Welke graad cellulitis heb jij?

Het kwik stijgt en de benen willen bloot. Met rokjesdag in aantocht is het zaak om jouw witte melkflessen zo snel mogelijk bloot te stellen aan zonlicht. Een kladje self tanning eroverheen, even flink scheren en je bent er klaar voor. Denk je. Want daar sta je opeens in slecht licht bij een spiegel te koekeloeren naar de putjes in jouw benen. Teleurstellend dit.

En wat doen we daar aan? Nog meer zelfbruiner opsmeren bijvoorbeeld. Dit geeft diepte aan de huid, waardoor je huid egaler lijkt en de cellulitis minder aanwezig oogt. Verder zijn er tal van dure behandelingen ontwikkeld om die sinaasappelhuid een beetje gladder te strijken. Een gouden business want meer dan 85% van de vrouwen heeft putjes en weet je: het komt niet door je gewicht. Je kunt er vrij weinig aan doen. Wat we wel weten is dat cellulitis in graden komt.

1e graad
Eigenlijk heb je dan geen cellulitis. Stel hé, stel: je knijpt je huid samen en ziet nog steeds niks. NIKS! Lucky you, je hoort bij de kleine 15% van alle vrouwen.

2e graad
Bij jou komen de putjes pas tevoorschijn als je jouw huid samenperst. Eigenlijk is er niks aan de hand want als je zit of staat ziet geen mens het.

3e graad
De putjes zijn beetje zichtbaar… vooral als je staat. Als je ligt lijkt het minder te worden…

Graad 4
Bij jou is de cellulitis duidelijk zichtbaar. Soms zelfs door je kleding heen…

Kun je er iets aan doen?
Je krijgt cellulitus door een dunner wordende diepere huidlaag, slapper en onregelmatig bindweefsel en lokale vetophopingen onder de huid. Deze vetophopingen worden als het ware tegen de bovenste huidlaag geperst en zo krijg je het sinaasappelnetjes effect. Eigenlijk helpt geen crème hier tegen. De masserende beweging die je maakt als je een crème opsmeert is dan wel weer goed. Verder zijn er medische behandelingen zoals liposuctie, mesotherapie en endermologie. Deze zijn niet zonder risico en kosten best veel geld. Liposuctie is sowieso niet geschikt om van je cellulitis af te komen, in het begin kunnen er zelfs meer onregelmatigheden onder je huid ontstaan. Op de korte termijn lijkt de beste oplossing dus toch maar die zelfbruiner uit de kast trekken en jezelf accepteren zoals je bent.