Woon jij in de drukke stad? 5 redenen waarom een dorpje wellicht beter voor je is
Steeds meer mensen wonen in stedelijk gebied. Dit gaat in de toekomst alleen maar meer worden, in de stad is het immers te doen. Je hebt er genoeg werk, kunt te pas en te onpas de kroeg induiken en tientallen verschillende happen worden binnen mum van tijd aan huis geleverd. Het is er altijd lekker druk! Aan reuring geen gebrek.
Toch merk ik dat die jofele drukte van de stad steeds vaker bedrukkend voelt. Er zijn verschillende soorten stressfactoren die wonen in het hart van de stad minder aangenaam maken. Verontrustende zaken die een flinke impact hebben op body en mind. Zeker als je een gevoelig persoon bent, kun je last krijgen van:
1. Massa’s mensen
Niet overal in de stad kom je grote groepen tegen, maar in het centrum wel. Mensen van alle soorten en maten schuifelen hutje mutje door de Kalverstraat en ze parkeren hun auto allemaal op dezelfde plek. Op een gegeven moment is de stad vol en de struggle real! Zeker als er ook nog allemaal dagjesmensen op bezoek komen wordt het vol. BOMVOL. In de zomer is er geen terras meer vrij en in de winter moet je uitkijken dat je niet onder een opgefokte automobilist glijdt. Want tja… de meeste mensen zijn een tikkeltje geïrriteerd als er rijen, files of andere gelegenheden waarbij je moet wachten ontstaan. En die wachtrijen zijn opeens overal, zelfs in de supermarkt in Noord want daar doet heel Amsterdam opeens boodschappen om de drukte in het centrum te ontwijken.
2. Geluidsoverlast
Veel mensen betekent: veel geluid. Niet alleen omdat mensen met elkaar babbelen of later op de avond schreeuwen, ze rijden ook in auto’s, toeteren en ze worden zo nu en dan geëscorteerd per politiewagen of ambulance. Waar meer mensen zijn, komen dit door dingen vaker voor waardoor omgevingsgeluiden non-stop doorgaan. Deze geluiden worden de godganselijke dag geregistreerd door je brein en al deze onnatuurlijke stadsgeluiden worden geregistreerd als onveilig. Eigenijk ben je dus continu in de waakstand omdat er onbewust gevaar loert. Daarom is het moeilijk om in de stad te ontspannen je hoofd leeg te maken. Je bent altijd op je hoede.
3. Luchtvervuiling
Je kunt je voorstellen dat al die mensen op een hoop behoorlijk wat luchtvervuiling veroorzaken. Niet alleen is het een af en aanrijden van auto’s en andere vervoersmiddelen, ook ieder huishouden produceert Co2 uitstoot. Er is onderzocht hoe vies de lucht in de stad eigenlijk is, en dat werd gedaan door luchtverontreiniging doormiddel van een onderzoek van Milieudefensie te vergelijken met meeroken. In Amsterdam rook je onbewust 6,4 sigaretten per dag mee! Daar schrik je toch van?
4. Lichtvervuiling
Niet alleen geluidsoverlast en luchtvervuiling zijn funest voor je gezondheid, ook lichtvervuiling is een groeiend probleem. Vroeger… ja vruuuuger… was alles beter (geintje natuurlijk). Maar er was wel minder kunstmatig licht. Van oudsher is de mens helemaal niet gemaakt om vierentwintig uur per dag aan licht blootgesteld te worden. Het belangrijke slaaphormoon melatonine maak je namelijk in het donker aan. Door de moderne techniek zijn we binnenshuis al aan de buis, laptop of I Pad gekluisterd, maar in de stad ontkom je buiten ook niet aan een flinke portie omgevingslicht. Ontspannen gaat je minder goed af als je omgeven bent door licht.
5. Ruimte voor creativiteit
In de stad wordt je constant geprikkeld. Mensen. Geluiden. Licht. Nieuwe restaurants, leuke winkeltjes, excentrieke mensen, je hoeft je nooit te vervelen. Voor de een is dit de ideale situatie maar een ander heeft verveling nodig om zichzelf op creatief vlak te ontplooien. In een wereld van haast en alles willen bereiken is niks moeten een opluchting. Jezelf vervelen zorgt voor ruimte in het hoofd waardoor nieuwe ideeën plek krijgen om te groeien. Welkom hashtag #nolife als jij in een rustig dorp neerstrijkt. Voor de nodige prikkels kun je altijd een dagje heen en weer naar de stad!