Minder menstruatiepijn door de granaatappel

De kracht van voedsel heeft meer impact op body en mind dan we denken. Natuurlijk weten we dat snoepen niet goed is en het eten van groenten juist wel. Toch weten we er het fijne nog niet van, daarom lezen we graag boeken over de power of food as medicine. In de Ayurvedische leer wordt daar meer over gedeeld en dat is me een potje interessant. Wist je bijvoorbeeld dat de heilzame eigenschappen van de granaatappel al duizenden jaren bekend zijn? En dat de granaatappel gezonde cellen en weefsels beschermt tegen vrije radicalen? De granaatappel staat bekend als blood tonic en zorgt voor minder menstruatiepijn door de dosha’s (basiskrachten die werkzaam zijn op ons lichaam) weer in balans te brengen.

De granaatappel voedt rasa dhatu, een Ayurvedische term voor het weefsel wat onder andere verbonden is aan de vrouwelijke cyclus. Rasa dhatu kennen we in de reguliere geneeskunde als lymfe en plasma. Het is de dhatu die als eerste wordt gevormd na het innemen van voedsel en deze wordt gezien als de ‘juice of life’. Een disbalans van de rasa dhatu kan zorgen voor vermoeidheid, een droge huid, koorts en bijvoorbeeld menstruatiekramp.

Wanneer rasa wél in balans is, ervaar je minder klachten. Dit geldt ook voor andere hormonale kwaaltjes. Het beste is om tien dagen voor de menstruatie te beginnen met het drinken van granaatappelsap. Het liefst driemaal daags. Daar zeg je me wat! Want als je bekend bent met granaatappels dan weet je dat ze prijzig zijn. Daarom zou je ook een mix kunnen maken met wortelen, ananas en eventueel pompoen. Dit zijn ook voedingsmiddelen waarvan de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Baat het niet dan schaadt het niet want het zijn stuk voor stuk gezonde producten!

Nog enkele tips om menstruatiepijn te verminderen

  • Beweeg! Niet te intens maar een wandeling in de frisse buitenlucht doet wonderen.
  • Drink veel kamille of gemberthee en water maar vermijd alcohol! Kokoswater hydrateert en werkt verkwikkend.
  • Eet zoveel mogelijk plantaardig: je voelt je lichter. Bovendien bevat vlees tegenwoordig veel hormonen en die komen via het eten van vlees je lichaam binnen.
  • Vermijd sojaproducten, soja bevat isoflavonen die zich binden aan oestrogeen in ons lichaam waardoor je hormoonhuishouding verstoord kan worden.
  • Neem ruim ijzer en vitamine B, deze stoffen zijn extra hard nodig in een periode waarin je veel bloed verliest. Bladgroenten, avocado en eventueel een stukje biologisch vlees zijn ideaal.
  • Omega-3 is ook onmisbaar dankzij zijn ontstekingsremmende capaciteiten. Eet zalm of noten en indien nodig kun je wat extra omega-3 als supplement nemen.

Lees ook: wentelteefjes met gekarameliseerde abrikozen