7 Japanse technieken om overthinking te stoppen

Overthinking is het blijven piekeren over zaken die je eigenlijk uit je hoofd zou willen zetten. Overdenken zorgt voor minder headspace en daardoor blijf je hangen in patronen, ben je minder creatief en het is ook gewoon vermoeiend.

Overthinking stoppen is wel ingewikkelder dan dat het lijkt. Hoe stop je dat constante gemaal in je hoofd? Vooral als je alleen bent, kun je uren nadenken over dingen die eigenlijk niet eens zo belangrijk zijn. Zeker als je introvert bent en dingen voor jezelf houdt, blijf je piekeren.

7 Japanse technieken om overthinking te stoppen

Voorbeelden van dingen overdenken die mij overkomen zijn: mezelf afvragen of iemand me wel echt aardig vindt, of ik eigenlijk wel goed ben in mijn werk en het eeuwige getwijfel of ik wel de juiste keuze heb gemaakt, op welk vlak dan ook. Dat is extreem vermoeiend.

Daarom zeven technieken om overthinking te stoppen.

  1. Shoganai

Omarm het onvermijdelijke. Accepteer datgene waar je geen controle over hebt and focus jouw energie op de dingen waar je wel invloed op hebt.

2. Shinrin-Yoku

Spendeer tijd in de natuur en ga de bossen in. Omringd worden door de natuur kalmeert de mind en het vermindert daarmee overthinking.

3. Nenbutsu

Bij deze oefening herhaal je een zin om focus te houden. Het is een soort van intentie waardoor je gedachten minder snel afdwalen. Intenties, mantra’s en mediteren horen bij mindfulness.

4. Zazen

Mediteren helpt om de mind te kalmeren. Observeer jouw gedachten, accepteer dat ze er zijn, maar hecht er geen waarde aan. Je bent niet wat je denkt. Gedachten kun je beïnvloeden.

5. Gaman

Dit gaat over moeilijke tijden op een elegante manier omarmen. Blijf sterk, ga er met veerkracht mee om en houd je blik op de toekomst gericht. Pak dingen stap voor stap aan.

6. Wabi-Sabi

Omarm imperfectie, dat is waar wabi-sabi voor staat. Als je accepteert dat dingen niet altijd perfect zijn, ga je er vanzelf minder over piekeren.

7. Ikebana

Dit is bloemschikken op een mindful manier. Dit helpt je om in het ‘nu’ te leven en uit het hoofd te komen. Door je te focussen op het creëren van schoonheid stopt overthinking vanzelf.