Oostmediterrane NENI heeft de plakfactor

Laat je de naam ‘NENI’ in postcode Amsterdam en omstreken vallen, dan snellen de ‘ahh zo leuk daar’ en ‘ohhh heerlijk’ je tegemoet. Want wat staat-ie hoog op menig ‘waar gaan we de lunch, brunch of avond spenderen’-lijstje. Crux incoming… deze meid was er in al die jaren nog nooit geweest (Joost mag weten waarom niet en die weet het dus ook niet…). Maar hé, eens moet de eerste keer zijn. Ik ging, ik tafelde en ik ging met een glimlach van oor tot oor naar buiten. Snel terug!

Alle lof voor NENI

Als er één keuken is waar je ons haast ’s nachts voor wakker mag maken, dan is het die wel van de pita’s, mezze, falafel en vers binnengehengelde vis. Oftewel: Oostmediterrane cuisine. Heel veel dankjewels voor Haya Molcho die samen met haar vijf mannen (man + vier zonen) haar lievelingskeuken – want geboren en getogen in Tel Aviv – naar de voormalige Citroën-garage aan het Stadionplein te Amsterdam heeft gecopypaste.

Once upon a time… opende Haya als bekende kooboekenschrijfster jaren gelee haar eerste restaurant NENI in Wenen (haar hometown). NENI, vernoemd naar haar vier zonen Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan die in moeders’ droom zijn gestapt. Ontzettend lief van mams om haar resto naar de mannen te vernoemen en tegelijkertijd een mooie catch van waar NENI voor staat: samen met vrienden en familie gezellig in een georganiseerde, sympathieke chaos tafelen. Het concept bleek een schot in de roos (duhûhh) en niet veel later openden ze restaurants in Duitsland, Mallorca en… ons eigen knappe Mokum.

Bij NENI blijf je plakken

Tot zover de korte trip down memory lane. Inmiddels zit NENI alweer heel wat jaren daar waar ze zitten, in de voormalige garage. Bij binnenkomst geen dertien in een dozijn-entree, maar een speelse intro op wat er komen gaat. De lekkerste geuren komen je met een loopje langs de mega ruime open keuken onderweg naar je tafeltje tegemoet. Toon is gezet. En dan begint het kiezen, want ga je voor het het chef’s ‘Balagan’ menu of à la carte? Voor druivensap met of zonder alcohol? Of pak je uit met een cocktail (ook leuk: begin of sluit de avond af bij The Lemonbar dat boven NENI is gesetteld). Up to you! Zo fijn: bij NENI heb je niet al je eerste glas leeg, voordat er iets lekkers te happen komt. De wachttijd tot de tafel volstaat, is zelfs met een knorrende maag heel goed te doen.

Waar die tafel zoal door het supersympathieke, on-Amsterdamse personeel mee werd gevuld? Moi en de +1 gingen van de hummus met pita en spicy pulpo salad door naar de vegetarische Jerusalem plate en perfect roségebakken bavette. Zoveel verrassende smaken, zoveel groenten (kan gewoon als je uiteten gaat), zoveel om van te blijven opscheppen. En dan moesten de toetjes – NENI cheesecake en de sesame – nog komen om meester te maken. Het heeft geen verdere uitleg nodig dat het er heel (heel!) goed toeven was. Voor op het lijstje!