Wat je echt moet weten over de houdbaarheid van producten
Voor het geval dat je net als wij de boodschappenkar altijd te vol laadt, wij hebben nuttige informatie waarmee je voedselverspilling kunt voorkomen. In principe hebben alle producten een houdbaarheidsdatum maar wist je dat we dingen te snel weg mieteren?
Hoe vaak belandt er bij jou iets in de prullenbak omdat het over de datum is? Dit gebeurt mij regelmatig. En dat terwijl er feiten bestaan waardoor je stukken minder voedsel hoeft weg te gooien. Komen ze:
Wist je dat fabrikanten niet verplicht zijn om een houdbaarheidsdatum te vermelden? Het is een ongeschreven regel geworden en daarom wordt het hier en daar nogal eens op een andere manier vermeld. Er bestaat een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Dat is duidelijk. Maar het kan ook zijn dat er op het product staat wanneer het is verpakt. In een enkel geval zie je ook de “uiterste verkoopdatum” vermeld staan.
Algemene richtlijnen om te volgen:
-Eieren kunnen 3 tot 5 weken na de aankoopdatum geconsumeerd worden. Om te checken of je ei nog goed is, leg je deze in een kom met water, blijft het ei drijven? Niet meer eten!
-Ingeblikt voedsel is relatief lang houdbaar. De houdbaarheid hangt af van het product maar over het algemeen kun je voedsel in blikken of potten zo’n twee jaar bewaren.
-Appels blijven tenminste drie weken goed wanneer je ze gekoeld bewaard. Nadien kun je er nog steeds appelmoes van maken!
-Ontbijtgranen kunnen niet echt ‘slecht’ voor je zijn. Je merkt het vanzelf wanneer jouw knapperige maal verandert in een zachte, taaie hap ontbijt.
-Vlees kun je het beste invriezen, dan blijft het maanden goed. Mocht je vlees kopen, kies dan altijd voor biologisch vlees! En probeer hiermee te minderen want vlees is ongezond voor het milieu en in feite ook voor jezelf.