Interview: Enfait praat met psychologe én ondernemer Esther de Brouwer

Misschien heb je Esther al wel eens voorbij zien komen. Kan! Ze schrijft namelijk voor Enfait en daar zijn wij héél blij mee. Ze schrijft trouwens niet alleen voor Enfait, maar is vooral druk met haar sportschool BBB Healthclub – inclusief warmtecabines! – en haar gezin. Deze vrouw volgt haar hart, doet wat ze wil en heeft het knap voor elkaar! Daar willen wij het fijne van weten.

Vertel? BBB Healthclub, is dat altijd al jouw droom geweest?
“Het was mijn droom om iets te creëren wat laagdrempelig en leuk is, waar je effectief en betaalbaar aan jezelf kunt werken op holistisch niveau. Dus niet alleen sport, maar ook coaching, voedingsadvies en fysiotherapie komen aan bod. We willen dat vrouwen zich goed voelen, van binnen én van buiten. De massale sportscholen die je nu veel ziet passen niet bij de belevingswereld van vrouwen en bieden amper begeleiding. Personal training en personal coaching is daarentegen vaak te duur. Er was een gat in de markt voor een aanpak die past bij de wensen en belevingswereld van vrouwen, een plek waar aandacht is. Bij ons kan je ook je verhaal kwijt. Dagelijkse dingen die té klein zijn om naar de psycholoog te gaan maar waarvoor het toch fijn is om er even over te praten. Dat was er vroeger nog niet”

Tijd: hoe vind je ‘m en hoe maak je er optimaal gebruik van?

“Mijn moeder is op m’n elfde een lifestyle concept met warmte cabines gestart. Later, tijdens mijn studie psychologie heb ik daar vaak gewerkt. Hier zag ik voor het eerst de correlatie tussen gevoelens, voeding en fysieke beweging. De redenen voor ongezond gedrag kwamen té weinig aan bod en er werd bijna nooit over gepraat. Coaching was destijds erg hoogdrempelig, je moest meteen naar de psycholoog. Dat is toch vreemd?”

Dus toen heb jij daar verandering in gebracht?
“Niet meteen, na mijn studie ben ik eerst in het bedrijfsleven gestapt, als psycholoog en coach. In deze tijd kwam ik ook Alain tegen en met hem ben ik een concept gaan bedenken voor een sportschool voor vrouwen. Inge mijn zus zit ook al vanaf het begin in het bedrijf, zij heeft een achtergrond in de voeding. We wilde iets met die warmte cabines die mijn moeder ook al had, het is heerlijk om te trainen in een warmte cabine. We willen een betaalbaar, persoonlijk en holistisch concept opzetten.”

Waarom heb je dan voor de richting psychologie en cognitieve gedragstherapie gekozen?
“Ik heb arbeids- en organisatie psychologie afgerond en ben cognitief gedragstherapeut. Als cognitief gedragstherapeut ga je in op denken én op gedrag, er zit ook een hele grote mindfulness stroming in. Dat laatste kan mij echt boeien. In plaatst van gedachten te veranderen leer je om zelf naar je gedachten te kijken. Denken met nog meer denken bestrijden is niks voor mij! Gedachten komen en gaan, zo moet je het bekijken. Je moet het allemaal niet zo serieus nemen want je kunt gedachten toch niet veranderen. Ze zijn er so be it. Ik leg het altijd zo uit, het is net een schaakbord waarop de zwarte stenen zeggen: “ik ben niks waard”. De witte stenen daarentegen zeggen relativerende dingen zoals: “het valt wel mee” en “kijk naar je goede eigenschappen”. Uiteindelijk wordt het heel druk met gedachten die elkaar tegenspreken. Dat is héél verwarrend. En dan is het belangrijk om je te realiseren dat jij het schaakbord bent, niet je gedachten. Het draait om jou en niet om al je hersenspinsels want die komen en gaan vanzelf weer weg.”

Wat is jouw functie binnen BBB?
“Alles rondom het personeel en de productontwikkeling met als pijler coaching. Maar als ondernemer doe je alles wat nodig is. De styling stuur ik bijvoorbeeld ook aan, hoe zien onze sportscholen eruit? Past dit bij ons concept? Ik bewaak de kernwaarden. Dat deed ik op gevoel, nu staat het op papier.”

