Interview: Kamroen Farzan kreeg borstkanker en wat dan?

Kamroen Farzan kreeg op haar 51e borstkanker en dan moet je kiezen: een borst besparende operatie of toch een amputatie? Of misschien is het een optie om een
borstprothese te plaatsen na het verwijderen van de gehele borst. Er zijn verschillende mogelijkheden maar uiteindelijk moet je kiezen voor datgene waar jij je het beste bij voelt. Dit is voor geen enkele vrouw hetzelfde. Maar een ding is zeker, de littekens waarmee je ook na de strijd tegen borstkanker geconfronteerd wordt, blijven pijnlijk. Althans, wel voor Kamroen. Daarom bedacht ze in een voor haar hele heftige tijd een heel mooi juweel: de Breastflower, een borstjuweel dat je op de huid plakt op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.

Wat is Breastflower?
“Breastflower is een lingerie item voor vrouwen met een borst na een borstamputatie. Ik noem het ook wel ‘een borstjuweel’. Je draagt het onder je kleding maar je kunt het ook dragen als je naakt bent. Ik heb het bedacht nadat ik borstkanker kreeg en koos voor een borstamputatie/ mastectomie. Je bevestigt het borstjuweel op je huid d.m.v. een huidvriendelijke, dubbelzijdige bevestigingstape dat speciaal voor deze Breastflower is ontwikkeld. Deze unieke en dermatologische bevestigingstape is littekenvriendelijk en veilig. Het werkt heel goed, je kunt er alles mee, je voelt het niet en het blijft heel goed zitten. Het Unieke van de Breastflower is dat het één wordt met je lichaam. En niet los staat van je lichaam. Of je nu gekleed of naakt bent. Het is een feelgood product dat je laat stralen, je blij maakt en je super vrouwelijk laat voelen. ”

Wanneer gebruik je of draag je Breastflower?
“Je kunt Breastflower dragen wanneer je wilt. Onder je kleding of als je naakt ben. Ik heb hiervoor 2 lijnen ontworpen:
De smooth lijn heeft een gladde en chique uitstraling. Is gemaakt van kant en Swarovski kristal. Je kunt de smooth overdag dragen. Onder een mooi topje of blouse
en je kunt hierbij je decolleté laten zien, want de Breastflower mag gezien worden. Je laat een tipje van de sluier zien, de breastflower piept er charmant uit.
De Classic lijn heeft een rijker ontwerp met meer Kant en Lint en is uitbundiger en rijker versierd met Swarovski kristallen. Je kunt de Classic in de avond dragen bij een chique avondjurk of blouse. Ook dan kun je je decolleté laten zien. Want de breastflower is zo mooi dat het gezien mag worden. Maar het is natuurlijk jouw keuze. En ook heel leuk en spannend, je kunt zowel de Smooth als de Classic dragen in bed tijdens intieme momenten. Het zijn romantische momenten waarvoor je kunt kiezen om je extra op te dutten en je niet je litteken wilt zien. En je je daardoor meer wilt kunnen overgeven aan de nacht.
De Breastflower is te koop via www.breastflower.com. Op de website zijn ook ervaringen te lezen van andere vrouwen met Breastflower.”

Op welk moment in je leven kreeg je de diagnose borstkanker?
“In januari 2018, op mijn 51e, heb ik mij voor de eerste keer laten testen via het Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker en toen kreeg ik te horen dat het foute boel was. Ik ben getrouwd en moeder van vier kinderen. Tot mijn operatie en borstamputatie werkte ik in het bedrijf van mijn man, een bedrijf dat vastgoed ontwikkelt. In hetzelfde jaar dat ik borstkanker en de borstamputatie kreeg overleed ook mijn vader waar ik een innige band mee had. Het was zoveel om in een jaar te verwerken dat ik er somber en neerslachtig werd. Ik heb het toen heel moeilijk gehad. Ik koos ervoor om te stoppen met het werk dat ik toen deed om na te denken over mijn leven. Want ik voelde dat ik niet meer terug wilde naar mijn oude baan. Maar ik had ook nog geen idee wat ik dan wilde. Gelukkig kreeg ik na een tijd steeds meer kracht en positiviteit en tijdens dat proces is ook het idee ontstaan van Breastflower.”

