3 manieren om nooit meer iets te kopen wat je toch nooit draagt

Mijn kledingkast is tot de nok toe gevuld, maar ik heb nooit wat om aan te trekken. Broeken zijn té strak, truien té warm, schoenen té pijnlijk en jurken té zomers. En op de een of andere manier zijn deze items toch in mijn kast beland! We vragen ons af hoe het kan dat we steeds nieuwe kleding kopen, maar uiteindelijk niet tevree zijn met onze garderobe.

Daarom is het niet onverstandig om jouw garderobe eens onder de loep te nemen. Want we kopen als een kip zonder kop nieuwe items die niets bijdragen aan een groter plaatje: een draagbare garderobe.

11 redenen waarom je vrouwen die zwart dragen totaal niet moet onderschatten.

1. Maak een plan
Niemand bouwt een huis zonder plan, toch? Dus een garderobe zonder plan is ook lastig. Dit geldt overigens niet voor hen die juist willen experimenteren met mode en het zien als een vorm van kunst. Maar wil je een kast waar je makkelijk iets uit kunt trekken, dan moet je beginnen met nadenken over je aankopen. Want nu bestaat een groot deel van je garderobe uit impuls aankopen, denk aan een mini rok die je in de sale hebt gescoord of het knalrode jurkje met open rug omdat het beeldig staat bij die ene blogger. Heel leuk! Alleen wanneer trek jij het aan? Niet dus, en dat is precies waarom je het gevoel hebt dat er niks in je kast hangt.

Het punt is: er hangt genoeg, maar de key-items ontbreken. Basic stukken die je keer op keer draagt en die je perfect met elkaar kunt combineren. Zonder deze items ben je nergens. Want je gaat niet iedere dag in een knalrode jurk naar het werk, en jouw favoriete jeans is leuk, maar waar combineer je ‘m mee?

2. Je hebt een lijst nodig
Als je weet wat je mist, weet je ook wat je aan moet schaffen. Maak daarom een lijst waar je altijd makkelijk bij kunt, op je telefoon bijvoorbeeld. Voor mij zou die lijst er zo uit kunnen zien: een oversized spijkerjack, een kasjmier trui, een pantalon met print, twee niet al te strakke tops en loafers.

De eerst volgende keer dat ik op pad ga mag ik niks anders kopen dan de items die op mijn lijst staan. Saai, maar wel de moeite waard! Want als iets niet op mijn lijst staat, heb ik het niet écht nodig en kan ik beter sparen voor een iets duurdere maar broodnodige aankoop.

3. Liefde of lust?
Wie begint met lijstjes maken moet ook afstand nemen van de gedachte: ‘wat als ik er over een week nog steeds aan denk?’ Daar heb ik een handje van, een week wachten en dan pas kopen. Alsof ik nieuwe kleding zo beter kan verantwoorden. Niet dus. In the end heb ik het namelijk nog steeds niet nodig. Iedereen weet hoe het voelt om een crush op iets te hebben en die crush veroorzaakt het onrustige hebberige gevoel. Je ziet jezelf al shinen in die nieuwe glitterrok, en in je hoofd wordt deze steeds mooier dan dat ‘ie eigenlijk is. Maarre omdat we iets niet uit het hoofd kunnen krijgen, is het niet per se de juiste keuze voor in jouw kast.

Interview met stylisten Evan & Joan Dijkstra.

Headimage: rok Anecdote