Afvallen? Tel dan vooral geen calorieën

Voor veel mensen is januari een maand om de levensstijl rigoureus om te gooien. Er zijn allerlei manieren om het nieuwe jaar gezonder te beginnen. Denk aan dry-januari, een detox of beginnen met sporten. Op welke manier jij ook aan een gezonder of slanker lichaam wilt werken, calorieën tellen helpt je in ieder geval niet! Natuurlijk is afvallen een direct gevolg van minder calorieën verorberen maar op de lange termijn is dit niet dé manier voor een gezond en slanker lichaam.

Voor sommige mensen is het simpel: afvallen is alleen maar een kwestie van minder calorieën naar binnen werken en minder wijn drinken. Dat die calorieën vervolgens alleen uit broodjes bestaan, maakt voor hen geen verschil. Jammer genoeg is er wel degelijk een verschil voor de broodliefhebbers. Er bestaan namelijk vier verschillende vormen van calorieën: koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. En feitelijk is het helemaal niet slecht om flink wat calorieën te eten als je dit maar doet in de meest natuurlijke vorm. Dus je mag alles eten wat de natuur ons geeft, het liefst zo onbewerkt en puur mogelijk. Denk aan groente, fruit, vlees noten, zaden en knollen.

Zo eet je gezond
Eigenlijk is het heel simpel om gezonder te leven en een paar kilo kwijt te raken: eet voldoende onbewerkte groenten en fruit en vul dit aan met gezonde eiwitten en vetten. Iedereen snapt dat een frikandel niet tot die gezonde vetten behoort. Je hoeft ook geen vleeseter te zijn om aan je vetten te geraken. Goede vetten (onverzadigd vet) haal je bijvoorbeeld vooral uit noten, avocado’s, olijven, plantaardige oliën en vette vis. Eiwitten zijn ook onmisbaar en haal je uit peulvruchten, eieren, kaas, vlees óf vleesvervangers en granen zoals quinoa, bulgur en freekeh. Maar ook in groene bladgroenten zoals broccoli, boerenkool en spinazie haal je je eiwitten.

Groente is de basis van je voeding
In feite is het al best duidelijk: groenten zijn de basis voor een gezonde voeding. Neem dus grotere porties groenten en minder met rijst, pasta of brood. Groenten zijn vezelrijk en bevatten veel gezonde en essentiële voedingstoffen. Deze kun je aanvullen met vlees, ei en vis of vleesvervangers (eiwitrijk) en het is belangrijk dat je voldoende drinkt. Zeg maar gerust veel drinkt. Met name water zorgt ervoor dat de spijsvertering soepeltjes verloopt en dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Tel geen calorieën
Calorieën tellen is een manier om kilo’s kwijt te raken maar het kan er ook voor zorgen dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het draait uiteindelijk niet om de calorieën maar om wát je eet. Daarnaast is het niet te doen om al je calorieën te tellen en echt zonde van je tijd. Bovendien kom je net zo hard weer aan als je mindert in calorieën maar het soort voeding niet aanpast. Afvallen bereik je door meer te bewegen (ook wandelen telt!) en door anders te eten. Vermijd suikers en ongezonde vetten en drink veel water. Je zult zien dat het dan stukken eenvoudiger gaat. Ik ben weer gestart met de weekmenu’s van Ellen Tiben. Daarbij eet ik een keer per dag koolhydraten in de vorm van zoete aardappels, rijst of glutenvrije brood en pastavervangers. De maaltijden bestaan veelal uit groenten en je dagelijkse portie fruit. De tussendoortjes zijn ook healthy! Denk aan pruimen of noten. En heus: je mag ook nog wel een stukje pure chocolade. Maar bitterballen? Nee. Die moeten we écht even laten staan.