Restaurant TOZI haalt authentiek Italië naar Amsterdam

Stél een retourtje naar Italië zit er niet in, dan kun je ook veel dichter bij huis la dolce vita proeven. Letterlijk! De postcode? Amsterdam. Om precies te zijn in Zuid-Oost grensend aan het Vondelpark. Talking about TOZI. Chef-kok Giacomo Tasca is er de baas over de potten en pannen. En daar heeft het shared-dining restaurant een hele goede aan, want als rasechte Romein, en liefhebber van eten en delen voelt hij zich in deze contreien als een vis in het water. Vleugje Méditerranée naar de mensen toe in 3, 2, 1…

TOZI is thuiskomen

Met de beste leermeesters – namelijk z’n mammi en nonna – heeft Giacomo de fijne kneepjes van ’t Italiaans koken met de paplepel ingegoten gekregen. Nu, jaren later, laat hij die authentieke Italiaanse cucina met een nieuwerwets accent deze zomer bij TOZI floreren – bof jij even. Op papier leest hun zomermenu al als een trein, op het bord is er niets aan gelogen.

zomermenu Italiaans restaurant TOZI Amsterdam Oud-ZuidInterieur Italiaans restaurant TOZI Amsterdam Oud-Zuid

Er wordt met verse ingrediënten uit het seizoen van lokale leveranciers gekookt. Van vleeswaren tot specerijen worden bij gerenommeerde Italiaanse kleinschalige makers ingekocht. En vis en zeevruchten? Die laten ze uit onze eigen Noordzee hengelen. De versheid, het lokale karakter én de eenvoud van de gerechten staan centraal. En als er één keuken is waar ze werelds zijn in het opscheppen van ‘de kracht van eenvoud’, dan zijn het de Italianen wel én dan is het wel de cucina van TOZI! Een keuken waar je trouwens tijdens je avondje tafelen al ’t reilen en zeilen kunt aanschouwen, want een open keuken it is. 

Vakantiekiekjes om van te smullen

Vanaf het aanschuiven van de stoel voelt het als een geoliede machine. Geolied, maar verre van op de automatische piloot. Het internationale team geeft het gevoel je het oprecht naar de zin te willen maken, zoals ze dat in het land van de laars ook als geen ander kunnen. Nieuw bij TOZI? Dan krijg je het shared-dining concept kort uitgelegd. Trap af met vier à vijf gerechtjes, en bij trek in meer, staat er binnen een paar minuten zo een extra bordje op tafel.

Interieur Italiaans restaurant TOZI Amsterdam Oud-Zuid Interieur Italiaans restaurant TOZI Amsterdam Oud-Zuid

Dat het lekker wordt, staat buiten kijf, maar ook dat er keuzestress op de loer ligt. Het zomermenu bevat namelijk niet alleen best wat namen, maar de namen die erop staan, weten zichzelf op papier al goed te verkopen. Na wat wikken en wegen werd het voor ondergetekende carpaccio van zeebaars, huisgemaakte focaccia, burrata, vegetarische tonnarelli ‘Cacio e Pepe met truffel (dat op traditionele wijze voor je neus uit een grote kaas wordt opgeschept – molto bello!) en gegrilde octopus met Padrón-pepers.

Laat je adviseren over welke (Italiaanse) wijn bij welk gerecht een dikke tip is. En voor wie nog een gaatje voor het dessert heeft, willen we alleen maar zeggen: doe het! Klassieke tiramisu, tiramisu van pistache (aanrader), Italiaanse kazen of espresso – proef Italië op haar best.

Italiaans restaurant TOZI Amsterdam Oud-Zuid

Ohhh en beter schuif je van woensdag t/m zondag tussen 17:30 en 19:00 uur aan, want dan kun je meedoen met een van dé Italiaans tafelrituelen: aperitieven. Voor maar € 8,- schenken ze wijn, bubbels, klassieke Negroni of een Spritz-drankje in. Bar bites erbij en de voorpret is ‘AAN’. Veel amore voor dit fijne, sfeervolle restaurant!

Restaurant Tozi

Koninginneweg 34
Website | Instagram