Wat schoot er als eerste door je heen toen je de diagnose kreeg?
“Ik kreeg een week na de test bij het bevolkingsonderzoek een telefoontje van mijn huisarts die mij vertelde dat er een vlekje was ontdekt in mijn linkerborst. Dan stort op dat moment je wereld in elkaar. Ik kon niet geloven dat het mij trof. Het voelt heel onwerkelijk. Je wordt als het ware op een rijdende trein geduwd en pas na je operatie mag je weer uitstappen.”

Hoe lang heeft het hele traject geduurd?
“Vanaf de diagnose borstkanker, de borstamputatie tot aan herstel heeft het circa anderhalf jaar geduurd om mij weer fysiek en mentaal in balans te voelen. Ik zit nu nog in een traject van nabehandeling op basis van hormoontherapie.”

Waardoor heb jij je gesteund gevoeld?
“Ik heb me enorm gesterkt gevoeld door mijn gezin; mijn man en 4 kinderen en ook mijn ouders en broers en zussen, familie en schoonfamilie. Ze hebben mij hun
onvoorwaardelijke liefde gegeven. En ook mijn vrienden en collega’s met hun liefde, aandacht, de gesprekken, de kaartjes, de whatsapp berichtjes. Ik heb gevoeld en gemerkt wat liefde kan doen voor je. Voor mij was ‘Liefde’ mijn anker tijdens de operatie en daarna in mijn herstel. Ook door het ziekenhuis, het specialistische borstkankerziekenhuis Alexander Monro in Bilthoven, heb ik mij gesteund gevoeld. Mijn chirurg Liesbeth Veenendaal heeft mij erg geholpen bij mijn
keuze voor een borstamputatie.”

breastflower

Hoe heeft de ‘Breastflower’ jou geholpen?
“Breastflower geeft mij veel positiviteit en optimisme in mijn leven. Ik sta iedere dag blij op om met passie het verhaal van Breastflower te mogen vertellen. Breastflower geeft mij via verschillende manieren liefde in mijn leven, liefde voor mijzelf en andere mensen. Dankzij Breastflower heb ik ook een heleboel nieuwe mensen in mijn leven gekregen die mij en Breastflower een warm hart toedragen. Door hun hulp, geloof, steun en adviezen mag ik iedere dag het verhaal vertellen van Breastflower. Ik ben hier eeuwig dankbaar voor! Breastflower staat symbool voor mijn innerlijke kracht, vrijheid en vrouwelijkheid. Met Breastflower wil ik ook laten zien dat mastectomie niet raar, negatief of zelfs eng is. Maar dat je zelf de vrijheid hebt om te kiezen hoe je omgaat met je borstamputatie en littekens na borstkanker. Daardoor heb de regie weer een beetje in eigen hand en dat geeft power. Mijn slogan is ook ‘My female freedom’.”

Ben je nog weleens bang?
“Er zijn momenten dat ik terugdenk aan deze heftige periode. Ik word hier nog dagelijks aan herinnerd door mijn litteken, zij het nu dat ik er trots op ben dat ik borstkanker heb overleefd en dat ik een nieuwe kans heb gekregen om te mogen leven. Daarom wil ik Breastflower als Borstjuweel graag laten zien, want daarmee laat ik mijn levenslust en kracht zien.”

Zijn je ambities en levensdoelen veranderd na de ziekte?
“Breastflower heeft mij na een verdrietige periode in mijn leven na borstkanker en borstamputatie een bezieling gegeven om mijn leven te leiden met een mooi doel; ik wil graag iets kunnen betekenen voor andere vrouwen met borstamputatie en in maatschappelijke en sociale zin een bijdrage willen leveren. Mijn vader zei altijd “Wij zijn een”. Ik denk altijd aan hem.”