Zo vind je een goede psycholoog

Een goede psycholoog zorgt ervoor dat je mentale gezondheid op orde blijft. Steeds vaker hoor ik dat mensen op zoek zijn naar een goede psycholoog. Aan een dokter Rossi à la Gooische vrouwen heb je niet zoveel. Die beste man zegt niks. En na wat ik mag geloven zeggen échte psychologen ook wel eens weinig. Wellicht omdat de werkdruk torenhoog ligt want een steeds grotere groep mensen heeft behoefte aan een professioneel praatje voor het verlichten van de geest. Psychologen komen om in het werk. Volgens psychiater Dirk De Wacher zouden we wat vaker met elkaar moeten praten. Verdriet delen met je naasten in plaatst van met een professional. Ergens gaat het toch mis met de massa. We kloppen liever aan bij een onbekende om ons hart te luchten, dan dat we dit bij vrienden of familie doen. Wellicht omdat niet alleen de werkdruk van de psychologen zo hoog ligt maar de druk in de maatschappij ons in het algemeen een tandje teveel wordt? De verwachtingen zijn immers hoog geschapen in tijden waarin alles mogelijk lijkt.

Goed. Ergens moet je ontluchten. Je ei kwijt. En dan ontkom je niet altijd aan de inzichten van een expert. Iemand die ons brein door en door kent en die je tot de diepste laag kan afpellen om tot de kern van het probleem te komen. Pas wanneer je je probleem erkent, komt er een oplossing in zicht. Stap voor stap ga je een stukje lichter leven wanneer je je bagage bij een psycholoog achterlaat. Alleen blijkt het vinden van een psycholoog al een probleem op zich. De wachtlijsten zijn ontiegelijk lang en wil je hier niet op wachten? Houd dan rekening met het spenderen van flinke sommen geld.

Vaak is de eerste stap een belletje naar de huisarts. Daar krijg je een afspraak waarbij je je probleem op tafel mag gooien. Volgens de procedure moet je bij een eerstvolgende afspraak naar een praktijkondersteuner voordat je verwezen wordt naar een psycholoog. Bij deze praktijkondersteuner mag je nogmaals je verhaal doen. Vaak keuvelt de persoon in kwestie een beetje mee maar een échte oplossing? Die hebben ze ook niet. Want als je mentaal in de shit zit, wil je eigenlijk helemaal niet eerst drie afspraken bij een praktijkondersteuner. Beter wordt je meteen doorgestuurd naar de real deal. Een psycholoog dus. Helaas heb ik in mijn directe omgeving vaak meegemaakt dat het zover vaak niet eens komt. Mensen blijven hangen in de praktijk van de huisarts en in het ergste geval worden daar pilletjes zoals antidepressiva voorgeschreven. Don’t get me wrong: deze medicijnen zijn er niet voor niets. Voor sommige mensen is het dé oplossing dus halleluja dat ze bestaan. Alleen is het niet de omgekeerde wereld om pillen voor te schrijven zonder te graven in iemands hoofd?

Volg je gevoel
De eerste stap naar de huisarts is de enige juiste maar houd je koppie erbij. Misschien volstaat een gesprek bij de dokter en verlaat je opgelucht de praktijk maar kom je eigenlijk voor een verwijsbrief? Regel dan dat je die verwijsbrief krijgt. Bekijk samen met je huisarts of de praktijkondersteuner waar jij de beste psychologische hulp kunt krijgen. Bij de GGZ of bij een gespecialiseerde psycholoog? Hierin kan je zelf je huiswerk doen: maak een lijst van psychologen die jou aanspreken. Houd hierbij rekening met wachttijden, locatie, de specialisatie van de psycholoog, soort praktijk en vergoedingen via de verzekering. Want niet alle zelfstandig psychologen hebben contracten met de zorgverzekeraar. Áls je de behandeling al vergoed krijgt. Want een burn-out valt bijvoorbeeld niet altijd in je pakket. Net als rouwverwerking. Maar door een burn-out of rouw kun je ook last krijgen van angststoornissen of paniekaanvallen. Deze laatste worden dan wel weer onder de verzekerde zorg geschaard.

Je hebt je verwijsbrief en dan?
Met een verwijsbrief mag jij zelf de afspraak maken. Jij kiest immers de praktijk. Hierin kun je je laten adviseren door de huisarts maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. Zoals we al zeiden zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Daarnaast wil je waarschijnlijk wel bij een psycholoog met de juiste diploma’s en die een bepaalde kwaliteit handhaaft. Hiervoor kun het BIG-register checken of een beroepsvereniging raadplegen. Denk aan het Nederlands Instituut van Psychologen. Wanneer je eenmaal een behandelaar gevonden hebt, moet het natuurlijk wel klikken. Mochten de gesprekken bij nader inzien toch niet soepel verlopen? Dan is het terecht om van praktijk te wisselen. Schrijf je dan wel eerst uit bij de oude praktijk want anders raakt de zorgverzekering in de war. Soms is het even zoeken maar investeren in je mentale gezondheid is nooit zonde van je tijd.