6 tips om je outfit in een tweedehands winkel te scoren
Tweedehands koopjes scoren doe je niet een, twee drie. Als je er goed in wilt worden moet je oefenen. Veel oefenen. Ik struin nu al zeven jaar stad en land af, op zoek naar schatten. In het prille begin nog wat onwennig – denk: ik vond alles vies – maar inmiddels ben ik eraan verslaafd. Door de jaren heen kocht ik een Hugo Boss jas voor een prikkie en een Mulberry tas voor drie euro.
Dat levert op Marktplaats grof geld op. Want zo slim was ik wel: alles wat niet per se mijn smaak was nam ik toch mee naar huis. In plaats van een ‘normaal’ bijbaantje had ik een lucratieve handel op Marktplaats. Maar hoe vind je nu precies toffe tweedehands spullen?
Ga regelmatig
Tweedehands winkels krijgen bijna iedere dag een nieuwe lading binnen, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Vlakbij mijn werk zit bijvoorbeeld een hele fijne winkel waar ik in de pauze regelmatig even binnen wip. Al is het maar kort. Het zou namelijk eeuwig zonde zijn als je net die mooie Gucci tas misloopt.
Stel jezelf doelen
Zorg ervoor dat je bij ieder bezoek weet wat je in de winkel komt doen. Ben je op zoek naar een spijkerbroek? Of moet je nog een adembenemende jurk aanschaffen voor een partijtje? Als je weet wat je zoekt, ben je gefocust en word je minder snel afgeleid door de grote hoeveelheid kleding om je heen. De winkel hangt vaak tjokvol en dat kan best stressvol zijn. Want waar ga je beginnen? Bij de jurken dus.
Probeer een andere maat
Kleding in een tweedehands winkel is ooit van iemand anders geweest, dit betekent dat de kleding is gedragen en gewassen. Het zou dus zomaar kunnen dat het jurkje waar jij op aast gekrompen is en jij er dus toch in past, ook al is het een maat te groot. En vergis je niet: kleding kan ook uitrekken. Daarnaast zijn kledingmaten niet erg consistent, de ene maat 38 is de andere niet.
Lees ook: Hoe zit dat nu met kledingmaten? GEK worden wij er van.
Wees voorbereid
Zoals ik al zei: tweedehands winkels zijn vaak muf en viezig. Juist daarom is het belangrijk om goed voorbereid te vertrekken. Een elastiekje voor in je haren, handgel en sokken (voor als je schoenen zoekt) heb je bijna altijd nodig. Net als een lege tas om de nieuwe aankopen in mee te nemen.
Bij twijfel, KOPEN!
De shopping rule: slaap er een nachtje over, is nu even niet van toepassing. Dikke kans dat het er morgen niet meer is. Zeker als het een designeritem voor een prikkie betreft, kun je het beste inpakken en wegwezen. Je krijgt namelijk geen tweede kans! Ik baal nog steeds dat ik het ooit in mijn hoofd heb gehaald om nog een nachtje te slapen over een prachtige kasjmier jas. WEG WAS IE! En stel je krijgt spijt, dan kun je je miskoop altijd voor dezelfde prijs doorverkopen.
Check, check… dubbel check
Vlekken, gaatjes en andere mankementen wil je liever in de winkel ontdekken. Stel er zit een gaatje op de naad, dan kun je het repareren. Maar zit er een gat ergens midden in de jurk? No-way dat jij dat netjes genaaid krijgt. Daarnaast kun je vaak een fixe korting krijgen als de kleding vies of kapot is. Wel zo eerlijk als je ’t zelf nog moet vermaken, wassen en dus het risico neemt dat het niet goed komt.
Lees ook: hoe bouw je een zo duurzaam mogelijke garderobe op?