Smeren kan je leren: zonnebrandcrème voor kids ook voor volwassenen?

Ah ja, die Hollandse zomers moeten we soms maar met een korreltje zeezout nemen. Maar als de zon straalt, dan straalt ze goed ook en heb je binnen de kortste keren (en de kids met je) een sun-kissed snoet. Felle of verstopt-achter-de-wolken zomerzon vraagt om zonnebrand. Voor jou, voor het kroost. Alleen kan je dezelfde zonnebrandcrème gebruiken of moeten er altijd twee tubes mee op pad? 

Zonnebrandcrème voor kids & co?

Het beste devies is om zo veel mogelijk de zalige zonnestralen aan je (baby) voorbij te laten schieten. Toch ontkom je er niet aan. En dat moet je ook niet willen, want zon op onze bol zorgt voor de aanmaak van vitamine D, een essentiële vitamine voor o.a. de weerstand. Als je het buitenleven aangaat, is zonnebrandcrème smeren geen overbodige luxe. Alleen om nu voor jou en mini een andere tube te kopen is ook zo wat, niet?

Merken mogen dan wel een onderscheid maken tussen zonnebrandcrèmes voor volwassen en kids in de basis dienen ze hetzelfde bescherm-me-tegen-de-zon doel. Nu is het eerder regel dan uitzondering dat de volwassen versies vaak vol (how we love alliteraties) synthetische stoffen zitten. We noemen parabenen, SLS, parfum, chemische zonnefilters en stoffen als oxybenzone, avobenzone en actinoxate. Ingrediënten die de volwassen huid al kunnen laten irriteren, laat staan de dunne babyskin.

Natuurlijke versus synthetische zonnefilters

Pak je een zonnebrandcrème voor kids uit het schap, dan zal je zien dat hier vaak met (meer) natuurlijke ingrediënten en minerale filters als zinkoxide, titaniumdioxide of een mix wordt gesmeerd. Babyhuidjes zijn dun en heel gevoelig voor niet-natuurlijk spul, en dus zoeken makers het liever in de hoek van de sorry-free stoffen. Daarbij shinet het embleem van factor 30 of 50 vaak op de verpakking.

Moraal van het verhaal: eigenlijk kunnen volwassenen altijd een zonnebrandcrème voor kids smeren, want minder shit en dus minder kans op irritaties. Bovendien wil je de synthetische zonnefilters niet in je lichaam hebben (valt een boekwerk over te schrijven). Vice versa gaat de vlieger niet op: gebruik de zonnebrandcrème voor volwassenen niet op het babyvelletje.

Mocht je op zoek zijn naar een fijne zonnebrandcrème zonder nasties, dit zijn onze favorieten voor volwassenen en we hebben er natuurlijk ook een voor kids.

zonnebrand

  1. V.SUN Sun Cream Body SPF50, €18 via Skins Cosmetics

2. SPF50 Plant Stem Cell Ultra – Shield Sunscreen, €32,90 via MÁDARA

3. Zonnebrandcrème baby & kids SPF50, €21,95 Naïf