Zelfbruiner: is dat wel zo veilig en beter dan de zonnebank?
Zomer! Dat betekent blote armen, blote benen en hier en daar een naveltruitje. De witte huid heeft bij menig mens nog niet veel zon gezien en steekt wat witjes af. Mooi wit is niet lelijk! Al vinden veel mensen een witte huid tóch een reden om kleur aan te brengen. Even een zonnebankje pakken, bakken op het strand of zelfbruiner uit een potje smeren, zijn de meest voor de hand liggende manieren om dit te doen.
Van zonnen zonder bescherming en de zonnebank is bewezen dat het slecht voor je is. En wat als je dan toch een bruin kleurtje wil? Is zelfbruiner een beter alternatief? Hoe werkt zelfbruiner eigenlijk en zijn er verschillen tussen zelfbruiners?
Toxicoloog Hester Hendriks van Waarzitwatin helpt ons een handje en beantwoordt alle vragen over zelfbruiner.
Zit er verschil tussen zelfbruiners?
“Qua ingrediënten zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen zelfbruiners: ze bevatten allemaal conserveermiddelen zodat het product langer houdbaar is, geurstoffen om een lekker geurtje aan de zelfbruiner te geven, hydraterende stoffen zodat je huid meteen goed verzorgd wordt wat zorgt voor een betere opname van de actieve stoffen, een oplosmiddel zoals water zodat de verschillende stoffen één geheel worden, een verdikkingsmiddel zodat het niet te dun is en meteen van je huid af loopt en natuurlijk de kleurstof die er voor zorgt dat je bruin wordt.
Soms is er ook een kleurstof aan toegevoegd die je huid direct bruin maakt: dan kan je makkelijk zien waar je al gesmeerd hebt. Aan sommige zelfbruiners zijn ook UV-filters toegevoegd zodat het je meteen tegen schadelijke zonnestralen beschermt.
Eigenlijk is het grootste verschil tussen zelfbruiners de vorm: crème, spray, foam of doekjes.
Word zelfbruiner door de huid opgenomen?
Dihydroxyaceton (DHA) is de kleurstof die in bijna alle zelfbruiners zit. Deze wordt in de bovenste laag van je huid opgenomen. Daar reageert het met aminozuren (de bouwstenen van de eiwitten in je huid) waardoor er polymeren ontstaan die we melanoidines noemen.
Deze melanoidines zorgen voor de bruine kleur die je huid krijgt. Doordat je huid steeds vernieuwd wordt waardoor de bovenste laag van je huid er af slijt, vervaagt de bruine kleur na een tijdje en is het weer helemaal uit je huid.
Welke toxische stoffen zitten in zelfbruiner
Bij normaal gebruik zijn alle stoffen in zelfbruiners veilig. Wel is het zo dat sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde geurstoffen zoals limoneen of geraniol. Dan moet je even goed letten op welk product je gebruikt.
Wel geven we als tip om een spray nooit direct op je gezicht of hals te spuiten, maar altijd eerst op je handen of een handschoen. Zo voorkom je dat je de spray inademt en je slijmvliezen er mee in aanraking komen en niet geïrriteerd kunnen raken. Irritatie treedt overigens alleen op als je het overmatig inademt, iets wat als je het product normaal gebruikt niet zal gebeuren.
Kun je beter een spray of creme gebruiken?
Het best kun je een zelfbruinercrème of tanning drops smeren in plaats van een spray gebruiken. Tijdens het smeren van zelfbruiner adem je minder chemische stoffen in, zoals dihydroxyaceton (DHA).
Mag je zelfbruiner gebruiken als je zwanger bent?
Ja, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je zelfbruiner gebruiken. De chemische stoffen in zelfbruiners zijn niet schadelijk voor de baby en de moeder. Wel kunnen de huid en slijmvliezen tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn en daardoor anders reageren. Daardoor is de kans op eczeem of allergische reacties door gebruik van zelfbruiner groter.
Is er een alternatief voor zelfbruiner?
UV-licht van de zon of zonnebank. Maar dat brengt allerlei risico’s met zich mee zoals huidverbranding, huidveroudering en huidkanker.”