Kernwaarden van het bedrijf?
“BBB is duurzaam, authentiek, vernieuwend, holistisch en persoonlijk.
Alles moet bij deze kernwaarden passen. Van de mensen die er werken, de manier van lesgeven en coachen, de producten die in de sportschool staan en de thee die we serveren. We hebben zelfs groene energie en gerecycled hout. Alles moet in het plaatje passen. Bovendien geven kernwaarden heel veel structuur in het ondernemen.”

Hoevaak sport je zelf?
“Ik lig twee a drie keer per week in de cabine, doe een keer per week een interval training (high intensity) en een a twee keer per week yoga. Hardlopen maakt mij onrustig. Maar dat is voor iedereen verschillend! Het is altijd zoeken welke work-out, voeding en levensstijl het beste bij je past. Als je de neiging hebt om snel depressief te worden is hardlopen bijvoorbeeld heel goed, omdat je tijdens het hardlopen serotonine – een feelgood stofje – aanmaakt. Interval trainingen zijn juist goed voor stresskippen omdat dat je cortisol minder verhoogt (stress hormoon).” Bij BBB kunnen leden een vragenlijst invullen om te kijken welke manier van sporten, eten en leven het beste bij hun past.

Het doorbreken van ongezonde voedingspatronen is echt je ding, vertel.
“Volgens mij gaf ik op mijn 18e al voedingsadviezen. Ik was al heel vroeg gefascineerd door het feit dat iets geen adviesvraagstuk maar een gedragsvraagstuk is. Iedereen weet bijvoorbeeld heel goed dat pizza slecht is, maar je eet hem toch. Dat is gedrag, en waar komt dit gedrag dan vandaag? Want iemand die aan de lijn is en toch – regelmatig – pizza eet weet heus wel dat dit tegenstrijdig is. Hoe doorbreek je patronen? We zijn bang dat ons kaartenhuis uit elkaar valt als we patronen doorbreken, maar dat is een illusie. Hier prik ik graag doorheen. Je hebt sommige dingen niet écht nodig, het is de illusie die je laat denken dat je bepaalde dingen écht nodig hebt. Gewoontes lijken veilig maar uiteindelijk zet je jezelf erin vast. Zo ontstaan verslavingen. De behoefte wordt steeds groter, want het dient niet het doel wat je echt nodig hebt. Een glas wijn is niet per se gezellig, en een zak chips ‘verdien’ je niet. Gezelligheid maak je met elkaar en niet met andere middelen. En jezelf belonen met eten? Why? Het is magisch om door een illusie heen te prikken en iemand te laten zien wie hij of zij écht is.”

 

Lees ook: Enfait praat over yoga met Regina Potma van PARC yoga.

 

Zelf rare eetgewoontes gehad?
“Van nature heb ik niet zoveel honger. Voor mijn gevoel mag ik alles eten, maar ik eet vaak juist te weinig. Omdat de behoefte er niet is. Sommige mensen die ik ken en die bezig zijn met afvallen eten net zoveel als ik, maar hebben altijd het gevoel dat ze weinig mogen eten! Het heeft dus te maken met beleving, wat voor een deel voortkomt uit opvoeding en voor een deel uit aanleg. Natuurlijk snaai ik ook wel eens een zak chips weg – het liefst terwijl een kostuumdrama kijk! -. Het verslavende E-nummer E621, wat ervoor zorgt dat je blijft dooreten van chips, werkt bij mij! Want als ik wil snacken heb ik trek in slechte chips.. en niet in ‘gezonde’ chips.”

Overgewicht heeft dus iets te maken met aanleg voor honger?
“De vetcellen die je als kind extra aanmaakt, verlies je nooit meer. Dus als je als kind al heel veel eet krijg heb je je hele leven meer vetcellen. Deze vetcellen vragen ook om vulling. Daarmee heb je een slechte start en heel veel tegenwind als je af wilt vallen. Sommige mensen hebben hierdoor meer aanleg om aan te komen, maar meer honger dan een ander. De behoefte aan eten is groter en het afvallen hierdoor moeilijker.”

