren om stress te verminderen, spieren te ontspannen en ze stimuleren de spijsvertering. Typische lentegeuren zijn: pepermunt, sinaasappel en lavendel. Je kunt ook zelf aan de slag met schijfjes sinaasappel, kaneelstokjes, vanille en andere kruiden. Laat deze zachtjes pruttelen in een pan met water en jouw huis vult zich met een frisse lente lucht.

5. Gebruik kleur
Kleuren zijn zó belangrijk en onlosmakelijk verbonden met je mind. Ze beïnvloeden jouw emoties en dat is ook wat kleurentherapie doet. Welke kleuren associeer jij met de lente? Groen, geel en blauw? Misschien roze of wit. Haal deze kleuren in huis! Investeer in nieuwe kussens, verf jouw muur en maak een statement.

10 manieren om de zomertijd topfit in te gaan.