10 manieren om de zomertijd topfit in te gaan
Yay! het is sinds deze week ein-de-lijk lente! Al drie maanden verlang ik naar blote benen, geurige lentebloesem en groene bladeren aan de bomen. Niet alleen voor de natuur is het voorjaar een nieuw begin. Ook voor jou kan het voorjaar een bron van frisse energie zijn! Stijgende temperaturen en langere dagen doen wonderen. Maar hoe zit het met ons slaapritme?
Vandaag slapen we allemaal een uur korter wanneer de klok vannacht een sprong vooruit maakt. Grote gevolgen heeft het niet voor je slaapritme, al kunnen de eerste paar dagen best even anders voelen. Net dat uurtje minder kan invloed hebben op je stemming, eetlust en concentratie. Geen zorgen! Deze tips doen wonderen.
1. Verschuif geleidelijk je bedtijd
Het is geen geheim dat slapen wanneer het nog licht is buiten een behoorlijke uitdaging kan zijn. In plaats van later in je nest kruipen als het donker is, kun je beter in de week ervoor vier dagen een kwartiertje eerder naar bed gaan. Dan weet je dat voor volgend jaar.
2. Doe een dutje
Het is zó fijn. En toch doen we het te weinig. Zeker wanneer de zon langer blijft schijnen, kun je je de eerste dagen een beetje moe voelen. Nooit fijn. Een powernap is in dit geval je beste vriend. Twintig minuten – en nee, niet stiekem meer – even je ogen sluiten, geeft je een boost en voorkomt dat je in de avond te vroeg in slaap valt en midden in de nacht weer wakker wordt.
3. Neem een bad
Er gaat niets boven een lekker warm bad voor bedtijd. Het liefst met lavendelolie. Binnen no-time droom je weg.
4. Verminder de inname van cafeïne
Oh, en alcohol. Teveel is nooit goed, maar voor nu hebben we het vooral over de inname van cafeïne of alcohol vlak voor het slapen gaan – tja, wie maakt zich er niet soms schuldig aan? Toch kun je jouw kop of glas volgende week beter even laten staan. De cafeïne en de alcohol maken het moeilijk om in slaap te blijven. Dag uitgerust gevoel.
5. Zorg voor wat extra melatonine
Er zijn tal van voedingsmiddelen die je slaap stimuleren. En soms kan een extraatje geen kwaad. Sterker nog: vitaminen als B6 en aanvullingen als magnesium en melatonine bevorderen een lange, diepe slaap. Net zoals kersen, mager vlees, bladgroenten, noten en zaden.
6. Stretch erop los
Yoga-oefeningen bestaan niet voor niets al eeuwen. Er zijn bestaat zelfs bedtime yoga!
7. Boost je magnesiumlevel
Magnesium is dé sleutel tot een goede nachtrust. Dus, hoe werkt het? Magnesium helpt je om in slaap te vallen én te blijven, balanceert het zenuwstelsel en ontspant al onze spieren. Meer magnesium vind je in bijvoorbeeld vis en avocado’s maar er bestaan ook bodylotions of deo’s met extra magnesium. Yes!
8. Bewegen, bewegen en bewegen
Lichaamsbeweging is altijd goed, maar al helemaal wanneer je lichaam even uit balans is. Het is een goed moment om eens over te schakelen op een nieuw trainingsschema. Zo kan een workout in de ochtend ervoor zorgen dat je door de dag productiever bent, waardoor je in de avond weer beter slaapt. Kijk, dat noemen we nog eens een win-win situatie!
9. Zet je elektronische apparaten uit
Nog een appje naar je lief of nog heel even door je tijdlijn scrollen. Nee, nee, nee. Het vermijden van elektronica minstens één uur voor je gaat slapen geeft je geest tijd om te ontspannen. Het kunstmatige licht van beeldschermen zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine – ha! Daar is-ie weer – in mindere mate wordt aangemaakt. En ja, dat ga je merken.
10. Dim het licht in je slaapkamer
Ons lichaam is zo ingesteld dat het duisternis nodig heeft om in een slaapmodus te raken. Zorg er dus voor dat het donker is in je slaapkamer. Verduisterende gordijnen doen wonderen, en anders zet je een slaapmasker op.
Dit kan er gebeuren wanneer je minder dan 6 uur per nacht slaapt.