Deze yoga oefeningen doen wonderen bij schildklierproblemen

Yoga kan een positieve uitwerking hebben op schildklierproblemen. Verschillende houdingen masseren de schildklier en dit is goed voor je metabolisme. Het is een natuurlijke manier om je lichaam weer een beetje beter in balans te krijgen. Denk niet: nu hoef ik nooit meer medicatie te slikken. Mensen met een trage of juist snelle schildklier doen er nog steeds verstandig aan om onder behandeling bij een arts te blijven. Yoga is een manier om je lekkerder te voelen maar geen vervanging van welke medicatie dan ook.

Zelf heb ik al jaren een trage schildklier en hiervoor slik ik dagelijks een pilletje. Toch ben ik altijd nieuwsgierig naar alternatieve manieren om mezelf nog beter te voelen. Yoga is gewoon fijn en ik doe het al jaren, het houdt je soepel en vermindert stress en sinds kort weet ik dat bepaalde houdingen zelfs de productie van het schildklierhormoon thyroxine kunnen stimuleren. Een win-win situatie in mijn geval! De schildklier is verbonden met je vijfde chakra, het keelchakra. Dit energiecentrum zegt alles over communicatie, zelfexpressie en eerlijk zijn naar jezelf.

 

Padma_sarvangasana
Sarvangasana (schouderstand):
Sarvangasana is de belangrijkste houding om je schildklier te stimuleren. Het is een van de meest effectieve yoga poses waarbij je bloed van je benen richting je hoofd stroomt.

yoga houding
Viparitakarani (gebroken kaars):
In deze houding lig je op de rug, met je benen omhoog in een hoek van negentig graden. De voeten raken elkaar en je armen bevinden zich naast je lichaam of ondersteunen je rug. Deze houding doe je meestal tegen de muur. Ook deze houding stimuleert de schildklier.

ploeg pose
Halasana (ploeg pose):
De ploeg zorgt voor een intensieve strekking van de hele ruggengraat, met een belangrijke focus op het hals- en nekgebied.
fish pose

Matsyasana (Fish pose):
Is een achterwaartse buiging waarbij je je hoofd naar achter brengt. Deze houding doorbloedt de schildklier en speelt automatisch een belangrijke rol voor je stofwisseling. In de yoga oudheid noemde men deze houding ook wel: de vernietiger van alle ziekten.

hoofdstand
Sirshasana (kopstand):
Dit is een van de beste houdingen om je schildklier te stimuleren. Je staat letterlijk op z’n kop en het is geen oefening om zomaar even te doen. De houding zorgt voor een optimale doorbloeding van de schildklier en is dus gunstig voor je gezondheid.

Lees ook: eet je hormonen in balans.