Enfait test: sporten in een hot cabin bij BBB healthclub

Er zijn twee momenten in het jaar dat ik denk: en nu is het genoeg! Op deze momenten probeer ik m’n chocolade verslaving – met moeite – in bedwang te houden, drink ik liever geen wijn en ga ik opeens fanatiek naar de sportschool. Eigenlijk gaat deze knop altijd om rond 1 januari en dan nog een keer nét voor de zomer, eind april. Het is niet zo dat ik de rest van het jaar niet sport, heus wel, alleen niet zo intensief als in deze jaargetijden.

foto

Dus een samenwerking met BBB healthclub kwam mij dan ook goed uit. Ik had geen idee wat me te wachten stond, dus helemaal blanco begaf ik me richting een intake bij de BBB healthclub in de Jordaan. Vanachter een kop rustgevende thee observeer ik de vrouwen die op dat moment in een cabine met hun work-out bezig zijn. Hoe warm zal het in zo’n cabine zijn? “Maximaal 50 graden” zegt Esther met wie ik de afspraak heb. We zijn mijn uitgangssituatie in kaart aan het brengen, dat is belangrijk als je je doelen wilt bereiken. Er wordt rekening gehouden met je gezondheid en dat soort zaken. Ik vertel dat ik normaal gesproken wekelijks een yogales meepik en twee keer per week ga hardlopen. Dat mag ik erbij blijven doen, maar dat zal pittig zijn. Grote kans dat ik de komende maanden dus vijf keer in de week ga sporten. Geheel onverwachts moet ik uit de kleren – oh god, heb ik wel een setje aan? – en mijn lichaam wordt opgemeten. Wat wil ik bereiken? Nou blokjes zou fijn zijn, en misschien hier en daar een paar centimeters minder? Vooral bij de flanken mag er wel wat vanaf. Verder ben ik hartstikke tevree.

Sporten op maat
Dit wetende stelt Esther een programma voor mij samen waarbij de buik, taille en billen aan bod komen. Vol verwachting bestudeer ik het programma waarmee ik mezelf de komende weken in het zweet ga werken. Ik krijg ook een gesprek met de voedingsdeskundige. Wat blijkt? Ik drink te weinig water, of eigenlijk geen water. Oeps! Ik dacht dat ik met de liters thee die ik dagelijks drink al voldoende vocht binnen zou krijgen. Not. De meeste theesoorten onttrekken zelfs vocht aan het lichaam. Dus vanaf nu moet ik iedere dag minimaal een liter water drinken naast al m’n bakken thee… holy shit dan moet ik nog vaker naar het toilet.

En dan is het zover
Nu ik weet wat ik kan verwachten, is het tijd om écht te beginnen. Ik ga de komende weken aan mezelf werken op een holistisch niveau. Dus naast het sporten kan ik ook een beroep doen op de voedingsdeskundige of yogalessen volgen. In mijn sportkloffie wurm ik mezelf in een warmtecabine. ‘Hoe gaat zo’n ding aan?’ Gelukkig staat er binnen een paar seconden een begeleider naast mijn cabine om de oefeningen stap voor stap door te nemen. Dat is ook wel nodig want als leek snap je er helemaal niks van, en ik heb het warm! Maar ik begrijp dat iedereen aan de hitte moet wennen. Ergens is het ook heerlijk! Bewegen in warmte is namelijk goed voor de bloedsomloop, zorgt voor flexibiliteit & reiniging, stimuleert de vetverbranding én is zacht voor de spieren. Bovendien is een work-out in de warmte doelgericht en efficiënt. Binnen een half uur ben je klaar!

Na een work-out in de cabine stap ik nog even op de hometrainer, ook die hebben ze bij de BBB healthclub. Een groot pluspunt vind ik de kleedkamers, netjes en schoon! De douches zijn – anders dan ik gewend ben – fijn, hierdoor kun je ook net voor je werk even sporten. Bovendien sporten er alleen maar vrouwen en persoonlijk hou ik daar wel van. Geen macho mannen die zich in groepjes om je heen verzamelen als jij verdomme aan je lichaam probeert te werken. De lessen kun je online inplannen en ik besluit om zaterdag nog een keer te gaan. Als ik resultaat wil boeken moet ik minimaal twee keer in de week trainen, en daarnaast ook een yogales meepikken. Die doen we zaterdag, voordat ik de cabine induik. De begeleiding is persoonlijk en fijn, bovendien bellen de coaches je op als je niet op komt dagen. Met een smoesje hoef je niet aan te komen…

zomer

En?
Na twee maanden is het zover, ik word weer opgemeten. Mijn vriend vindt mijn billen al stukken strakker, maar wat wil je met al die oefeningen! Afijn, het moment om te meten is daar, en ik ben best zenuwachtig want je sport in the end niet voor niks. En alhoewel ik braaf twee keer per week in de cabine lag, heb ik mezelf ook volgepropt met garnalenkroketten, stukken kaas en chocolade. Ik kon het niet laten. Ondanks dat kan ik zeggen dat ik me er echt beter bij voel, en zonder meting zie ik al dat mijn buik stukken strakker lijkt. Na de sessie met het meetlint worden mijn vermoedens bevestigd: er is maar liefst twee centimeter af bij de taille en twee centimeter bij de buik. Mijn billen zijn hetzelfde gebleven, maar wel strakker. Laat de zomer maar komen #bikinibody!