Het is bewezen: zingen is gezond en maakt je blij

Soms denk ik dat ik het beter niet kan doen: zingen. Het is vals en ik maak er een ander niet gelukkig mee. Mezelf wel. Dus zing ik lekker toch. Samen met mijn beste vriendin die er wel wat van bakt. Ze is niet voor niets een succesvolle zangeres die bijna iedere avond op het podium staat te shinen.

Goed. Zingen dus. Iedereen zou het vaker moeten doen! Het is namelijk meer dan een plezierige activiteit en daar wil ik het fijne van weten. Daarom trek ik Joyce-Lou van Ras en Margriet van Duijvenbode aan de mouw. Women on top met een gouden keeltje. “Want waar is zingen allemaal goed voor”? is mijn vraag.

Forever young
Dit nummer zong ik vroeger regelmatig, met Joyce die ik al m’n hele leven ken. Bij Joyce hadden ze een karaoke set met professionele microfoons en alles. Niet wetende dat Joyce – later – van zingen haar beroep zou maken, brulden we luidkeels mee met gouwe ouwe nummers. Voor Joyce heeft het goed uitgepakt, mijn stem is nog steeds niet om aan te horen. Maar dat terzijde, want forever young, dat blijf je zeker als je zingt. Zingen traint de stembanden, en daardoor ‘klink’ je minder oud. En door de jeugdige stembanden voel je je ook stukken jonger.

Lees ook: Deze 15 girly hits zing je geheid met je vriendinnen nog keihard mee!

Het is goed voor je brein
Zingen vergt concentratie en als je vaak zingt kun je je dus beter focussen. Bovendien verbetert het ook nog eens je geheugen.

Het versterkt je immuunsysteem
Zingen verbetert de bloedcirculatie in het lichaam, hierdoor worden cellen voorzien van meer zuurstof waardoor je beter functioneert. Onderzoek heeft aangetoond dat speeksel na de zangles meer antistoffen bevat, daardoor ben je beter beschermt tegen virussen. Verkoudheid? Daar heb je na wat zangoefeningen geen last meer van!

Hallo blokjes
Zingen is best wel intensief en wie héél veel oefent, traint op deze manier zijn of haar buikspieren. Als je dan ook nog eens gezond eet en regelmatig sport zou het zo maar kunnen dat er een six pack tevoorschijn komt! Eerlijk is eerlijk: buikspieren zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar alsnog is zangles goed voor je lichaam, let maar eens op je houding. Die is opeens stukken beter.

Zing je ‘zen’
De ademhalingsoefeningen bij zangles hebben wel iets weg van yoga of meditatie. Een goede ademhaling is belangrijk als je je stem goed wilt gebruiken. Adem in, adem uit. Door zangles ga je bewuster en gecontroleerder ademhalen en laten we wel wezen: iedereen weet dat dit goed is voor je mind en body.

Endorfines 
Zorgen voor een intens geluksgevoel en geven energie. Ze zitten in chocola, maar ook zingen zorg voor de aanmaak van endorfines! En dat lijkt mij een betere optie, al is chocolade ook niet verkeerd. Of eerst zangles en daarna een stuk chocolade bij de thee. Dubbel geluk.

Lees ook: 12 manieren om je endorfine-gehalte een boost te geven.

Oxytocine 
Wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, en komt vrij bij aanrakingen en seks. Maar de productie komt ook op gang als je zingt. Waarom het gunstig is? Je wordt er he-le-maal ontspannen van.

Heb je na het lezen van dit artikel zin in zangles? Dat kan! Bij de Amsterdam Zangacademie van Margriet Duijvenbode bijvoorbeeld. Super leuk want: op een boot!