Lekker wezen shoppen? Beter was je de nieuwe kleding eerst

Shoppen, WE LOVE IT! Het liefst maken we iedere dag een rondje langs een stuk of wat winkels maarja, daar hebben we ’t geld niet voor. Als we wél geld hebben, slaan we onze slag en het liefst trekken we net nieuwe outfits meteen aan. Doen we wel eens. Heb je op zaterdagmiddag een jurkje gekocht, dan wil je die ’s avonds toch showen? Maar dàt kun je beter niet doen…

Niet alleen omdat het kledingstuk waarschijnlijk al om twintig verschillende lijven heeft gezeten. Dat er meerdere mensen zijn geweest die zich in het jurkje hebben proberen te wurmen en erin hebben gezweet. Nee, het is nog veel erger dan dat!

Giftig spul
Want ’t jurkje mag dan wel nieuw zijn, fris is het zeker niet. Gezond trouwens ook niet. Volgens Lana Hogue, expert in de productie van kleding, is het zeer onverstandig om jouw nieuwe aanwinst zonder te wassen aan te trekken. Dit heeft te maken met de chemicaliën die worden gebruikt om garens en stoffen te verwerken tot kleding. Stoffen moeten geverfd worden en garens hebben een finishing touch nodig. Om te voorkomen dat schimmels de kleding muffig maken worden ze ook daartegen behandeld. Kunnen we niks aan veranderen. Zelfs een simpel katoenen T-shirt is flink onder handen genomen. En er mag dan wel op het label staan dat het in Polen of waar dan ook geproduceerd is, de grondstoffen komen hoogstwaarschijnlijk weer elders vandaan. In alle landen gelden er andere regels als we het over chemicaliën hebben, dus je weet niet wat er allemaal in jouw kledingstuk zit. Het enige wat we kunnen doen is kleding GOED wassen, want chemicaliën veroorzaken huidirritaties. Hogue zegt terecht: “Je wilt je toch niet bewust keer op keer blootstellen aan kleine beetjes giftige stoffen?”

En hygiënisch is het ook niet…
Legt dermatoloog Donals Belsito uit aan The Wall Street Journal. Volgens hem zijn paskamers ranzige hokjes vol bacteriën, luizen en schimmels. Na een dagje shoppen zou je zomaar last van hoofdluis kunnen krijgen, of nog erger: infecties. Want ook dit laatste is overdraagbaar via kleding.

Wassen is verstandig
Want hierdoor wordt de kans op infecties of irritaties stukken minder. Vooral kleding die je op de blote huid draagt vraagt om een wasbeurt. We hebben het dan over onderbroeken, sokken, sportkleding, jurkjes en strakke broeken. Vooral in de zomer als je veel zweet is dit belangrijk! Je poriën gaan open staan en je huid absorbeert alles stukken beter. Minder erg is het als je een jas ongewassen draagt, of een bikini (gaat toch in het water).

Lees ook: Rewear, een garderobe waar je ‘u’ tegen zegt.