Gek op iemand met een persoonlijkheidsstoornis? Dan is dit herkenbaar

Stel, je leert iemand kennen met wie je echt een klik hebt, dan is het lastig om meteen te zien of deze persoon een persoonlijkheidsstoornis heeft. Je ziet het niet aan de buitenkant en vaak klikt het zo goed dat je niet eens merkt dat er iets aan de hand is. Toch zijn er signalen die kenbaar maken dat deze persoon een stoornis heeft.

Er zijn tien verschillende persoonlijkheidsstoornissen die variëren van narcisme tot schizofrenie of angststoornissen. Dan kan de intensiteit van de stoornis ook nog variëren maar eigenlijk heeft iedere stoornis wel een impact op het leven en dus ook op jouw leven. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis kun jij niet genezen maar als je van deze persoon houdt, kun je wel begrip opbrengen voor de situatie of moeilijke knopen doorhakken. Want leven met een narcist is bijna onmogelijk.

Veel persoonlijkheidsstoornissen kunnen geen kwaad maar als je een narcist tegen het lijf loopt, heb je wél een probleem. De volgende signalen kunnen wijzen op een persoon met een stoornis die ook jou leven kan beïnvloeden.

Extreem achterdochtig
Iedereen is wel eens onzeker en daardoor wantrouwend maar iemand met een persoonlijkheidsstoornis kan hier in doorslaan. Wil iemand constant jouw telefoon checken? Bellen ze naar jouw werk of familie? Kunnen ze je nooit vertrouwen terwijl jij niks misdaan hebt? Dan ligt het echt niet aan jou! Deze persoon in kwestie heeft zelf een gebrek aan zelfvertrouwen en heeft steeds het idee dat hem om haar onrecht wordt aangedaan.

Extreme ideeën
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis denken vaak anders dan jij denkt. Ze zoeken extremen op… in bijgeloof maar bijvoorbeeld ook op het gebied van seks. Ze willen altijd meer, beter en groter. Dus als jij een extreem dure ring krijgt van een man die je net kent, dan kun je daar vraagtekens bij plaatsen. Ook als iemand altijd op z’n hoede is en denkt dat mensen hem of haar observeren dan heeft dit waarschijnlijk een diepere oorzaak.

Ze zijn niet empathisch
Als iemand continu met zichzelf bezig is, kan er geen ruimte voor jou zijn. Het komt daarom regelmatig voor dat jij je alleen voelt in deze vriendschap of relatie. Het is erg lastig om hier mee om te gaan want als iemand zich niet kan inleven, trapt hij of zij vaak op je gevoel. Ze maken nare grappen, verwijten je dingen en liegen of manipuleren zonder gêne. Pas op!

De wereld draait om zichzelf
Dat ze zich niet in kunnen leven is één ding maar ze verwachten wel jouw onvoorwaardelijke aandacht. Dit betekent constant de behoefte aan aandacht en bewondering in combinatie met een gebrek aan empathie waardoor jij leeggezogen wordt. Jouw wereld moet om hem of haar draaien en als ze het idee hebben dat ze niet de belangrijkste persoon in jouw leven zijn, dan zwaait er wat!

Het zijn einzelgängers
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis lopen ook het risico om geïsoleerd te raken. Ze interesseren zich nergens meer voor en zonderen zich het liefste af. Als ze iets ondernemen doen ze alsof het ze allemaal niets kan schelen. Toch zijn ze eenzaam en ook al lijkt het alsof ze zelf voor deze eenzaamheid kiezen, vaak schuilt er een ingewikkelder probleem achter.

Afwijzing is zeg maar echt een ding
Als iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft, kan deze persoon vaak niet tegen afwijzing. Dit maakt sociale relaties ingewikkeld. Deze types zijn altijd bang dat ze niet goed genoeg zijn en daarom duiken ze weg. In verlegenheid, extreem gedrag of agressie.

Ze claimen enorm
In het begin lijkt het fantastisch! Iemand is oprecht geïnteresseerd in jou en geef je constant aandacht. Vleiend maar na een tijdje ook benauwend. Ze gebruiken je als het ware om zelf iets te bereiken. Misschien willen ze niet alleen zijn of ze hebben je nodig om een hoger doel te bereiken. Hoe dan ook, jij hebt het gevoel dat je geen kant op kan.

Veel stress en onrust
Als iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft, kan het zijn dat gevoelens zoals stress, paniek, onrust en depressie op de loer liggen. Dit heeft een grote invloed op het dagelijkse leven en dat is treurig omdat jij het niet op kunt lossen. Het enige wat je kunt doen is begrip tonen en tegen jezelf blijven herhalen: “het ligt niet aan mij, ik kan hem of haar ook niet helpen.” Er is maar een ding wat jij kunt doen en dat is luisteren en ingrijpen op het juiste moment.

Iemand met een persoonlijkheidsstoornis is vaak heel eigenwijs en gaat niet op jou advies naar een psycholoog of psychiater. Dit gebeurt alleen op het moment dat ze daar zelf klaar voor zijn en op dat moment kun jij hem of haar begeleiden. Verder kun je niks doen! Jij bent geen psycholoog of psychiater en kunt alleen maar gissen naar het probleem.