Wat als een van je vrienden extreem gierig blijkt te zijn?
Zuinigheid bij de vlijt, bouwt huizen als kastelen. Zeggen ze. En dat zal heus wel zo zijn, wie nooit wat uitgeeft, heeft flink wat centen over. Daar kun je uiteindelijk hele leuke dingen meedoen. Dus sparen is zo slecht nog niet. Gierigheid wel, en dat is wat anders dan bewust met geld omgaan. Wij snappen heus wel dat niet iedereen kan strooien met geld, maar teren op andermans zak terwijl je zelf nog wél geld hebt? Dat kan echt niet. Heb jij een geldwolf in jouw vriendengroep of familie? Dan is dit artikel heel herkenbaar!
Ze bedelen zonder gêne
Meneer of mevrouw heeft geen cent te makken en wij begrijpen heus wel dat dat niet fijn is. Maar wat als deze persoon gaat bedelen om jouw geld? Ai! Natuurlijk mag je een minder bedeelde vriend of vriendin wel eens in de watten leggen en ze op een etentje trakteren, maar wat als het nooit genoeg is? Sommige mensen trekken je helemaal leeg en zodra jij je grens aangeeft schuiven ze je een enorm schuldgevoel in de schoenen. Want ze zijn zo zielig.
Rondje geven?
Nee bedankt! Daar doet hij of zij niet aan mee. Logisch als je zwanger bent of helemaal alcoholvrij, maar wat als deze persoon juist de grootste drinker blijkt te zijn? Jep, dat komt maar al te vaak voor!
De rekening splitten is een probleem
Het is enorm pinnig om voor een paar cent de rekening per persoon te betalen. Ofcourse zijn wij het er helemaal mee eens dat je niet altijd de rekening hoeft te splitten. Het draait vooral om de gezelligheid en misschien heb jij al gegeten, drink jij geen alcohol of is er een andere rede waarom jij veel minder besteld. Prima! Maar als vervolgens na het uitrekenen blijkt dat jij om precies te zijn 1 euro minder hoeft te betalen, moet je je toch schamen.
Ze willen niet delen in de kosten
Je hebt lekker gekookt voor een groep vrienden, gebeurt vaker. Aan het einde van de avond splitten jullie de kosten zodat niet steeds dezelfde persoon diep in de buidel moet tasten. Prima toch? Totdat een van je vrienden tegen begint te pruttelen. Want hé, ze heeft maar liefst één glas wijn minder gedronken en krijgt ook geen doggy bag mee naar huis. Sneu!
Altijd bij jou afspreken
En nooit een flesje wijn meenemen of zelf voor wat lekkers zorgen. Jij vindt het heerlijk om je gasten te verwennen, maar niet als het een patroon wordt. Daarmee bedoelen wij: het moment dat je een keer niks in huis hebt, samen boodschappen gaat doen en vervolgens weer alles moet betalen. Want dan zegt de vriend in kwestie: “Sorry ik heb geen geld”.
Toiletrollen mee naar huis nemen
Het is best wel gênant als je een collega – met prima salaris – op het werk betrapt met twee rollen toiletpapier in de tas. Scheelt toch weer wat centen voor dat biertje in de kroeg.
Alles van ’thuis’ meenemen
Prima voor studenten! Tandpasta, zeep, toiletpapier en versnaperingen om de week door te komen gaan allemaal mee in de weekendtas. Toch komt het voor – echt waar! – dat goed verdienende volwassen de kast van hun ‘armere’ ouders leegroven.
Een ander z’n bord leegeten
Schuldig! Wij doen het ook, het bord van een ander – onze vriendjes – leegeten. Maar niet om financiële redenen, eerder omdat we al propvol zitten en er écht niks meer bijpast. Totdat er vervolgens een verrukkelijk toetje of een grote reep chocolade op tafel komt, dan is de verleiding te groot en graaien wij mee naar al dat lekkers. Maar zelf niks bestellen terwijl we honger hebben? Dat komt nooit voor. Toch zijn er mensen die met een knorrende maag en strak gezicht de ober negeren. Maar jouw volle bord negeren ze niet! Eigenlijk bestel jij voor twee…
Theezakjes drogen
Theezakjes zijn geschikt voor meer dan één kop thee. Toch stond ik verbaasd te kijken toen er bij een vriendin tig theezakjes aan de waslijn hingen! Why? Niet omdat ze bezig was met een of ander creatief project, nee dit waren zakjes voor de tweede ronde!
Karig kerstdiner
Je hebt een groot kerstdiner georganiseerd voor een grote groep mensen. Iedereen maakt wat en heeft een taak gekregen. De gasten arriveren en er is eten in overvloed. Maar waar is de drank eigenlijk? Daar kun je naar fluiten! Want die ene fles – ja één fles! – die de persoon die voor de drank zou zorgen heeft meegenomen is allang op!