Bohemian stijlicoon: Talitha Getty

Ze was een bohemian pur sang en een stijlicoon in de sixties: Talitha Getty. Wat een mysterieuze en knappe vrouw die om maar wat te noemen de muse van mode-ontwerper Yves Saint Laurent werd. Toch is er niet veel bekend over het glamoureuze doch schimmige leven van deze dame.

talitha getty

Als je haar al kent is het van de beroemde foto van Patrick Lichfield, waarop ze in Marrakech met haar gefortuneerde man John Paul Getty, op een dakterras poseert. Deze foto is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie, het is een weerspiegeling van de hippie-de-luxe en bohemian glamour uit de jaren zestig. Een tijd waarin vrije geesten zich in wapperende gewaden lieten gaan op decadente feesten waar de drugs voor het grijpen lag. Talitha Getty en haar man waren hier niet vies van, zeg maar gerust: verslaafd. Ze is nog maar dertig als ze overlijdt aan een overdosis heroïne.

Een tragische dood na een veel te kort maar intens leven dat begon in 1940 op Java. Daar wordt Talitha geboren, als dochter van twee Nederlandse ouders. Ze heeft een heftige start want er is oorlog in Indonesië, en niet alleen in het land strijden de ouders van de dan nog kleine Talitha, ook thuis wordt de spanning teveel. Dit leidt tot een scheiding. Drie jaar na de scheiding overlijdt de moeder van Talitha die dan nog maar acht jaar oud is. Ze verhuist noodgedwongen naar Londen waar haar vader hokt met een nieuwe vrouw. Hier grijpt ze haar kans om haar dromen na te jagen en ze schrijft zich in aan de Royal Academy of Art. Acteren is haar passie. En dat is wat ze doet, naast feesten en mannen verleiden. Want mannen, die vallen met bosjes voor de beeldschone Talitha. En dat snappen wij.
jurk
Maxi-jurk, €525 Alice + Olivia via Net-A-Porter
kimono
Kimono, €259,90 Ganni
Schermafbeelding 2016-05-27 om 10.11.32
Tassel hoed, €74 via Brixton via Nordstrom
zilveren instapper
Zilveren instapper, €174,25 ASKA

Foto: Patrick Lichfield