Is ondersteboven yoga een goed idee tijdens je menstruatie
Als yoga liefhebber heb ik bij verschillende teachers yogalessen gehad. Soms twee tot drie keer per week maar de laatste jaren jammer genoeg nog maar een keer in de week. En zelfs dan komt het voor dat je tijdens de menstruatie yoga beoefent. Ik weet nog goed dat de teacher opeens aan mij vroeg: “ben je ongesteld?” Eh. Ja. “Dan mag je de inversie houdingen niet doen”. Eh oké dan. Heel lang heb ik gedacht – en denk ik soms nog steeds – dat ondersteboven houdingen niet goed zijn tijdens de maandelijkse periode. Houdingen als de headstand (Sirsasana) of shoulderstand moeten vermeden worden. Of toch niet? Het blijft twijfelachtig en daarom dook ik in dit onderwerp.
Tijdens de zoektocht naar het antwoord komen we er al gauw achter dat yogadocenten en experts nogal verdeeld zijn over het onderwerp. De een zegt dat je inversies absoluut moet vermijden terwijl de ander zegt dat er niks aan de hand is. Hoe komt dat?
Menstrueren tijdens yoga is een cultureel stigma
In India, waar yoga is ontstaan, leven mensen met de overtuiging dat vrouwen zich tijdens de menstruatie in een reinigingsperiode bevinden. In de gemoderniseerde samenleving geloven ze er steeds minder in, maar nog steeds zijn er plekken waar men vrouwen onrein vindt tijdens de maandelijkse periode. Gedurende deze dagen worden vrouwen afgezonderd van de samenleving en mogen ze vrijwel niks. Niet werken. Niet naar school en al helemaal geen yoga beoefenen. Er zijn nog steeds yogascholen die het afraden om yoga te beoefenen tijdens de menstruatie.
Voordelen van yoga tijdens de menstruatie
En laat yoga nou net goed voor je zijn. Ook als je menstrueert! Het creëert ontspanning in je lijf, laat de energie stromen en zorgt voor meer flexibiliteit. Yoga tijdens de maandelijkse periode hoeft echt geen probleem te zijn als je maar luistert naar jouw lichaam. Doe waar je je goed bij voelt. Heb je veel last van je menstruatie? Take it slow. Je lichaam is meer energie kwijt omdat je menstrueert en daardoor is het goed om het op alle gebieden wat rustiger aan te doen. Zittende of liggende poses zijn ideaal. Vooral heupopeners zijn fijn voor je lichaam. Er zijn ook poses die je onderrug ontlasten mocht dat een gevoelige plek zijn. Na een lesje kan het zomaar zijn dat je opeens minder last hebt van die akelige krampen.
Nooit meer ondersteboven yoga
Alhoewel ik yoga erg fijn vind, doe ik het tijdens de menstruatie altijd iets rustiger aan. En ik zorg ervoor dat mijn bekken niet de lucht in gaan. Het bloed moet naar beneden stromen, met de zwaartekracht mee en niet andersom. Anders krijg je een retrograde menstruatie, iets waar je allemaal nare dingen over leest. Het zou zelfs endometriose veroorzaken. Ondersteboven yoga heb ik dus braaf jarenlang vermeden. Tot nu.
Er is een dokter in de zaal
Terwijl ik ongesteld ben, ga ik naar een nieuwe yogastudio. Ik neem me voor om het rustig aan te doen en de inversie poses te vermijden. Dat heb ik immers geleerd. Alleen wordt er niks over gezegd dus voor de zekerheid vraag ik het even. Dit keer krijg ik te horen dat het he-le-maal geen kwaad kan. Wat een onzin dat je niet ondersteboven mag staan. Er is zelfs een dokter in de zaal die de teacher bijstaat in haar antwoord. Het verhaal dat inversie poses de uitdrijving van menstruatiebloed verstoren klopt niet. Je bloed loop niet terug de baarmoeder in waar het heftige menstruaties, verklevingen of zelfs onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Zelfs áls het bloed terugstroom naar de baarmoeder (retrograde menstruatie) kan het geen kwaad. Artsen hebben dit onderzocht tijdens een studie naar endometriose. Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 90% van de onderzochte vrouwen weleens een retrograde menstruatie heeft gehad. Terwijl er maar 10% endometriose ontwikkelde. De twee hebben dus niks met elkaar te maken. Bovendien wordt het bloed door ons hele lichaam met de stroom mee en tegen de stroom in rondgepompt. Ongesteld zijn is een normaal lichamelijk proces en absoluut geen ziekte. Daarom is het goed om te blijven bewegen.
Inmiddels heb ik zoveel verschillende dingen gehoord en ik blijf ik een echt antwoord verschuldigd. Wat ik wél weet is dat je je tijdens de menstruatie anders voelt. Minder energiek. Meer kramp. Gevoeliger. Dit zijn tekenen van je lichaam die je niet mag negeren. Aan het begin van je menstruatie heb je er meer last van dan de laatste paar dagen. Tijdens die eerste heftige dagen zou ik persoonlijk zwaardere oefeningen en inversies overslaan. Gewoon omdat dat beter voelt. En dat is toch waar het uiteindelijk om draait? Dat je je na de yoga beter voelt. Helemaal ontspannen. En daar is ondersteboven yoga niet per se voor nodig. Het mág wel maar niks moet.
Lees ook: gracefully ouder worden door je huid een boost te geven.