Is liposuctie een geschikte behandeling voor mij?

Het is weer januari! De meest gehoorde goede voornemens hebben elk jaar weer te maken met gezonder eten, meer bewegen en in het algemeen een betere levensstijl aannemen. We zien overigens ook dat in begin van het jaar het ‘lipo-seizoen’ wordt geopend! Maar in sommige gevallen is dit helemaal niet de juiste behandeling om te ondergaan. Voor esthetisch het beste eindresultaat is het belangrijk dat je wel aan een aantal eisen voldoet namelijk; check HIER of liposuctie iets voor je is!

1. Body Mass Index:
Uiteraard gaat het in eerste instantie om het gewicht.. Is je BMI boven de 25 dan moet je eerst afvallen voor het beste resultaat. Als je een gezond gewicht hebt zijn de risico’s in het algemeen rondom een behandeling ook lager. BMI zegt overigens niet altijd alles; voornamelijk bij bovengemiddeld gespierde mensen, kleine of juist lange mensen (<165cm en >195cm) is het geen betrouwbaar meetinstrument. Het belangrijkst is dat je, als je liposuctie overweegt, last moet hebben van niet-wegtrainbaar vet dat sinds jouw jeugd aanwezig is. Het moet gaan om een voorkeurslokatie waar het vet wordt opgeslagen. Dit moet tevens een afgrensbaar gebied zijn zoals bijvoorbeeld de flanken of zadeltassen. Wanneer de locatie(s) met vetophoping duidelijk afgrensbaar zijn, kan er tijdens de liposuctie een mooi egaal verloop worden gemaakt naar de omliggende slankere gebieden en op die manier zal het eindresultaat zo goed als ‘onzichtbaar’ geopereerd gebied opleveren! Je wilt absoluut niet dat het blijvend zichtbaar is welke gebieden wel en welke niet behandeld zijn. Wanneer er sprake is van algeheel overgewicht is dit laatste niet haalbaar en is het advies dan ook om eerst zelf maximaal te streven naar een gezond gewicht.

2. Gewichtsschommelingen/ huidslapte:
Wat bijna nog belangrijker is dan het BMI of gewicht is de stabiliteit van het gewicht. Dit heeft namelijk een grote invloed op de rekbaarheid oftewel elasticiteit van de huid. Elasticiteit heeft deels ook met je leeftijd te maken maar het is bekend dat wanneer je vanaf jonge leeftijd veel jojoot het een veel negatiever effect heeft op de elasticiteit dan de invloed van leeftijd. Je kunt zelfs beter stabiel iets te zwaar zijn dan -10 kg en weer +10kg schommelen in korte tijd. Als je af wilt vallen, combineer het uiteraard altijd met meer bewegen puur voor je huid. Waarom is die huid dan zo van invloed? Eigenlijk moet je liposuctie zien als het leegzuigen van een ballon, hetgeen kan resteren in min- of meerdere mate huidoverschot. Huid heeft van nature sterk de tendens samen te trekken als er van binnen uit geen druk op wordt uitgeoefend. Dit is bekend bijvoorbeeld na een zwangerschap; voor het grootste deel trekt huid goed terug. In geval striae is de tendens tot samentrekken sterk verminderd. Dus hoe minder je in je leven hebt gejojood, hoe beter je huid zal terugtrekken na liposuctie. Huidkwaliteit speelt dus een grote rol en komt tijdens het consult ook in detail aan bod.

