Interview: Enfait praat over yoga met Regina Potma van PARC studio

Wij zagen Regina laatst in de ELLE van oktober 2000, ze is dus al 15 jaar bezig met yoga! Dat is een hele tijd. Daarom, en omdat we haar studio héél erg fijn vinden, zijn wij benieuwd naar haar verhaal.

Jij was een pionier in yoga, vertel…
“Rond het jaar 2000 gaf ik aerobics lessen bij Splash als bijbaantje tijdens mijn studie Int. Management english stream. In die tijd begon ook Katiza – toen al een indrukwekkende yogini – met Power Yoga lessen op dezelfde sportschool. Dat was heel wat anders dan de steps en body pump lessen. De vloeiende yoga moves – inmiddels bekend als Vinyasa yoga – en dynamische zonnegroeten waren helemaal nieuw in de sportschool. Ik was niet meteen verkocht, het duurde even voordat ik een beetje begreep wat nu de bedoeling was.”

Regina potma

2000 en 2015

Want yoga was toen nog helemaal niet bekend, maar toch was jij al snel verkocht
“Doordat ik veel tijd in de sportschool doorbracht, kende ik alles wat voorbij kwam. Yoga was nieuw en deed iets met het lichaam wat ik nog niet in de andere intensieve sportvormen had ervaren. Die waren vooral gericht op fit en slank worden, poweryoga bracht wat nieuws. Niet dat ik daar meteen open voor stond, ik was vooral van het fysieke werk en slechts nieuwsgierig naar wat deze moves mij zouden opleveren. Het duurde jaren voordat yoga mij echt greep. Hardlopen en fitness hadden lange tijd de voorkeur.

Toen ik ging trainen voor de New York Marathon ging ik yoga erbij doen om die korte spieren van het hardlopen te verlengen. Zo kwam ik bij Bikram yoga terecht. Na de eerste les, brak mijn lijf open. De hele dag na die eerste les heb ik diep geademd, alsof er iets in mijn lijf explodeerde wat eruit wilde. Toen realiseerde ik, dit is wat ik nodig heb! In die 6 maanden liep ik veel hard in combinatie met bikram lessen. Eerst een, toen twee, en later drie lessen per week. Ik voelde wat een enorme transformatie deze lessen voor mij teweeg brachten. In New York aangekomen, ging ik ook op zoek naar een Bikram studio en ik eindigde ergens drie hoog achter in een kleine ruimte met de verwarming hoog. Dit zo’n andere ervaring dan hier in Amsterdam.

Niet te vergelijken met nu, 10 jaren later. Ik was in topvorm en liep de marathon uit met een prachtige tijd. Maar na de marathon kon ik geen sportschool meer zien en wilde ik geen meter meer hardlopen. Een buurvrouw die al jaren yoga les gaf stuurde mij naar de zaterdag ochtend les van Gösta bij Svaha Yoga in de Jordaan. Dat was het echte werk! Het was alsof het kind in mij ontwaakte, super leuk! Vanaf toen ben ik minimaal drie keer in de week naar zijn lessen gegaan en volgde alle workshops. Dat heb ik 10 jaar gedaan. Het werd mijn tweede thuis en al die jaren heb ik naar Patrick en Gösta geluisterd, iedere les kwam met levenswijsheden en inzichten die mij ook weer verder brachten.”

Welke vormen van Yoga heb jij allemaal gedaan?
“Bij Svaha vooral Vinyasa yoga, een dynamische vorm met veel power. Dit in combinatie met Jnana Yoga, het lezen van filosofie zoals de Yoga Sutra’s van Patanjali, Bhakti yoga (dedication), mantra’s zingen en hier en daar wat uitstapjes naar Kundalini of Hatha Iyengar. Echter bij Svaha was er in iedere les nog zóveel te leren dat ik weinig behoefte had aan iets anders.

