Drunkorexia: heb jij weinig gegeten om dit weekend veel te drinken?

WEEKEND! De zon schijnt en de wijn roept. De hemelse smaak van een koud glas wijn of zoete cocktail is verleidelijk en je verheugt je er al de hele week op. Een groot deel van de week leef jij namelijk extreem gezond. Geheelonthouding van drank, sigaretten en ongezond eten staan hoog in het vaandel. Tot vrijdag. Dan is het weekend en mag je weer.

Maar om in het weekend met de meute mee te drinken en je sociale leven een boost te geven, moet je supercompenseren. Je wilt namelijk geen moddervet figuur omdat je op een avondje zo zes glazen wijn achterover tikt. Tja, je moet er wat voor over hebben om slank door het leven te gaan. En dat is zorgelijk: het feit dat we weinig eten en super veel sporten om in het weekend ongelimiteerd alcoholische versnaperingen te nuttigen.

Alcohol op lege maag
Vroeger was het een must om een bodem te leggen voordat je aan de zuip ging. Tegenwoordig is drinken op een lege maag populair. Heftig! Omdat de alcohol veel sneller wordt opgenomen, wordt je eerder dronken en voor je het weet gaat het licht uit. Als je verslavingsgevoelig bent zit je binnen no-time aan de drank. Daarnaast mis je een hoop voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft omdat je minder eet.

Pas op
Niet alleen is alcohol een verslavend middel, het brengt ook veel gezondheid risico’s met zich mee. Alcoholmisbruik kan leiden tot korsakov, levercirrose en verschillende vormen van kanker. Op alcoholinfo lees je dat er jaarlijks ongeveer 1000 Nederlanders sterven aan de gevolgen van alcohol. En dan hebben we het nog niet over de andere klachten zoals haaruitval, onrust, slapeloosheid, vermoeidheid en depressie.

Niet drinken
Is het dan écht zo moeilijk om niet te drinken? Voor sommige mensen wel. Maar het tij begint te keren: er zijn steeds meer mensen die alcohol laten voor wat het is en liever nuchter blijven. Soms voor een maand, anderen voor altijd. Vooral dat laatste wordt steeds populairder en dat is maar goed ook!

Lees ook: Is Switchel het nieuwe Kombucha?