Zo beïnvloeden stress en angst je immuunsysteem
Angst een een emotie die het lichaam vertelt om te vechten of vluchten. Iedereen heeft ooit met angst, in welke vorm dan ook, te maken gehad. Die ene huiveringwekkende horrorfilm, een rit in de achtbaan, een auto die keihard op je af komt rijden of een telefoontje van de dokter met uitslagen van een onderzoek. Er zijn veel dingen die je een angstig gevoel kunnen geven en in deze tijd ervaar je wellicht meer angst dan dat normaal gesproken het geval is. Het is belangrijk dat je niet blijft hangen in een constante staat van angst want dat eist zijn tol voor je immuunsysteem.
Angst wordt gedefinieerd als: “een onplezierige emotie of gedachten die je ervaart wanneer je bang of bezorgd bent over een gevaarlijke, pijnlijke of slechte situatie die staat te gebeuren.” Deze definitie omvat het potentieel van wat ‘zou kunnen gebeuren’. Het gaat niet alleen om het aanpakken van tastbare bedreigingen, maar ook van de kans op een bedreiging.
Angst is een projectie van het verstand in de toekomst. Je bent niet bang voor iets in het heden maar voor iets onwerkelijks wat zou kunnen gebeuren in de toekomst. Die angst kun je oplossen door aandachtig aanwezig te blijven in het huidige moment. Niemand kan de toekomst voorspellen en je weet al helemaal niet of je deze aan kunt, het enige wat je aan moet kunnen is het Nu. Op dit moment hebben veel mensen angst omdat de economie wankelt en ze vragen zich af hoe lang ze de huur kunnen blijven betalen. Ook wij vragen ons af of onze inkomsten nog wel steady blijven. Wat als we het niet redden? Op dit moment verandert angst in onrust, we anticiperen op wat ‘zou kunnen gebeuren’.
Volgens de Word Health Organization (WHO) gebeurt dit wanneer we angst ervaren: “Ons brein (de hippocampus en prefrontale cortex) beoordeelt de bedreiging, waardoor de bijnieren ertoe aangezet worden om hormonen af te geven, waaronder de meest populaire, cortisol. Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel en onderdrukt het spijsverterings- en voortplantingssysteem. Het vermindert ook lymfocyten, een soort witte bloedcellen en tevens de beste vriend van het immuunsysteem. De witte bloedcellen en hun antilichamen communiceren met elkaar om virussen te bestrijden.
In deze tijd zijn we ons allemaal enorm bewust van virussen en ziek worden. Om dit tegen te gaan, houden we anderhalve meter afstand, dragen we maskers of handschoenen in het openbaar, verdubbelen we het handdesinfecterend middel en vermijden we sociale bijeenkomsten. Nu deze directe besmettingsbronnen uit ons leven gebannen worden, moeten we ons ook bewust zijn van andere dingen die ons indirect ziek kunnen maken. Denk aan zorgen die voortkomen uit het dagelijks checken van het (vaak negatieve) nieuws, de stress die je krijgt wanneer je zonder werk komt te zitten, het uitstellen van een bruiloft, kinderen die niet naar school kunnen en zo kunnen we wel even doorgaan. Des te meer angst en stress we hebben, hoe minder gezonde cellen er in ons lichaam overblijven om slechte cellen te bestrijden. Stress, angst, verandering, teleurstelling… het is belangrijk om je hier bewust van te zijn.
Kijk. Angst voor angst of angst voor cortisol is dan weer het andere uiterste. Het is namelijk ook nuttig voor situaties die je onmiddellijke aandacht nodig hebben. Angst helpt je om waar nodig snel te schakelen op de juiste momenten. Je kunt het zien als een innerlijk alarmsysteem. Echter, wanneer dit alarm systeem nooit stopt, trigger je constant je fight & flight response. Hartkloppingen, een korte ademhaling, zweten en een gejaagd gevoel zijn het gevolg. Om deze onrust in je lijf te verminderen, hebben wij de volgende tips:
Focus op ademhaling
Vraag jezelf af: “Word ik zichtbaar bedreigd of ben ik gewoon onrustig?” Hierdoor wordt je lichaam gerust gesteld wanneer er niet écht iets aan de hand is.
Maak een wandeling in de natuur
Beweging is altijd goed om de levels Coritisol te normaliseren en wanneer de zon schijnt pik je ook nog wat vitamine D mee.
Rust uit
Écht uitrusten. Dit kan door bijvoorbeeld koffie te drinken in de zon. Of doormiddel van yoga oefeningen. Als het maar iets voor jezelf is waar je rustig van wordt.
Vermijd negatieve prikkels
Nu is het niet altijd mogelijk om deze prikkels te vermijden maar soms wel. Denk aan het nieuws. Hoeveel mensen checken om het uur de laatste berichten? Neem maar van ons aan dat dit totaal onnodig is.