Vertel eens over de filosofie van Yoga?
“Kom maar naar de les! De filosofie is zo allesomvattend, het is lastig om dit in het kort uit te leggen. Yoga staat voor verbinding met dat wat ons allen verbind, die natuurlijke krachtige energie wat we lifeforce noemen. Verbinding met de aarde, de natuur en alle levende wezens, daar bewustzijn creëren en dit in verbinding brengen met alles in je leven. Het gaat veel verder dan de mat, dan de asana’s. Wat staat voor ‘to sit with the self on the earth’. Het wordt allemaal uitgelegd in de 8 stappen van Patanjali en de asana’s zijn maar 1 van de 8 stappen.

Daarom leg ik in elke les iets uit over de filosofie, elke maand heeft een onderwerp en in elke les ervaar je iets over de yoga filosofie. Yoga kun je niet doen! Je kunt het ervaren, dat is de belangrijkste les om mee te beginnen. De afgelopen 10 jaren heb ik zoveel in de lessen ervaren bij Patrick en Gösta, dat is in geen boek of opleiding te krijgen. Dat druppelt binnen en heeft tijd nodig om een plek te krijgen in dat lijf, geest en hart.

Je hebt een fijne Yogastudio midden in de Pijp, wat deed je daarvoor?
“In de jaren daarvoor heb ik na ruim 8 jaar als (internet) marketing manager in het bedrijfsleven een switch gemaakt naar lifecoaching. Om dit te bereiken heb ik een intense opleiding van twee jaar gevolgd en daarnaast nog een 4-jarige opleiding voor Ayurvedisch lichaamsgerichte massage therapeut. Dit alles in combinatie met yogalessen. Omdat ik meer thuis wilde zijn vanwege de jonge leeftijd van de kinderen, ben ik rustig coaching- en massage afspraken gaan opbouwen.

Samenvattend ben ik van 2006 tot 2013 bezig geweest om deze carrière switch stapsgewijs uit te bouwen. De afronding van mijn yoga teacher training bij Svaha yoga in 2012 was de laatste ontwikkeling die mij het duwtje gaf om alles te combineren in de studio zoals deze nu is. Ik wilde een plek waar alles samen zou komen in combinatie met andere docenten om elkaars ervaring en teaching te bundelen. Het is meer een uit de hand gelopen hobby: yoga. Het leek mij leuk met mensen te werken die allemaal dezelfde passie en visie hebben.

Plus, het is een plek dichtbij de school van mijn kinderen zodat ik altijd in de buurt ben en betrokken als moeder, maar waar ik ook mijn professionele kant en persoonlijke groei kan voortzetten. Kansen kwamen op mijn pad en het moment voelde goed. Ik heb mijzelf hierin uitgedaagd en zo de stap genomen!”

Interview: Enfait dronk koffie met de inspirerende Mosanne van GUEST

Waarom heb je het roer omgegooid?
“Een lange tijd heb ik verwarring en eenzaamheid gevoeld, vooral toen ik jong was. Tijdens mijn lifecoaching opleiding kwam ik erachter dat mijn jeugd en achtergrond gevuld is/was met bijzondere gebeurtenissen, verre van normaal. In die tijd was het uitzonderlijk dat ouders gingen scheiden en helemaal als je dan als 6-jarig meisje bij je vader bleef wonen. Later heb ik op verschillende plekken en in verschillende landen gewoond.

Dit in combinatie met een onstabiele start in mijn eerste levensjaren heb ik mij nergens écht thuis gevoeld. Ook al bezat ik op mijn 30ste alle ingrediënten voor een succesvol leven, ik voelde me eenzaam, onmachtig en verward. Ik had een goede opleiding afgerond, een succesvolle baan, twee prachtige gezonde kinderen, een koophuis in de leukste straat van de pijp, een ambitieuze partner en veel sociale activiteiten. Alles tezamen zou dit toch het perfecte leven moeten zijn? Alleen voelde dat niet zo.

