Interview: met de creatieve Amsterdamse indie/pop artiest Celine Cairo

Celine Cairo is een Amsterdamse indie/pop artiest die onlangs haar debuutalbum Free Fall uitbracht. Het thema van het album is loslaten omdat Celine naar eigen zeggen wilde leren meer avontuur in haar leven te brengen, controle wat meer te laten varen en door zichzelf uit te dagen dingen te doen waar ze bang voor was. Het album werd lovend ontvangen door onder meer Oor, het NRC en Harper’s Bazaar. Cairo won onlangs met haar album de Zilveren Notekraker en stond dit jaar o.a. op Noorderslag, bij DWDD en speelde door het hele land met haar 5-koppige band.

Free Fall nam Cairo op in Los Angeles, waar ze haar sound vond bij producer Bill Lefler (Dotan, Laura Jansen). Eerder werkte ze samen met Britse artiest Fink die haar EP “Follow” produceerde en maakte ze onderdeel uit van het all female collectief “Ladies of the Lowlands”.

Heb jij eigenlijk een lievelingsclip
“Ah lastig! Ik kijk heel graag videos van best wel uiteenlopende artiesten… Een video die heel veel indruk op mij maakte (in combinatie met het hartverscheurend mooie liedje) is Kodaline – All I want.

Wat mis jij op het gebied van videoclips?
“Ik mis niet echt iets, ik heb juist altijd het gevoel dat ik niet genoeg tijd heb om alles te zien wat ik vet vind. Een videoclip is een van de vetste kunstvormen vind ik, omdat je er artistiek echt alles in kwijt kunt. Muziek, mode, verhalen, dans, architectuur, natuur, mensen.”

Hoe ben je in dit creatieve vak gerold?
“Ik ben op mijn veertiende begonnen met liedjes schrijven en daarmee op te treden en daar ben ik eigenlijk nooit meer mee gestopt. Het vertalen van gevoelens en ervaringen in muziek fascineerde me zo dat ik het altijd ben blijven doen en de thrill van optreden is ook een heerlijke afwisseling van het soms eenzame proces van schrijven. Doordat ik enkele prijzen won in mijn eerste jaren werd ik ook gestimuleerd om er echt in verder te gaan, naast dat ook mijn ouders en omgeving me altijd enorm steunden.”

Missie voor in de toekomst?
“Betere kunst maken, betere verhalen vertellen en met mijn openheid andere mensen inspireren om meer van zichzelf te laten zien.”

Over Quicksand
Celine Cairo is terug met haar nieuwe single Quicksand, waarvoor ze speciaal naar Ijsland reisde. Met een kleine team reisde ze een week in een camper over het eiland om de mooiste spots te vinden. In ijskou, regen en wind namen ze de video voor Quicksand op, een nummer dat gaat over tegenslag, volhouden en jezelf vinden in de chaos van het gevecht.