Dit is waarom je een beha nooit te krap wil kopen

De perfecte beha, een slip of een setje lingerie vinden kan een struggle zijn. Een van de meest gemaakte fouten is dat vrouwen zich hullen in een te klein maatje. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lingerie oncomfortabel zit, het maakt je optisch voller. Voor ieder lichaamstype is er een perfecte beha te vinden.

Wij helpen je op weg om een passend en mooi setje te vinden.

Waar let je op bij het kopen van een beha?

Iedereen heeft al eens lingerie gekocht, alleen zijn wij benieuwd of je rekening hebt gehouden met onderstaande punten. Wist je dat je maten ook best snel kunnen veranderen?

1. De rugband

Wanneer je op zoek gaat naar een beha, is de maat van de rugband de belangrijkste factor. Deze is namelijk verantwoordelijk voor 80 procent van de ondersteuning. 70 C staat gelijk aan een omvang van 70 cm. 75 B aan een omvang van 75 centimeter. In een lingeriewinkel kunnen ze jouw omvang precies opmeten.

Misschien heb je dit jaren terug al eens laten doen, maar je omtrek verandert. Eens per jaar je omvang laten opmeten is geen overbodige luxe. Als de rugband goed past, heb je ook minder last van rollen en een oncomfortabel of snijdend gevoel.

2. Het middenstuk

Een beha die mooi aansluit heeft een aansluitend middenstuk. Dit wil zeggen dat het niet tussen je borsten zweeft en dat je er geen vinger tussen kunt doen.

3. De cups

De cups van een beha moeten de borsten goed omsluiten. Dit betekent dat de stof glad is en niet rimpelt, de beha niet gaapt of juist in de huid snijdt. Een B cup met een omvang van 70 centimeter is stukken kleiner dan een B cup met een omvang van 80 centimeter.

Het is dus niet zo dat als je cup B hebt, je altijd dezelfde beha koopt. Stel je omvang wordt groter maar je cupmaat niet, dan kan het zijn dat je van 75 B naar 80 A gaat. Als de zijkanten van je beha snijden of als je borsten aan de bovenkant of aan de zijkanten uit de beha vallen, is je cup te klein. Een te kleine cup zit niet mooi onder een witte blouse en een te grote cup geeft onvoldoende ondersteuning.

4. De beha bandjes

Veel vrouwen denken dat de beha bandjes de borsten omhooghouden, niks is minder waar. De bandjes zorgen voor slechts 10 procent van de ondersteuning. De rug omvang en cup zijn veel belangrijker. Toch is het aangenaam als de bandjes lekker zitten. Gelukkig kun je de meeste bandjes zelf verstellen, waardoor dat wel goed zit.

Zo lang kun je maximaal met een beha doen

Wij snappen dat je hoopt dat de perfecte beha een blijvertje is, toch is het verstandig om beha’s op tijd te vervangen. Als je bang bent dat jouw favoriete exemplaar out of stock raakt, dan kun je er maar beter twee of drie aanschaffen. De levensduur van een beha is namelijk korter dan je denkt.

Als je een beha iedere dag draagt, is deze na een maand al afgedragen. Stel je hebt vijf beha’s die je om beurten draagt, dan blijven ze een jaar goed. Om beha’s zo lang mogelijk goed te houden, kun je dus het beste roteren met een paar exemplaren. Als je merkt dat de rugband of andere bandjes zijn uitgerekt, is het tijd om de beha in de prullenbak te doen.

Duurzame lingerie

Met het oog op duurzaamheid, is het belangrijk om jouw beha’s en slipjes goed te verzorgen. Een beha hoef je niet na een keer dragen te wassen, gemiddeld wordt geadviseerd om deze na 4 keer dragen in de was te doen. Als je veel zweet kan dit eerder.

Gebruik wel een waszakje. Een string of onderbroek gooi je wel na een keer dragen in de was. Een kanten slip kun je beter in een waszakje doen, terwijl katoenen onderbroeken prima zo in de wasmachine kunnen. Er zijn ook veel duurzame lingeriemerken die hele mooie setjes verkopen van bijvoorbeeld gerecycled materiaal.

 

Lees ook: dit zijn de must-haves voor je lingerielade