Winterslaap of jezelf verstoppen? Dit is waarom het verschil er toe doet

In deze tijd van het jaar voelen veel mensen de behoefte om binnen te blijven. De natuur bepaald dat we knusheid en geborgenheid kiezen boven avontuur en actie. Zonder zon is het buiten een sombere bedoeling en dit heeft impact op mens en humeur. Niet voor niets lijden veel mensen aan winterdepressies maar er zijn ook mensen die genieten van de donkere dagen. Zo ben ik introvert van nature en vind ik het eigenlijk best fijn dat we minder de deur uit hoeven. Dat ik thuis onder een dekentje mag vertoeven met de kaarsjes aan. In de zomer heb ik namelijk altijd het idee dat ik de deur uit moet, de natuur in, buiten zijn.

Ik kan niet anders zeggen dat ik in de zomer last heb van FOMO (fear of missing out) als al mijn vriendinnen gezellig aan het borrelen zijn. Het is zonde om binnen te zitten als de zon schijnt! Daarom treur ik nooit als de blaadjes weer van de bomen vallen en het gure herfstweer om de hoek komt kijken. Dit is mijn tijd! Met een boek, kaarsen, thee, veel slaap en Netflix kom in de winter wel door. Mijn tempo wordt lager en slow living zorgt ervoor dat je je leven kan observeren van een afstandje. Maar waar ligt de grens? Mensen blijven sociale wezens en ik heb regelmatig behoefte aan een sociale activiteit. Mijn yogales, een vrijdagmiddag borrel met vriendinnen of een familiebezoek zijn ook in de winter wekelijkse kost. Wanneer het liefste helemaal nergens meer komt, wordt overwinteren, wegduiken. En jezelf verstoppen gedurende een half jaar, daar wordt je niet gelukkig van.

Per definitie is overwinteren een natuurijk proces voor mensen en dieren waarbij je fysiek energie bespaard door minder actief te zijn. Overwinteren heeft dan ook niks te maken met genotzucht. In de oertijd sloegen mensen energie op om te overleven en we lijken in principe nog steeds erg veel op de mensen van toen. Fysiek energie opsparen is inmiddels niet echt meer nodig maar in de winter wordt ons tempo automatisch langzamer. Wanneer je overwintert, trek je je bewust terug waardoor je vervolgens als herboren weer een nieuw seizoen beleeft. Je neemt afstand van externe druk, vergelijking, social media en hebt even meer tijd voor jezelf.

Het verschil tussen overwinteren en verstoppen is dat je je innerlijke belevingswereld voedt wanneer je bewust meer tijd voor jezelf creëert. Tijdens dit proces blijf je alert en grijp je kansen wanneer ze op je pad komen. Als je je verstopt, sluit je je helemaal af voor de buitenwereld. Je bent niet meer alert en de wereld vervaagt waardoor het steeds lastiger wordt om terug te keren. Verstoppen maakt je schuwer, angstig en onzeker. Het is daarom belangrijk om ervoor te waken dat je innerlijke vuur blijft branden. Verstop jezelf niet maar geef jezelf ruimte voor vernieuwing, zie de tijd die je voor jezelf creëert als ruimte om los te laten en tegelijkertijd de creëren. Bewaak een ritme in de winter en gun jezelf een ritueel zoals koffie voor het raam met een goed boek. Dit zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond blijft staan. Beoefen yoga of vind een andere manier om het lichaam voldoende te bewegen. Ga wandelen zodra het even kan en pak zonnestralen mee op de zeldzame dagen dat de zon tussen de grijze wolken verschijnt. Onderschat nooit de kracht van de natuur! De natuur heeft een kalmerend effect op je geest.