Ik voelde mij enorm opgesloten in mijn relatie, het moederschap en mijn werk. Zo kon het leven niet bedoeld zijn? Ik stikte en vroeg mezelf af: wat voedt de ziel, het diepste van mijn wezen? Na een marathon in New York is het snel gegaan, drie grote veranderingen volgden. Ik besloot om mijn baan op te zeggen en opleidingen te volgen. Ook mijn relatie klapte. Het rommelde al een tijdje en ik ontdekte leugens en bedrog waardoor ik deze beslissing snel en vooral intuïtief heb genomen. Ik koos voor een hele nieuwe start, samen met twee kleine kinderen. Daarbij koos ik voor aandacht geven aan dat wat mijn hart deed kloppen en ik volgde mijn intuïtie. Volgens mij dacht iedereen dat ik gek was geworden… Maar het leven laten voortkabbelen en blijven hangen in het verleden was voor mij geen optie, ik wilde bevrijding.”

Je hebt een financieel risico genomen. Hoe is dat?
“Vreselijk, het eerste jaar heb ik heel wat uren wakker gelegen. Het is en blijft een enorme verantwoordelijkheid. Doodeng vond ik het, nog steeds. Ik ben niet van de cijfers en boekhouding, daar wordt ik duizelig van. Nu heb ik geleerd om daar de juiste mensen voor te vragen. Toch vraag ik mijzelf nog regelmatig af, of het wel slim is geweest dat ik deze financiële stap heb genomen. Het heeft mij stukken volwassener gemaakt, dat had ik niet verwacht. En dat ik, ondanks de angst en zorgen toch met veel plezier doorga, had ik ook niet verwacht. Ik heb geleerd om keuzes te maken, iets waar ik eerder vaak moeite mee had.

Mijn ouders zijn geen ondernemers of financiële heavy weights. Ik heb veel zelf moeten leren en nog steeds. Ik kijk met bewondering naar mensen die al jaren een eigen zaak hebben. Zoals Amber Peters, oprichtster en eigenaresse van Visagie school Dik Peters, waar ik mijn studio van huur. Als ik met mijn handen in het haar zat, dan klopte ik even bij haar aan. Haar ervaring maar ook het feit dat ze moeder is van twee dochters, zijn dan een steuntje in de rug. Soms denk ik wel eens: hoezo ben ik gewoon niet een huis – mus – moeder.”

Zou je kunnen zeggen dat Yoga de beste keuze in je leven is?
Yes!!! Absoluut. Het is een LIFESAVER. Het houdt mij rustig in deze krankzinnige wereld waarin wij leven.”

Wat is het pad dat je kunt volgen als je van Yoga je beroep wilt maken?
“Zoek een vorm van yoga die bij je past, een of twee vaste scholen en een paar vaste teachers. Volg veel lessen en workshops, lees klassieke boeken en heb geduld. Yoga kiest jou en de yoga bepaald, niet jij! Doe het niet op wilskracht, echter voel en volg. Tegenwoordig ziet men het als beroep. ‘You cannot do Yoga, its an experience’. Ik zou er geen beroep van maken, maar een passie waarin je gelooft en waarbij je op een gegeven moment de kans krijgt om deze te delen.


Yoga vanuit huis? Zo doe je dat!

PARC Yoga is een hele fijne plek. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Dat is vooral door mijn gevoel en intuïtie te volgen en door samenwerken met de juiste mensen die dezelfde visie en hetzelfde gevoel delen. En dat is iets wat van binnenuit is ontstaan. Een proces, waar ik vooral in coaching veel met mensen bezig ben. Visualiseren, creëren, invoelen, durven dromen en mezelf toestaan om iets te ontwikkelen maar dit niet toe te eigenen. Het is écht een samenkomst van verschillende elementen en mensen; iets wat zich via mij en al die anderen laat ontwikkelen.

Mooiste moment?
“Poeh, vele kleine mooie momenten, in iedere les wel! Toch zijn het de veranderingen die ik zie bij mensen die naar de lessen komen die mij raken. Soms vertellen ze mij wat het heeft veranderd in hun leven en hoe dankbaar ze daar voor zijn. Dan schrik ik even, oh ja realizeer ik dan, dat is wat Yoga kan doen. Dan maakt mijn hart echt een sprongetje van geluk. Dat ze dit delen met mij, dat raakt mij enorm.”

