Eet je hormonen in balans

We willen een stralende huid, regelmatige menstruatie, gezonde stofwisseling en liever geen vervelende mood swings. Hormonen regelen een hoop. Daarom is het belangrijk om voeding te eten waar voldoende nutriënten in zitten die onze hormonen in balans houden.

Zo zijn gezonde vetzuren onmisbaar voor een gebalanceerde hormoonhuishouding. Want hormonen worden geproduceerd met behulp van bepaalde vetzuren en cholesterol. En dit mag je ook met een gerust hart eten:

Zeegroenten
Kelp, nori en wakame zijn een bron van jodium. Jodium is een micronutriënt dat nodig is om schildklierhormonen te produceren. Deze hormonen zijn weer hard nodig voor bijvoorbeeld je groei en stofwisseling.

Vette vis
Het eten van vette vis reguleert het leptine (ook wel het ‘honger hormoon’ of ‘vet hormoon’) niveau in je lichaam. Dit hormoon is verantwoordlijk voor onder andere je energieverbruik en hongergevoel. Leptine geeft de hersenen een signaal om vet op te slaan of om het te verbranden. In vette vis zoals zalm en sardine zit veel vitamine D, ook onmisbaar voor een gezonde en gebalanceerde hormoonproductie.

Avocado
Avocados zijn extreem voedzaam en zitten vol vitamines en mineralen. In avocados wordt ook veel Bèta-sitosterol gevonden, een natuurlijke stof die een gunstig effect heeft op je hormoonhuishouding. Het zorgt niet alleen voor een lager cholesterolgehalte maar het balanceert ook het stresshormoon cortisol. Dit helpt een lage DHEA (hormoon geproduceerd door de bijnier) te herstellen.

Kokosolie
Kokosolie heeft een positief effect op jouw bloedsuikers want het reguleert het hormoon insuline. Hierdoor is de kans op diabetes type twee aanzienlijk kleiner, heb je minder last van gewichtsschommelingen en pieken of dalen in jouw energielevel. Er zit trouwens ook nog laurinezuur in kokosolie wat weer heel goed is voor je huid en een optimale hormoonproductie.

wortel

Wortelen
In de jaren zeventig heeft een studie uitgewezen dat slechts één wortel per dag goed is voor je bloeddruk en oestrogeenlevel. In wortels zitten unieke vezels die hormonen helpen te ontgiften. De vezels absorberen een teveel aan oestrogeen. Teveel oestrogeen kan PMS, stemmingswisselingen, onvruchtbaarheid, overgangsklachten en hormonale acne veroorzaken. Eet dus iedere dag een rauwe wortel.

Kruisbloemige groenten
Denk aan: broccoli, boerenkool, bloemkool en spruiten. Deze groenten bevatten fytonutriënten die men Di-indolylmethaan (DIM) noemt. DIM helpt ons lichaam om het teveel aan oestrogeen af te breken zodat je hormoonhuishouding weer in balans komt.

Maca
Een superfood vol met mineralen zoals zinc en jodium. De maca-wortel is familie van de radijs en staat in de geschiedenisboeken als libido booster.

Lijnzaad
In lijnzaad zit flink wat omega-3 daarnaast heeft het oestrogeen-achtige eigenschappen die kunnen bijdragen tot het verminderen van hormoon-gerelateerde symptomen. Lijnzaad werkt optimaal als het gebroken is.

Dit moet je weten over schildklierproblemen en gluten.