7 oorzaken van mood swings
Je hebt het vast wel eens gehoord: “Je bent zeker ongesteld”. Aanvankelijk lijkt dit een logische vraag, want van hormonen slaan je emoties op hol. Maar toch is deze vraag niet altijd op z’n plaats. Soms ben je uit je hum, geïrriteerd en heb je een enorm kort lontje, ook als het niet je maandelijkse periode is.
Soms is het goed om je te realiseren dat het niet áltijd onze hormonen zijn die ervoor zorgen dat jij je niet opperbest voelt. Mood swings zijn lastig maar horen nu eenmaal bij het leven. De een ervaart ze vaker dan de ander. Maar wat zijn eigenlijk de verschillende oorzaken van mood swings?
1. Stress en onrust
Iedereen ervaart stress op een andere manier, de een kan er beter mee omgaan dan de ander. Wanneer we veel op ons bord krijgen, zij het op je werk, zij het op financieel gebied of zij het iets met familieproblemen, soms wordt het gewoon even te veel en dan breek je.
Column Carolijn: Het leed dat mijn bedrijfsarts heet (het vervolg)
2. Depressie
Niet iedereen die depressief is komt verdrietig of down over. Sommige mensen worden juist boos, snel geïrriteerd, kunnen weinig prikkels van buitenaf verdragen en krijgen last van mood swings. Heel vervelend! Depressies worden vaak onderschat en de medicatie die wordt voorgeschreven heeft ook impact op gevoelens.
3. Bipolaire stoornis
Mensen met een bipolaire stoornis kennen hoge pieken en diepe dalen. Ze zijn manisch-depressief. Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen, maar niet zo ernstig dat de dalen zo diep zijn dat je er bijna niet meer uit komt en de pieken zo hoog dat je zoveel energie hebt dat zelfs slapen er niet meer in zit en je geld met bakken uitgeeft.
4. Slaapgebrek
Voldoende slaap is super belangrijk. Mensen die minder goed slapen zijn over het algemeen stukken vermoeider en daardoor sneller geïrriteerd. Moeilijke situaties worden nog vervelender.
5. Cafeïne en suiker
De meeste mensen kunnen best wel tegen een stoot cafeïne, maar niet iedereen. Sommige mensen voelen zich de hele dag door nerveus, opgejaagd en krijgen hartkloppingen. Suiker heeft hetzelfde effect. Oké, het geeft even een flinke energie-boost, maar daarna krijg je juist een dip.
6. Drugs en alcohol
Drugs en alcocol kunnen voor pieken in je stemming zorgen. Na een paar glazen alcohol lijkt het alsof jij spraakwater gedronken hebt, en met een pil achter de kiezen kun je uren dansen zonder enige vermoeidheid. Maar na de ups komen de downs. Zei het een kater of de dinsdag-dip, het is op deze momenten beter als iedereen je met rust laat.
7. PMS
Yes, toch weer die hormonen. Vrouwen met PMS klachten hebben het gros van hun mood swings wél hieraan te danken.