Welke betekenis heeft voeding in jouw leven?
Functioneel. Ik hou ontzettend van lekker eten, maar gedurende de dag denk ik: ‘oja ik moet nog iets eten’. Ik hoef niet per se iets lekkers te eten maar word zelfs gelukkiger van een salade dan met een stuk taart. Lekker eten met z’n allen vind ik heerlijk, maar hierbij vind ik het gezelschap belangrijker dan het eten. Voor sommige mensen is het eten belangrijker.

Noem een ding dat jij zou willen veranderen op gebied van voeding.
“Stoppen met vlees eten. Dan zijn zoveel milieuproblemen én gezondheidsproblemen opgelost. Maarja, dat krijgen we er natuurlijk nooit door. De economie stort in elkaar als we geen vlees meer eten. Ik ben vegetariër en vind het lastig dat we zo onverschillig met vlees omgaan. Voor mij is het moeilijk om te ervaren dat het een non-topic is en dat we vinden dat vlees een recht is. Terwijl: we hebben het allang niet meer nodig, er zijn genoeg vervangers. De vleesindustrie is een aanslag op het milieu, kijk maar eens naar de documentaire ‘Cowspiracy’ van Leonardo DiCaprio. We kunnen niet met de hele wereld vlees eten! Het kost zoveel.”

We hebben dus eigenlijk niet zoveel voeding nodig, ook geen vlees?
“Er is sprake van overconsumptie in onze maatschappij, we zouden allemaal een stapje terug kunnen doen en soberder kunnen leven. Peulvruchten, linzen, bonen, quinoa, noten, kikkererwten en groentes bevatten ook veel eiwitten en calcium. Met deze ingrediënten heb je een volledige maaltijd. Het mag heus wel lekker zijn! Maar het kan geen kwaad om iets soberder te eten. Vroeger aten we al ons eten in de puurste vorm. Met hele simpele dingen kun je al hele lekkere gerechten maken. We moeten er alleen meer ons best voor doen en smaken combineren.”

Dus we eten téveel in onze Westerse maatschappij?
“Ja! En we gooien ook nog eens zoveel weg! Maar vlees is de grootste boosdoener. Als we daarmee zouden stoppen is er genoeg voeding voor de hele wereld. Want het gaat niet alleen over het vlees, maar al die dieren in megastallen moeten ook gevoerd worden. Wereldwijd gezien wordt 50% van al het geproduceerde graan aan dieren gegeven die wij gebruiken voor productie. Van alle hongerlijdende mensen op de wereld woont 80% in landen waar veel van dit veevoer wordt geproduceerd. Dit eten kan ook aan mensen gegeven worden in plaats van aan dieren. Dit laatste feit staat op de website Kim op de wereld.

Esther in drie woorden
“Ondernemend, sensitief, idealistisch.”

Als je opnieuw mag beginnen, wat zou je anders doen?
“Vroeger dacht ik dat ik alles anders zou doen als ik opnieuw mocht beginnen. Nu, een aantal jaar later, ben ik ervan overtuigd dat alle stappen bijdragen aan waar ik nu ben. Ik geloof niet meer in andere keuzes. Ook al heb ik dingen gedaan waarvan ik nu denk: oei dat was niet zo’n strak plan. Met een eerdere onderneming ben ik bijna failliet gegaan, heel vervelend! Toch heeft deze ervaring mij geleerd hoe ik het wél moet doen. Transparant, zuiver en vooral alles stap voor stap. Eerst verdienen dan pas uitgeven, langzaam groeien. Duurzaam ondernemen.”

Wat wil jij je kinderen meegeven?
“Blijf dicht bij jezelf, en niks is een taboe. Gooi niks van jezelf in de schaduw en zet alles in het volle licht. Iedereen heeft ook donkere kanten, maar als je deze in het donker verstopt worden ze steeds donkerder. Mijn jongste zegt wel eens: mama je moet me helpen m’n hartje gaat niet open!”

Maak af: Als ik naar BBB Healthclub ga, denk ik…
Yes, ik mag weer! Ik kan me voorstellen dat het niet zo voelt voor sommige mensen, maar als ik niet blij naar mijn werk ga, dan stop ik. Iedere dag ben ik trots op de meiden die bij BBB werken en op de sfeer die er hangt. Dus eigenlijk ben ik iedere dag heel trots. Het is een fijne plek om te toeven.”

Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van BBB Healthclub.