Bijna 40 en een sixpack

Eerlijk gezegd vind ik het een vreemde trend. Al die sixpacks op het internet. Toen ik twintig was vonden vrouwen een sixpack niet nodig, een slank lichaam was voldoende. Sixpacks waren voor bodybuilders en dat waren extreme gevallen. Het voelt een beetje als het nieuwe jojo effect voor mij. Tien kilo eraf, tien kilo erbij. Sixpack erop, sixpack eraf. Maar goed, sterk is het nieuwe sexy en zolang het gezond blijft is er natuurlijk niks mis mee. Maar is het ook blijvend? Bij mij niet in ieder geval.

Lees ook: Bizar! Vlogger heeft wel een hele bijzondere manier om een sixpack te creëren. Zonder sportschool.

Want ik heb het ook geprobeerd, een tijdelijke sixpack! Twee weken lang heb ik dagelijks getraind en daarnaast na elke work-out een eiwitshake gedronken. Verder heb ik heel healthy gegeten en niet gesnoept. En echt serieus, nooit geweten dat ik het in me had maar ik had een sixpack! Ik was totaal overdonderd. Dat je daar op je achtendertigste pas achterkomt, dat je dit op zo’n korte termijn kan bewerkstelligen. Mijn vriend vond het een beetje intimiderend als ik mijn spierballen liet zien en ik heb er zelf ook niet zo veel mee, dus inmiddels is mijn buikje weer zacht en rond. Het is ook behoorlijk bikkelen om het goed te onderhouden. Nu is een six pack nergens voor nodig maar mooi strak in je lijf zitten, vindt natuurlijk iedere vrouw fijn.

Hieronder een aantal healthy tips voor een mooi strak lichaam!

✦ Kies voor krachttraining en HIIT workouts gericht op abs & core. Krachtige en intensieve work-outs geven een boost aan je lichaam. Probeer om de dag te sporten zodat je lichaam tussendoor kan herstellen.
✦ Voorafgaand aan de training ligt de nadruk op het eten van koolhydraten. Neem een halfuur tot een uur voor het sporten een koolhydraatrijk tussendoortje. Let op dat dit een beperkte portie is, anders kun je maagdarmklachten krijgen. Voorbeelden: vers fruit (zoals banaan), gedroogd fruit (zoals vijgen), verse smoothie, volkorencracker of rijstquinoa-of boekweitwafel met biologische appelstroop of honing (zonder toegevoegde suiker), een verse noten-fruitreep of koek (zoals osawacake).
✦ Let op je vochtinname, vooral vóór de training. Bij gering vochtverlies kunnen al klachten zoals darmkramp, hoofdpijn of zwakte optreden als gevolg van de een te lage vochtinname. Bij recreatief sporten zijn speciale sport- dranken niet nodig. Je kan wel kiezen voor kokoswater. Dit is een natuurlijk product, bevat weinig suiker en een hoop elektrolyten. Andere opties zijn water (met munt of citroen) of kruidenthee.
✦ Na de training ligt de nadruk op herstel en voldoende inname van eiwitten. Omdat je spiereiwitsynthese in werking wordt gezet, is het belangrijk voldoende te eten, maar overdrijf niet. Je kunt binnen een uur na het sporten een eiwitrijk tussendoortje, een gevarieerde lunch of een avondmaaltijd nemen. Je kan ook kiezen voor een (vegan) eiwitshake. Melkeiwit wordt gezien als een kwalitatief hoogwaardig eiwit. Naast zuivel, hebben andere dierlijke producten als eieren, vlees en vis hoge kwaliteit eiwitten. Ben je vegetariër of veganist? Veel eiwitrijke bronnen zijn dierlijk, maar er bestaan ook voldoende plantaardige eiwitrijke bronnen. Voorbeelden: kikkererwten, bonen, linzen, zaden, noten en tempé.
✦ Houd rekening met de verdeling van eiwitmomenten over de dag. Zorg dat in de 24 uur na je training elke maaltijd kwalitatief hoogwaardige eiwitten bevat voor een maximale spiereiwitsynthese. Voorbeelden: gerechten met peulvruchten, noten, vlees, vis en eieren.

Wil je meer tips, lekkere eiwitrijke recepten of extra begeleiding? Kijk hier naar het Sun & Shine zomerevent bij BBB health boutique om fit en sterk de zomer door te komen. Deelname is gratis voor leden van BBB!

Lees ook: Enfait test, sporten in een hot cabin bij de BBB Healthclub.