Was jij een paardenmeisje? 3 redenen om weer in het zadel te klimmen
In iedere klas zat wel een paardenmeisje of dat was jij zelf. De meeste paardenmeisjes hadden ook een verzorgpony en daar was de rest van de klas dan best jaloers op. Paardrijden was een drukke hobby want naast de wekelijkse paardrijlessen waren er natuurlijk ook nog de concours. Je had een abonnement op het tijdschrift Penny en met dit blad bracht jij úren op je kamertje door. In deze kamer hingen héél veel paardenposters. Je smeekte je ouders dagelijks om een eigen paard en omdat dit toch veel gedoe blijkt te zijn, heb je uiteindelijk – tot je grote teleurstelling – een barbiepaard gekregen. En heel veel boeken van de Ponyclub. Jawel… paardenmeisjes hadden nagenoeg dezelfde jeugd.
Maar op een gegeven moment besluit zo ongeveer de helft van de paardenmeisjes om te stoppen met rijden. Die verzorgpony kost toch wel héél veel tijd wanneer je je ook om vriendjes zorgen maakt. En als je dan toch geen eigen paard krijgt, kap je er maar helemaal mee! Beste zonde want paardrijden heeft best wel wat fijne bijkomstigheden!
Strakke billen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: paardrijden staat in de top 10 van sporten waardoor je een ronde bilpartij krijgt. De work-out voor je onderlichaam zorgt in no-time voor strakke billen en dijen.
Calorieën verbranden
Paardrijden is een fysieke sport waarbij je je lichaam gebruikt. Mensen die nooit op een paard hebben gezeten, zullen het niet verwachten maar je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren. Hierdoor verbrand je toch al snel 400 calorieën per uur.
Ontspanning
Naast dat je fysiek bezig bent en calorieën verbrandt, is paardrijden ook een hele ontspannen sport. Tijd spenderen met paarden werkt heilzaam voor de geest. Mensen met veel stress of geestelijke problemen merken vaak grote verschillen wanneer ze meer tijd tussen de paarden doorbrengen. Er bestaan zelfs therapeuten die met paarden werken om zo vooruitgang te boeken. Ook voor mensen zonder problemen is het ontspannen om even samen te zijn met een dier. Een ritje door de natuur, het schoonmaken van de stallen… allemaal dingen waarbij je uit het hoofd gaat. Hierdoor ben je eerder in staat om spanningen in het lichaam los te laten. Je schakelt over van je dopamine naar seratonine.
Vertrouwen
Om paard te rijden is wederzijds vertrouwen nodig. Als ruiter moet jij 100% in jouw paard vertrouwen en andersom geldt precies hetzelfde. Paarden voelen namelijk feilloos aan hoe jij je voelt. Wanneer jij bang onzeker bent, zal het paard deze gevoelens overnemen. Dit beïnvloed de band tussen de ruiter en het paard op een negatieve manier. Het is dus belangrijk dat jij letterlijk en figuurlijk de teugels in handen neemt, dat je leert vertrouwen op jezelf.
Wat heb je nodig?
Voor de eerste paardrijles is het altijd verstandig om te checken wat ze aan spullen hebben bij de manage. Een cap is bijvoorbeeld best een flinke investering en een zweep kun je vaak ook wel lenen. De eerste spullen die je aanschaft zijn vaak een paardrijbroek en paardrijlaarzen. Het is belangrijke dat je stevige, hoge schoenen met een doorlopende zool aantrekt. Jodhpurs zijn ook een prima optie. Jodhpurs zijn een soort enkellaarsjes die je tijdens het rijden draagt in combinatie met chaps. Het fijne daarvan is dat je de chaps na het rijden makkelijk kunt afdoen en je niet in je lange, warme laarzen hoeft te lopen.