Yoga kan erg intens zijn, heb je ook emotionele momenten meegemaakt?
“Jazeker, ik heb meerdere malen met tranen in de lessen van Patrick en Gosta gezeten. Of complete overgave in Savasana of in Childpose ervaren. Happend naar adem als ik door een heftige emotie ervaar in een asana die ik totaal niet zag aankomen, of pure joy omdat ik opeens de kracht voel van alle natuur om mij heen. Dan valt alles op zijn plek en verschijnt er een grote lach op mijn gezicht. Mijn hart voelt dan heel warm en ruim. Tsja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Oja! De hand van mijn vriend in de mijne aan het einde van de les, die blijft heel fijn.”

Je doet ook veel met de Ayurvedische levenswijze, vertel?
“Dat is de basis van alles in het leven of mijn leven. De 5 elementen lucht, ether, aarde, vuur en water. Deze levenswijze heeft alles veranderd en in combinatie met Yoga zijn het twee power houses in het leven. Het is té groot om het in een paar zinnen te omschrijven, ik sta er mee op en ik ga ermee naar bed. Ik heb het geïntegreerd in alle dagelijkse dingen van het leven zoals: eten, slapen, lopen, ademen en andere activiteiten. AYUR = lang VEDA = leven.
Lang leven en in verbinding zijn, het beantwoordt alle vragen over het leven of over hoe je gezond en in balans blijft. Super cool toch?”

Wat is het belangrijkste dat je de afgelopen jaren hebt geleerd?
“De beste leerschool is durven, doen en vooral vragen, heel veel rond vragen aan mensen en tenslotte zelf keuzes maken. Voorheen durfde ik moeilijk keuzes te maken, ik was bang dat ik andere mensen hiermee zou kwetsen. Nu heb ik geleerd dat luisteren naar die innerlijke stem, je inner guru, toch echt de kortste en beste weg is. No doubt about it!

Regina in drie woorden
“Eigenwijs, Ervaren, Betrokken”

Hoe vind je het dat Yoga nu zo ‘booming‘ is?

“Yoga is an inside practice. The rest is just a circus.”
Sri Pattabhi Jois

“Deze zin vat het mooi samen, als het mensen op de mat brengt en vooral naar binnen, prima! Er is ook heel veel commercie die yoga inzet en ik hoop dat mensen daar een onderscheid in kunnen maken. Maak van yoga geen ‘ego ding’, dus doe het niet omdat het hip is, maar omdat je jezelf er goed bij voelt.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Hoe groter en commerciëler yoga wordt, hoe persoonlijker en kleiner ik het wil maken. Ik wil me vooral gaan richten op personalized yoga en coaching. De trainingen die ik geef op het gebied van communicatie, voeding, coaching en persoonlijke begeleiding van mensen en kinderen, blijft mij voeden. Werken met mensen in kleine groepen voor langere perioden, daar beweeg ik nu naartoe. Weekend of week retreats waarbij ik alles kan inzetten: Lifecoaching, Ayurveda, yoga en voeding. Omgaan met stress – waar veel jonge mensen veel moeite mee hebben – daar zou ik graag veel meer in willen betekenen.”

Heb je nog een lijfspreuk die je met ons wilt delen?
“Verandering gaat met babystapjes, alles kan, als je deze kleine stapjes maar durft te zetten.”

Wil je meer weten? Of yogalessen volgen bij Regina?
Kijk dan op de website van Parc yoga of de website van Regina .

Op vrijdag 22 januari geeft Regina een Yoga master workshop in PARC studio.
Deze master workshop is geschikt voor yogini’s die wat dieper willen gaan in de asana’s en in de filosofie van yoga. Normaal gesproken kost dit €50 maar onze lezers betalen €35. Fijn toch?

Wil jij meedoen? Stuur dan een email naar: annemarie.vdven@madpacmedia.com