Verbeter je gezondheid: leer positief denken

Sommige mensen zijn altijd positief, tot het irritante aan toe. Slecht nieuws? Dan ben jij niet te pruimen! De positieveling daarentegen geeft aan alle negatieve dingen een positieve draai. Niet te doen! Toch is dit optimisme niet eens zo slecht, het heeft zelfs veel voordelen. Zo zorgt positief denken voor een verminderde kans op depressie, het verhoogt de weerstand, je kunt gemakkelijker met problemen omgaan en je leeft langer. Wat wil men nog meer?

Er zijn veel psychologen die het positieve brein hebben vergeleken met het brein van een doemdenker. De uitkomst is altijd hetzelfde. De optimist wint het van de pessimist. Best handig dus. Is het optimisme je niet met de paplepel ingegoten? Dan kun je dit stukje bij beetje leren.

Het verschil tussen idealisme en realisme
Het is niet zo dat alles altijd voor de wind gaat. Tegenslagen hebben een grote invloed op jouw gemoedstoestand en we kunnen niet altijd fluitend door het leven gaan. Bij iedereen komen er onaangename zaken op het pad. Soms gaat het van kwaad tot erger en je moet er hoe dan ook mee dealen.

Het zou ideaal zijn als jij later miljonair wordt, het nooit meer regent en als al je vrienden 100 worden. Realistisch gezien is dit niet mogelijk. Stel jezelf dan ook geen onmogelijke doelen om teleurstelling te voorkomen. Dromen mag wel! Grootste dromen helpen je zelfs om positief te denken. Zorg alleen niet dat je bij de pakken neer gaat zitten als ze even niet uitkomen.

Denkpatronen
Je manier van denken heeft meer invloed op situaties dan je denkt. Doorbreek dus negatieve gedachtepatronen zoals deze:

Zwart-wit denken
Het is alles of niets. Zit het even niet mee? Dan is het alsof de wereld vergaat. Heb je een afwijzing na één sollicitatiegesprek? Dan vind je dus nooit meer een baan. In plaats van dat je denkt ‘dit was het niet’ denk je ‘ik ga nooit meer wat vinden’. De situatie is of helemaal positief of helemaal negatief.

Doemdenken
Doemdenkers gaan altijd van het negatieve uit, het ergste wat ze kan overkomen. Bijvoorbeeld: op vrijdagavond zit je lekker op de bank en opeens zie je allemaal gezellige foto’s van een vriendin op social media voorbij komen. In dit geval heeft de hele wereld het leuk, behalve jij. Jij blijft waarschijnlijk de rest van je leven aan huis gekluisterd terwijl iedereen feest viert.

Filteren
Sommige mensen hebben de neiging om zich totaal te focussen op negatieve zaken in plaats van positieve zaken. Kritiek incasseren is dan ook vrij lastig, en als je niet uitkijkt gaat dit denkpatroon je leven beheersen.

Geef minder fijne situaties een positieve draai
Dit is niet altijd mogelijk. Sommige situaties zijn nu eenmaal ongelofelijk vervelend. Maar als iemand onverwacht een afspraak afzegt kun je denken ‘nu heb ik niets te doen of ‘heerlijk een avond voor mezelf’. Ben jij je horloge kwijt? Eeuwig zonde, maar nu mag je wel een nieuwe kopen! Zo dus.

Zit jij gevangen in een slecht humeur? Zo kom jij eruit!

Dankbaarheid
Blijf met beide benen op de grond staan en vergeet niet te genieten van de kleine dingen in het leven. De geur van koffie, een zonnestraal die jouw huid streelt, een kus van jouw geliefde of zomaar een helpende hand van die lieve collega. Doemdenkers nemen dit allemaal voor lief terwijl het ook echt anders kan. Wees dankbaar!

Stress management
Zorg goed voor jezelf. Om positief te kunnen denken moet jij jezelf enigszins goed voelen. Stress maakt je kwetsbaar voor negativiteit dus probeer stressvrij te leven. Zet jezelf op nummer 1 en zorg voor voldoende slaap, een gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging en quality time met vrienden en familie. Zonder zorgen is het stukken eenvoudiger om positief te denken.

Schrijf in een dagboek
Schrijf al je emoties op papier. Het maakt je hoofd leeg maar het is ook goed om terug te blikken op bepaalde situaties. Zo kan het zijn dat je later een pagina terug leest en schrikt van je eigen kwalijke gedachten. Daar leer je van!

Waarom het echt prima is om je af en toe eenzaam te voelen.

Omring jezelf met optimisten
Negatieve mensen zuigen energie. Heb jij een vriendin die altijd alleen maar over zichzelf praat? Waarbij je een afspraak niet durft af te zeggen? En die je allemaal verwijten maakt? Dan heeft dit ook invloed op jouw manier van denken. Aan de andere kant zijn er ook vrienden die je altijd een hart onder de riem steken. Ze staan voor je klaar en weten je altijd op te beuren. Stukken fijner om mee om te gaan!

Volg ons op Instagram!