Dus, het kijken naar workout filmpjes is psychisch niet verantwoord?

Hoewel veel vrouwen een sportschoolabonnement hebben, zijn er ook een hoop vrouwen die liever op eigen houtje buiten of binnenshuis sporten. Ook vrouwen die in de sportschool sporten, doen heus weleens wat oefeningen binnenshuis. Hoe ze dat doen? Nou, gewoon. Door YouTube te openen en work-out videos te bekijken van de desbetreffende lichaamsdelen die ze willen trainen. Klinkt best goed, toch?

Lees ook: Zo moet je je huid na een intensieve workout verzorgen

Nee, niet dus. Uit dit onderzoek van de Oregon State University (Amerika) blijkt namelijk dat het kijken naar workout filmpjes gekoppeld is aan psychische schade. Anders gezegd: wanneer vrouwen teveel naar workout filmpjes kijken, ontwikkelen ze een negatief zelfbeeld en onrealistische verwachtingen van hun eigen lichaam.

De onderzoekers hebben de tien meest populaire, commerciële workout dvd’s van Amerika bekeken en hebben daarna bij ruim vijfhonderd vrouwelijke dvd gebruikers een enquête afgenomen over hun zelfbeeld. Uiteraard hebben de onderzoekers ook vijfhonderd vrouwen geënquêteerd die wel sporten, maar die geen gebruikmaken van de zogeheten workout dvd’s. Naast het feit dat er bizar veel demotiverende en kleinerende teksten tegen de ‘gebruikers’ van de video’s wordt gezegd, hebben de vrouwelijke gebruikers ook een schrikbarend laag zelfbeeld. Dit als gevolg van de negatieve teksten die tegen de gebruikers worden gezegd, waardoor ze onrealistische verwachtingen van hun eigen lichaam krijgen.

Als we Brad Cardinal, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Oregon State University en hoofdonderzoeker, moeten geloven, zijn het vooral de felle ‘aanmoedigingszinnen’ die de virtuele trainers naar hun ‘onderdanen’ blèren die niet bepaald stimulerend werken. Daarnaast is er, voor de gebruikers van de dvd’s, niets erger dan het gevoel hebben dat de instructeur tegen hen aan het schreeuwen is. Als gevolg hiervan pushen de gebruikers zichzelf tot een dusver limiet, dat ze – in sommige gevallen – ernstig geblesseerd of verwond raken. Dat kan niet de achterliggende gedachte van het creëren van ‘killer abs’ zijn. Or am I wrong?

Overigens stelt Cardinal dat er, ondanks het feit de thuis fitness-inductie booming business is, is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de DIY workouts at home. Om die reden waarschuwt Cardinal ervoor dat de gebruikers zich ervan bewust moeten zijn dat de fitness instructeur op een dvd hen niet écht kan zien. Laat je daarom niet teveel pushen als je het gevoel hebt dat je het écht niet meer trekt. Daarnaast raadt Cardinal iedereen, die graag onder begeleiding sport, aan om onder begeleiding in een sportschool te sporten. Zo weet je zeker dat je een leuke trainer hebt, je je lichaam niet forceert en je de doelen bereikt die je wilt bereiken.

Lees ook: Ja, Bikram yoga! Gloria onderging een vuurdoop…