Heling versus vermijding: hoe herken je het verschil?

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met moeilijke periodes. Verdrietige of heftige gebeurtenissen die impact maken, blijven je altijd bij. Het is de manier waarop jij dingen een plekje geeft, hoe ze jouw leven blijven (of niet) beïnvloeden. Als je wil helen van een trauma, is vermijding van de bijkomende gevoelens geen optie.

Toch worden heling en vermijding vaak verward. Iemand die vermijdend bezig is, heeft namelijk het gevoel dat heling hetzelfde is. Door iets weg te stoppen, denken ze dat het er ook niet meer is. Alleen werkt het niet zo. Trauma’s komen op den duur altijd weer bovendrijven. Daarom is het belangrijk om jouw (ook pijnlijke) emoties te erkennen.

Heling versus vermijding

Hoe herken je vermijding? Er zijn enkele veel voorkomende patronen die wijzen op vermijding terwijl je dénkt dat het heling is.

Extreem opgaan in werk

Helemaal opgaan in werk of misschien zelfs een hobby, is een manier van escapisme. Ontsnappen aan de werkelijkheid is een typisch kenmerk van vermijdend gedrag.

Vermijden van moeilijke situaties of gesprekken

Een conflict of persoonlijke issues ga je liever uit de weg. Daar wordt niet over gesproken. Terwijl het heel gezond is om het over de leuke, maar zeker ook over de minder leuke dingen te hebben.

Het herhalen van positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn mooi en geven kracht. Behalve als je positieve affirmaties gebruikt als uitvlucht om alles van een super zonnige kant te zien. Ook als het niet zo is. Dan geven ze de illusie van persoonlijke ontwikkeling terwijl dat niet zo is. Het kan zelfs irritant zijn.

Constant nieuwe plannen maken en doelen stellen

Sommige mensen hebben een hoofd vol (de gekste) ideeën, maar doen er uiteindelijk niet echt iets mee. Het toont aan dat je in feite stilstaat en niet vooruitgaat. Je stagneert omdat je je échte gevoelens wegstopt.

Extreem focussen op het lichaam en sport

Wanneer je erg met je uiterlijk, met fysieke kracht of uithoudingsvermogen bezig bent, wil je je mentale welzijn vaak niet onder ogen komen.

Opgaan in spiritualiteit

Dat je spiritueel aan het ontwaken bent, kan ook een manier zijn om de échte realiteit niet onder ogen te komen. Dit is lang niet altijd het geval, maar zeker niet onlogisch. Vluchten in spiritualiteit is een manier om niet met de realiteit te hoeven dealen omdat deze te hard is.

Toxic positivity

Toxic positivity is je eigen (negatieve) gevoelens onderdrukken of ontkennen, omdat je positief wil blijven.

Jezelf constant schuldig voelen

Wanneer je je altijd schuldig voelt, en je jezelf nooit goed genoeg vindt, worstel je waarschijnlijk met fouten uit het verleden. Je zoekt niet naar, maar blijft hangen in situaties die niet goed waren omdat je het nog niet aankunt om hieroverheen te stappen.

Must-see: Nine Perfect Strangers