Gestopt met anti-conceptie? Vandaar die mood swings!

Sinds een jaartje ben ik gestopt met anti-conceptie om eens te voelen hoe dat is. Vanaf mijn 15e slik ik namelijk al de pil en dat ben ik, buiten een jaartje rond het dragen en baren van mijn tweelingjongens, tot mijn 37e blijven doen. Ik sta er echt van te kijken wat voor impact het heeft op mijn gevoelsleven en vooral op… mijn mood swings!

De wisselende emoties slaan mij, en mijn vriend om de oren. Het was me al wel bekend dat dit een familiekwaal is. Mijn moeder stond steevast eens per maand met haar koffers in de hal te dreigen dat ze in een hotel ging slapen. Ze deed het overigens nooit, want mijn vader wist daar perfect mee om te gaan, door te vragen of ze meteen wilde gaan of eerst nog een wijntje wilde. Het waaide namelijk altijd weer over. Ik ben dus blijkbaar niet anders. Als mijn menstruatie nadert, bouw ik ook altijd plannen om alleen een huis te gaan kopen. Niks is goed, alles moet anders en ik heb het gevoel dat ik overal alleen voor sta. Ik klaag op zulke momenten steen en been bij mijn vriendinnen hoe zwaar ik het heb en dat het geen doen is om met drie mannen in een huis te wonen. Gelukkig weet ik het ook te overstijgen en ik beweeg tegenwoordig steeds vaker naar mijn meditatiekussen in plaats van naar de Funda website. Toch loop ik nog vaak genoeg vast. Maar is het wel echt iets negatiefs, die vrouwelijke cyclus? Het is toch ook iets natuurlijks?

Heb jij hevige menstruaties? Dat kan hierdoor komen!

Moody bitches
Een goeie vriendin gaf me laatst het boek ‘Moody Bitches’ cadeau en dit werpt een heel ander licht op de zaak. Het boek is geschreven door Julie Holland een psychiater uit de US: ‘Vrouwen hebben geleerd hun buien te onderdrukken: emoties zijn verdacht en stemmingswisselingen slecht voor je carrière. Wat we echter lijken te vergeten, is dat we onszelf hierdoor tekortdoen: gevoelens en buien zijn onderdeel van wie we zijn en dat is geen zwakte, maar juist een kracht.’
In haar boek beschrijft ze de vrouwelijke cyclus vanuit evolutionair perspectief en voor mij was dat echt een eye opener. In de eerste fase net na de menstruatie is je oestrogeen hoog en hierdoor ben je over het algemeen vrolijk, weerbaar en actief. In deze fase zijn we namelijk op zoek naar een bevruchter voor onze eitjes en gericht op het verzorgen van ons gezin. Rondom de eisprong stijgt ons verlangen naar een kookpunt en voelen we ons doorgaans aantrekkelijker. We kleden ons mooi en gaan op jacht. Na de ovulatie stijgt je progesteron, en kom je eigenlijk in een soort depressieve staat. Dit is omdat je vanuit de evolutie gezien nu gevaar moet mijden, behoedzaam moet zijn en hierdoor alleen energie hebt voor het broodnodige. Bankhangen en chocolade eten dus! De laatste fase ook wel PMS genoemd, uit zich vaak in extreme nesteldrang en de wens om alles recht te zetten wat krom is. Je bent namelijk het nest aan het perfectioneren, de rekening aan het opmaken en alles moet dus anders. De bitch switch staat aan! Ondanks dat je in deze fase dus extreem weinig kunt hebben, pleit Holland ervoor dat je deze fase moet benutten om je relatie eens goed onder de loep te nemen. Je ziet de dingen namelijk absoluut niet verkeerd in deze fase, juist heel scherp! Je vrouwelijke intuïtie is namelijk op zijn best in de PMS fase.

Herkenbaar? Nog wat tips om je cyclus zo goed mogelijk door te komen:
– Plan geen zware taken of zware work-outs in de dagen net voor en tijdens de eerste dagen van je menstruatie.
– Plan juist wél zware taken in de eerste twee weken na je menstruatie.
– Gebruik de fase na je ovulatie voor het opruimen van je huis, het bijwerken van je administratie en het re-organiseren van je kasten.
– Houd je cyclus bij in een dagboek, zodat je jezelf beter leert begrijpen
– Zie de PMS fase als moment om goed te luisteren naar je vrouwelijke intuïtie, schrijf irritaties en wensen op en bespreek ze in de eerste ofwel rationele fase van je cyclus.

Verschillende ademhalingsoefening voor meer focus en ontspanning.