Hoe kom je sterker uit een relatie met een narcist

Bijna iedereen heeft wel eens met een narcist te maken gehad. Je ontmoet iemand die je op het eerste gezicht helemaal inpakt. Een charmante, intelligente, romantische en geïnteresseerde persoonlijkheid waar je meteen voor smelt. Er is een duidelijke klik en je voelt je gevleid omdat de persoon in kwestie je in het begin sowieso de hemel in prijst.

Zo erg zelfs dat je in eerste instantie twijfelt of dit gedrag wel klopt. Maar goed. In the end zwicht je en open je je hart. In het begin is jullie relatie heel intens maar daarna komen er steeds meer barstjes in. Plotseling ben je niet meer zo interessant en krijg je bakken kritiek over je heen. Je snapt er niks van en gaat een ongemakkelijke, verwarrende maar vooral pijnlijke tijd tegenmoet. Opeens ben je zo kwetsbaar als wat en je voelt je met de dag onzekerder worden totdat er niks meer van je eigenwaarde overblijft. De narcist heeft z’n werk goed gedaan. Narcisten zijn namelijk altijd op zoek naar aandacht en bevestiging en manipuleren anderen om doelen te bereiken. Ze vinden zichzelf ge-wel-dig en doen nóóit iets fout. Ze laten zich never tegenhouden en doen dingen die normale mensen nimmer zouden doen. Het is dus niet gek dat je als slachtoffer van een narcist de tijd nodig hebt om weer aan te sterken.

Wees lief voor jezelf
In de eerste fase moet je weer overeind krabbelen. Je mag verdriet hebben voor het verlies wat je hebt geleden want je hoopte ergens op en het bleek een grote illusie. En dat was het ook. Maar geef jezelf niet de schuld van de fouten die je denkt dat je hebt gemaakt. Het waren niet jouw fouten. Je weet dat het beter is dat deze relatie voorbij is, maar dan kan het alsnog pijn doen.

Reflecteer
Als het grootste verdriet voorbij is, wordt het tijd om te ontdekken waarom je zo kwetsbaar was tegenover deze persoon. Gaf de persoon in kwestie je dingen die je jezelf niet kon geven? Was je onzeker over bepaalde zaken? Heb je sommige dingen niet aan zien komen omdat je de waarheid niet wilde zien? Wat heb je opgegeven omdat je hoopte op een goede afloop? Financiële zekerheid? Tijd met je eigen vrienden? Tijd voor jezelf? Je eigenwaarde? Het is tijd om eerlijk te zijn en uit te slachtofferrol te kruipen, zo heb je de minste kans dat je in de toekomst dezelfde fout maakt.

Leer meer over narcisme
Er zijn tal van boeken, websites en artikelen geschreven over narcisme. Omdat ik zeker weet dat je niet nog een keer de prooi van een narcist wilt zijn, is het belangrijk om er van te leren. Je wilt weten waar je op moet letten en belangrijke signalen in de toekomst beter herkennen. Narcisten zijn niet zielsbewust en walsen over iedereen heen. Ze kunnen zich niet inleven en zullen nóóit toegeven dat ze zelf fout zijn.

Lees ook: mensen met groene ogen blijken dus ongelofelijk speciaal.