3. Goede levensstijl, sporten en zelf tijd willen investeren om een stabiel gewicht te houden:
Het stopt niet na een liposuctie!! Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen na liposuctie de touwtjes eigenlijk een beetje te veel laten vieren. Dit is zonde van de inspanning en investering. En bovenal, van het eindresultaat! Feit blijft wel dat liposuctie de enige permanente manier is om vet weg te nemen; tijdens onze puberteit worden voor het laatst vetcellen aangemaakt. Als we daarna aankomen of afvallen is dit puur een kwestie van respectievelijk het opblazen of leeglopen van vetcellen. Er komen dus geen nieuwe vetcellen meer bij! De vetcellen die worden weggenomen tijdens liposuctie kunnen simpelweg nooit meer worden opgeblazen. Daarom is de tevredenheid ook zo ontzettend hoog; het resultaat is permanent! Maar een eigen bijdrage in de vorm van verantwoorde voeding en voldoende bewegen is heel belangrijk. Mijn advies is ook aan iedereen die ik behandel: zorg dat het gebied waar ik liposuctie heb uitgevoerd altijd een beetje extra aandacht krijgt in de sportschool. Dit om de huid optimaal strak te trainen. Ook na liposuctie je steentje blijven bijdragen dus!

4. Realistische verwachting hebben van het te behalen eindresultaat:
Voor de spiegel laat ik aan elke cliënt zien wat het mogelijke resultaat na liposuctie kan zijn; stel je absoluut geen sixpacks, plank strakke buiken of andere gefotoshopte resultaten voor die helaas wel circuleren op social media. Technisch gezien komt een goede liposuctie hierop neer: alleen de diepe vetlaag kan en mag worden weggenomen. Dit is het deel waar onze extra vetopslag plaatsvindt. De oppervlakkige vetlaag hebben we nodig om een mooie gladde huid die goed doorbloed is en deze behoudt men dus na de behandeling. Het is logisch dat je een plooi van bijvoorbeeld je onderbuik kan oppakken ook na een uitgebreide goede liposuctie: dit is namelijk huid en geen overschot aan vet. Een heel belangrijk verschil: huidoverschot OF vetoverschot. Ik opereer alleen als ik echt een groot verschil kan maken waar iedereen blij van wordt maar ‘vet-vrij’ is werkelijk niemand, zelfs niet het slankste model! Het gaat bij liposuctie of liposculpturing dan ook veel meer om mooie glooiende contouren die de balans tussen boven-en onderlichaam verbetert.

5. Geduld….!
Ook al is liposuctie een beperkte ingreep wat betreft littekens en is het herstel vrij goed te combineren met weer snel je alledaagse activiteiten oppakken; voor het eindresultaat moet je best lang geduld hebben! Huid trekt namelijk in het begin snel strakker (afhankelijk van je leeftijd, elasticiteit, striae etc) maar na de eerste maanden gaat dit proces langzaam door tot wel een jaar (!) na de operatie. Je kunt uiteraard zelf al heel goed verschil zien als het meeste onderhuidse vocht is weggetrokken ongeveer 1 a 2 weken na de operatie maar voordat huid echt mooi glad is en volledig in vorm kan het maanden duren. Vaak adviseer ik om bindweefselmassage in combinatie met lymfedrainage te ondergaan na een uitgebreide liposuctie. Hiermee kan dit proces versneld worden. Onregelmatigheden door littekenweefsel kan hiermee worden geëgaliseerd en vocht trekt eerder weg. Maar…. de natuur moet de rest doen! Vandaar dat de piek in het lipo-seizoen van oktober t/m mei is: dan ben je weer helemaal zomerklaar als de bikini of zwembroek aan gaat!

Over dokter Felicia Smits
Dokter Felicia Smits (1982) is opgeleid tot plastisch chirurg in het AMC Amsterdam, RKZ Beverwijk en NKI Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis van 2007 tot 2013. Dokter Smits is regelmatig te zien in het nieuws of in televisieprogramma’s als deskundige op het gebied van plastische chirurgie. Felicia Smits werd met het chirurgisch vak opgevoed door haar vader die algemeen chirurg was. Gelukkig werd er aanvankelijk uitgebreid geoefend op haar eigen poppen. Inmiddels is Felicia zelf ook moeder van een lief klein meisje. In haar vrije uurtjes speelt ze klassiek piano en is ze in de sportschool te vinden om iedere dag fit aan de operatietafel te staan. Bezoek ook de website van Felicia Smits.