Zo bespaar je geld als je in de stad woont
Sinds ik in de stad woon geef ik bakken geld uit. Koffie hier, broodje daar. Met mooi weer HOP het terras op. Nee, dan ga je niet zaniken over een glas wijn meer of minder en eigenlijk lust je ook nog wel wat. Hatsekiedee de garnalenkroketten en oesters komen op tafel, jongens wat is het gezellig. En logisch dat je halverwege de maand he-le-maal blut bent.
Want in de stad is het leven gewoon duurder. Het kost je een fortuin om mooi te wonen, je schrikt als je de bon na een etentje krijgt en dat de koffie vier euro kost ben je inmiddels wel gewend. Daarnaast wil je er knap bijlopen, dus aan kleding wordt ook het een en ander gespendeerd. Maar als je rond de zomer ineens moet beknibbelen op je vakantie denk je: ‘Het had ook anders gekund’. Toen ik nog studeerde woonde ik ook in de stad en had ik véél minder te besteden. Was het minder leuk? Nee. Dus hier zijn wat tips om geld te besparen en toch leuk te leven.
Stel een budget op
Reken eerst uit wat je ongeveer kwijt bent aan vaste lasten. Daar kom je niet onderuit en je kunt er meestal ook niet op besparen. Laat boodschappen nog even buiten beschouwing! Die komen in het tweede rijtje: levensonderhoud. Dit rijtje kan vast en zeker wél goedkoper, zo hou je meer over voor de categorie: etentjes. Je gaat niet nooit meer uit eten om geld te besparen, maar je kunt wel voor minder dure restaurants kiezen. Stel dat je toch flink uit wilt pakken mag dat best, weet wel dat je deze maand dan geen kleding meer kunt kopen. Want in de categorie ‘kleding en cosmetica’ blijft er dan weinig over. Deel je inkomsten op in verschillende categorieën zo heb je een goed overzicht waar al je geld naartoe gaat. Stel je koopt een dure jas, dan hoeft dat geen probleem te zijn als je er voor gespaard hebt of een maand niet buiten de deur eet. Snap je?
Laat je niet door je gevoel leiden
Toen er nog geen budget was spendeerde ik alles op gevoel. Dan had ik het gevoel dat ik iets te veel aan kleding had uitgeven. Of het gevoel dat ik iets te vaak buiten de deur had gegeten. In the end klopt dat gevoel meestal ook, maar omdat het nog niet concreet is maakt het op dat moment nog niet zoveel uit. Daardoor ben je dus ‘opeens’ blut. Terwijl als je je zaakjes goed bijhoudt, komt het niet eens zover.
Ga wandelen
Klinkt suf. Toch wandelen mijn vriend en ik heel wat af, het is gezond en je bent even in de buitenlucht – want ja: ook een tuin is zeldzaam. Als je door de stad fiets kan dat erg stressvol zijn, er springen de hele tijd toeristen voor je fiets en taxi’s zien je niet eens. Lopen kost niks, is stukken rustiger en je ziet meer. Terwijl je wandelt heb je ook tijd voor een écht gesprek.
Sommige activiteiten zijn gratis!
Ja. Ja. Ja! Zo kun je op Singel nummer 7, middenin het centrum, het smalste huis van Amsterdam bekijken of ga je op dinsdagmiddag naar een gratis concert bij het Nationale Opera & Ballet. Er zijn ook veel festivals waar je nada voor hoeft te betalen. Denk aan: Koningsdag, Guy-pride en het Grachtenfestival.
Picknicken in een van de vele parken
Eerlijk is eerlijk: ik ben niet zo van picknicken in het park. Je moet veel spullen meezeulen en er is geen toilet – vooral dat! Maar als ik eenmaal zit ben ik meestal toch tevree. Lekker ontspannen met vrienden bijkletsen. Wijntje erbij. Wat heeft een mens nog meer nodig?
Breng zelf koffie mee
Als de koffie op het werk naar slootwater smaakt en je dus iedere dag buiten de deur een bakkie moet halen, kun je net zo goed zelf een beker meenemen. Ik had zelfs een keer een collega die vanuit huis twee latte’s meenam: een voor haarzelf en een voor mij. Je snapt: ik mag haar graag.
Leef beneden je stand
Overdrijf dit niet. We bedoelen dat je beter in een huis kunt wonen waarvoor je niet iedere maand krom hoeft te liggen, dan in een iets mooier huis waar al je geld heen gaat. Blijft met beide benen op de grond, en denk niet: ‘Geld moet rollen’. Dingen die je niet nodig hebt, zijn zonde van ’t geld. Probeer ook niet te vaak impulsaankopen te doen.
Sport buiten
Als het even kan is het ideaal als je in het park kunt hardlopen of ergens een gratis yogales kunt meepikken. Soms moet je er wel voor betalen, maar zo nu en dan een losse les is nog altijd goedkoper dan een membership waar je plotseling een jaar aan vast zit. Er zijn slechts een paar weken per jaar dat buiten sporten echt niet lekker is: als het sneeuwt, regent of bloedheet is. Die regen valt overigens wel vaker, maar niet iedere dag! Daar kun je omheen sporten…
Verkoop je spullen
Misschien wel de meest waardevolle tip: verkoop dingen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of op de plaatselijke rommelmarkt. Oude meubels, kleding en boeken leveren zo nog geld op en kunnen weer een tweede ronde mee. Tijd kost het zeker, tijd waarin je dus geen tijd hebt om toch nog ergens een drankje te doen. Win-win.
Investeer in een tijdloze garderobe
Kies kwaliteit boven kwantiteit. Items die je keer op keer kunt dragen en die allemaal goed bij elkaar passen. Soms mag je ook wel eens een trend meepikken, maar zorg eerst dat de basis goed is! En als je dan kiest voor een snelle trend, verkoop dan een ander ’trendy’ item waar je niet meer zo blij van wordt.
Doe een keer in de week boodschappen
En let op aanbiedingen. Dit scheelt bakken geld! Als je iedere dag naar de winkel gaat, koop je sowieso te veel en onnodige dingen. Plan wat je de rest van de week gaat eten en sla liever groots in. Haal ook alvast voldoende ingrediënten voor de lunch, want deze kun je ook beter van huis meenemen.
Spreek vaker thuis af
Of bij vrienden thuis. Maak optimaal gebruik van de hoge huizenprijzen door meer tijd in huis door te brengen. Maakt het gezellig, haal een bosje bloemen van de markt en geniet van elkaar! Als je iedere week bij iemand anders thuis eet ben je stukken goedkoper uit dan iedere week in een restaurant. Zo houd je meer geld over om af en toe he-le-maal los te gaan buiten de deur! Want ook dat blijft belangrijk.