Marie Kondo jouw kast en knap hem op met ledstrips
De afgelopen weken hebben wij vooral thuis doorgebracht. Soms een tikkeltje saai maar er was ook tijd om de boel eens flink op te ruimen. Om te beginnen bij de kledingkast. Een dankbare klus want man oh man… we zijn nog iedere dag blij wanneer we de kast openen. De Marie Kondo-methode heeft ons hier enorm bij geholpen. Zelf proberen? Zo neem je de kledingkast grondig onder handen.
Het is fijn om een opgeruimde kledingkast te hebben want het maakt het leven een stuk overzichtelijker. Een opegruimd huis staat gelijk aan een opgeruimd hoofd! Bovendien is het makkelijker om een outfit te kiezen. Afijn wij hoeven je waarschijnlijk niet meer te overtuigen om met de Konmari-methode aan de slag te gaan.
De Konmari-methode van Marie Kondo
De Konmari-methode draait om weggooien waar je niet blij van wordt. Echt opruimen betekent dus ook dat je dingen weg moet gooien. Dit doe je natuurlijk niet lukraak maar er is een stappenplan waardoor je nadenkt over de keuzes die je maakt. Je begint met opruimen, vervolgens gooi je items weg of je verkoopt ze en de laatste stap ik het organiseren van je kast. Hiervoor kun je kledingopbergers gebruiken, doosjes waardoor je alles overzichtelijk en gesorteerd terug in de kast legt. En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed verlichting in je kast maken. Een ledstrip van 12 volt is bijvoorbeeld een veilige optie die je eenvoudig in je kast installeert. Kies voor een ledstrip met afstandsbediening of voor een speciale lamp voor in je kast. Zo heb je naast overzicht ook voldoende licht.
Stap 1: Opruimen
We zeiden het al. De Konmari-methode werkt volgens een stappenplan en je begint met opruimen. 1 op de 3 kledingstukken in jouw kast wordt nooit gedragen en dat is verspilde ruimte. Haal om te beginnen alles uit je kast en gooi het op een grote hoop. Het is de bedoeling dat deze ene hoop uiteindelijk twee hopen worden. Één stapel met kleding waar je dolgelukkig van wordt en een stapel met kleding waar je niet blij van wordt. Wees kritisch tijdens dit proces want als je een jurkje al twee jaar niet draagt, dan is de kans klein dat je het opeens wel gaat dragen. En die te kleine broek is ook overbodig ook al is deze nog zo mooi.
Stap 2: Wegdoen
Stap twee is voor de meeste mensen een ingewikkelde klus. Logisch want kleding weggooien is niet het leukste onderdeel van de Marie Kondo methode! Ga aan de slag met de stapel kleding waar je niet blij van wordt. Alle kledingstukken met het label ‘niet leuk genoeg’ of ‘draag ik nooit’ mogen weg. Of je ze nu weggooit, doneert aan een goed doel, naar een tweedehands winkel brengt of op een rommelmarkt verkoopt, terug in de kast mogen ze in ieder geval niet! Wees creatief met kledingstukken die er nog goed uit zien maar die je zelf niet meer draagt. Kostbare kledingstukken kun je bijvoorbeeld verkopen op een platform voor tweedehands designerkleding. En misschien heb je wel vriendinnen die al jaren azen op dat ene rokje van jou. Kleding ruilen is ook een optie!
Stap 3: Organiseren
De laatste stap is het organiseren van de items die je houdt. Hierbij helpt het als je broeken bij broeken plaats, tops bij tops en sokken bij sokken. Bepaalde kleding wil je in de kast hebben hangen terwijl andere items beter in een doos bewaard kunnen worden. Geef alles een vaste plek, gebruik dividers en kledingopbergers. Wij vinden het lekker als de kleuren ook nog eens kloppen. Wit bij wit, zwart bij zwart en ga zo maar door. Wanneer alles uiteindelijk een vaste plek heeft gekregen ziet jouw kast er stukken overzichtelijker uit. Het opruimen van je kledingkast is een dankbare klus. De Konmari-methode is best rigoreus maar juist daarom zo effectief. Succes!