Zo herken je een creatieve persoonlijkheid

Creativiteit geeft het leven betekenis. Veel dingen die interessant, mooi of belangrijk zijn komen voort uit creativiteit. Op creatieve momenten zijn we vaak zielsgelukkig omdat het ons veel voldoening geeft. We hebben het gevoel dat we op die momenten intens leven. Iedereen beschikt over een portie creativiteit maar er zijn uitschieters. Om echt creatief te zijn moet je anders kunnen denken.

Creatieve mensen kunnen zich enorm snel aanpassen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en zullen er alles aan doen om hun doelen te bereiken. Het is ook een complexe persoonlijkheid die wij daarom onder de loep nemen.

Het zijn einzelgängers
Creatieve mensen kunnen prima in gezelschap maar het zijn ook enorme einzelgängers. Als je gevoelig, sensitief en productief bent, incasseer je automatisch meer kritiek. Beroemde creatieve geesten hebben hier nog meer last van. Ze worden beoordeeld op persoonlijke prestaties. Dit zorgt ervoor dat ze een muur opbouwen om zichzelf tegen de wereld te beschermen zodat ze zichzelf kunnen zijn. Bekende voorbeelden zijn: Marilyn Monroe, Voltaire en Jane Austen.

“The monotony and solitude of a quiet life stimulates the creative mind” – Albert Einstein

 

Introvert én extravert
Als je een creatief persoon kan dit twee kanten op: je bent erg aanwezig of je blijft liever op de achtergrond. Soms weet je als buitenstaander absoluut niet wat er in een creatieve geest omgaat. Maar op een ander moment is hij of zij een open boek. Ze kunnen zich uitbundig gedragen op een feest maar vervolgens weken thuis vertoeven, alleen. Deze mix komt zelden voor want de meeste mensen zijn introvert of extravert.

Mannelijke én vrouwelijke eigenschappen
Mannen zijn dominant en vrouwen gevoelig. Zeggen ze. Uit onderzoek is gebleken dat creatieve vrouwen al snel het voortouw nemen en de creatieve man is gevoeliger. Schijnbaar hebben creatieve personen meer eigenschappen van het andere geslacht. Eigenlijk het beste van beide!

15 situaties die je herkent wanneer je vreselijk ongeduldig bent.

Een beetje gek
Creatieve mensen zijn vaak prettig gestoord. Is dit een vereiste voor creativiteit? Geen idee, maar we vermaken ons wel met dat gekke volk. Zo had beauty pioneer Estée Lauder de behoefte om het gezicht van wildvreemde vrouwen aan te raken, liep Oscar Wilde regelmatig met een kreeft onder zijn arm op straat en had Charles Dickens hele paraplu-gevechten met denkbeeldige personen. Ze zijn heus niet gek maar ze denken anders over de wereld, hebben een eigen kijk op het leven. Dit gaat weer hand in hand met creativiteit.

To be really great and interesting, you have to be a little crazy. I just don’t think one comes without the other. – Drew Barrymore –

 

Verslavingsgevoelig?
Dit is niet per se een karaktereigenschap voor de creatieve geest. Toch zijn er veel beroemdheden die claimen dat drank of drugs de trigger is voor hun creativiteit. Denk aan Billie Holiday, Janis Joplin en Charles Bukowski. Helaas is het vaak ook de reden waarom ze vroeg sterven.

“Getting drunk was good. I decided that I would always like getting drunk. It took away the obvious and maybe if you could get away from the obvious often enough, you wouldn’t become obvious yourself.”
—Charles Bukowski

 

Ze zijn slim en naïef
Een perfecte combinatie! Als je creatief bent kun je snel verbanden leggen en ga je perfect met kennis om. Je schuwt ‘domme’ vragen niet en komt daardoor vaak met verassende conclusies. Ook al weet je alles al, je bent altijd nieuwsgierig naar net wat meer kennis.

Passievol
Ben je creatief? Dan leef je met passie. Het is helemaal niet erg als je werk niet je passie is, voor iemand die creatief is wel. Zodra de passie mist is er geen lol meer aan. Ook in relaties zijn ze vaak erg passioneel.

Volg ons ook op Instagram!